Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 5 septembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Astazi, pretul la energie, de aproape 20 de ori mai mare decit in anii 90!

Astea sunt preturile la energie electrica si la gaz. Se vede ca in Romania platim 530 Euro/MWh si suntem in top Europa!! Dar se mai vede ca pretul la gaz a ajuns la 300 Euro /MWh.

In anii 90, in Romania, pretul la MWh era de 20 de ori mai mic decit astazi! Sunt mai multe "scapari". Sunt mai multe greseli. Probabil, sunt mai multi milionari!
Cu siguranta, pretul la gaz va mai creste, posibil sa ajunga la cel al energiei electrice. De notat ca in Polonia si in tarile nordice, energia e asa scazuta, de cel putin 3 ori decit in Romania, Franta sau Italia.
Ce e de facut in conditiile sistarii gazului din Rusia? Sigur, pe multi i-ar fi luat pe nepregatite. Tarile puternic dependente, precum Germania, sunt in mare criza:
-40% din energia folosita la incalzirea locuintelor este pe baza de gaz.
-30% pe vaza de energie electrica si restul pe diverse (lemn, carbune, biogaz, etc).
Tari precum Romania ar trebui sa fie foarte atente. Au resurse, au ce trebuie insa sa nu le risipeasca, sa nu le consume fara noima!
In opinia mea, tarile care vor intra in criza mare, nu au alta solutie, nu pot cauta la nesfirsit gaz din alte colturi ale lumii, din China sau din America, pur si simplu nu se poate face atita risipa, sa se consume si sa se polueze atit de mult! Nu!
Singura solutie este sa se treaca urgent la infrastructura electrica si mai tirziu (peste zeci de ani) - la resursa de hidrogen.
Daca avem un volum de gaz, la nivel european si nu mai avem alte resurse, atunci trebuie oprit pentru acele sectoare nationale de maxima securitate: sanatate, armata, industrie. Guvernele trebuie da treaca urgent la o politica de intarire a infrastructurii de obtinere, transport si distributie a energiei electrice.
Energie care se poate obtine din multe surse, vechi, noi sau care se vor "naste". Cele vechi trebuie urgent retehnologizate (cele pe carbune, petrol, gaz, etc) pentru cresterea eficientei de conversie/combustie si pentru reducerea poluarii. Cele noi (solare) trebuie radical imbunatatite (sa fie mai eficiente). Randamentul actual al panourilor solare si al utilizarii lor in conditii de mediu variate, este inca redus. Pe de alta parte, radiatia solara poate fi stocata direct in resurse de hidrogen. Deci combustibil, foarte ieftin!
Guvernele tarilor aflate in dificultate trebuie sa subventioneze urmatoarele:
- centrale electrice pentru populatie (costul unei centrale electrice este de 1000 de euro/25-30 KW)
- subventionarea pretului energiei electrice pina la 150 Euto/MWh. Din cite vad, se poate sa avem asa preturi!!! Vedem Polonia si tarile nordice. Inseamna ca ce e in restul Europei este pret artificial!!
Daca energia electrica va fi suficienta si la pret de 2-3 ori mai mica decit pretul gazului, atunci va fi limpede ca terminam cu gazul, terminam cu poluarea, terminam cu criza, daca investim in tehnologie.
Este suficient ca guvernele sa verse ceva bani in infrastructura, in cercetare, in centrale noi- electrice, in alte tehnologii care sa ajute (pompe de caldura, etc).
Vom putea iesi din toate daca suntem cu picioarele pe pamint, suntem rationali, echilibrati si folosim eficient resursele naturale!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu