Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 18 septembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Aplicatia care va avertizeaza imediat ce urmeaza un cutremur

 

Reamintesc

Este aplicatia de pe Telegram care va da alerta in timp real, pe telefon, imediat ce anumiti senzori, situati in vecinatatea epicentrului, percep primii unda primara cauzata de miscarile cutremurelor de pamint. Mai pot fi niste intirzieri electronice sau de prelucrare, transmitere. Unda secundara (cea periculoasa, potential distrugatoare), care e mai lenta, pina ajunge efectiv, la dvs, sa o simtiti (eventual), dureaza citeva secunde sau chiar zeci de secunde (cu cit sunteti mai departe de epicentru, ajunge mai tirziu), ajungind dupa ce se transmite pe internet. Pentru ca viteza pe internet este foare mare, practic se transmite instantaneu fata de unda secundara cu viteza circa 4 km/s.
Totusi, orice alarma trebuie privita cu echilibru, fara panica, urmam regulile cunoscute. Eventual, avem linga noi telefonul si un radio. In cazul unui cutremur foarte puternic, nu fugim pe scari, nu intram in lift, nu stam in casa pe linga corpuri de mobila mari, care nu sunt prinse in pereti, stam sub o masa mai solida si cit mai strinsi, ghemuiti. Nu sarim pe geam, nu stam linga cladiri (unde se pot desprinde bucati din acoperis, caramizi, bucati din ferestre, tencuiala, etc). Eventual, in casa, va protejati sub o masa, cu perne, paturi, in caz ca anumite corpuri pot fi desprinse din pereti sau din tavan. Sigur, mai sunt si altele. Multe. Poate o sa revin pe larg. Dar regula nr 1. Nu intrati niciodata in panica. Pe cit se poate.
Pe Telegram, dati la Search: Alerta cutremur Urmati ce vi se cere, apoi alegeti la ce tipuri de cutremure sa primiti alertele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu