Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 27 septembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Un nou incident inflameaza Europa doua explozii in conducta de gaz Nord Stream 2


sursă poză

Am fost invitat la AlephNews. Ora tirzie dar am spus ce se poate spune la aceasta ora, dupa toate datele avute la dispozitie, din toate sursele adunate. Un nou incident inflameaza Europa. Doua explozii in conducta de gaz Nord Stream 2, aflata la 70-80 m sub apa, in vecinatatea unei insule Daneze. O conducta destul de ranforsara, 1.2 m in diametru si 4 cm grosime. Pornit ca un proiect foarte controversat economic si politic, care a avut costuri uriase (~14-15 miliarde Euro), o conducta de peste 1200 km care uneste Rusia de Germanua via UK.

Ieri seara, la ora 19, o echipa de seismologi Suedezi inregistra un seism de suprafata de 2.2 pe scara Richter. Avea sa fie insotita de doua pete laptoase, cu raze de citeva sute de metri. De asemenea, inspre Germania, presiunea avea sa scada de peste 10 ori in conducta. Si rusii semnaleaza o problema de distributie.
Suprafata laptoasa cioturata tradeaza metan in apa (amestec, scapari, dispersie). A fost reperata din avion, cu usurinta.
Aceste conducte se afla sub o presiune externa, produsa de apa, de circa 10 atmosfere. Temperatura, presiunea si alte caracteristici fizico-chimice ale apei face ca o parte din gazul metan sa se dizolve iar o mare parte sa fie eliberata catre suprafata. Metanul este insipid, inodor, incolor, mai usor decit aerul si urca la inaltime. Doar in concentratii de 5-15% poate fi explozibil. Nu s-a demonstrat pina acum ca este toxic pentru oameni decit prin actiunea exploziva.
Sigur, metanul este un gaz de sera, afecteaza clima, daca este acumulat in concentratii mari, pe perioade lungi de timp.
Dincolo de discutiile politice, orice directie de dezbatere publica cu impact major asupra conflictului pe marginea razboiului din Ucraina, orice trebuie tratat cu responsabilitate si echilibru pina se fac cercetari riguroase. Ce a provocat explozia, ce dovezi sunt, care a fost scenariul fizic, etc.
Eu ma abtin de la concluzii pripite. Este foarte posibil ca aceste exolozii sa fie provocate. Dimensiunea exploziei, volumul de gaz, potentiale efecte de clima pot fi estimate dupa ce satelitii ne vor da marimea sursei, debitul, cantitatea totala de gaz metan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu