Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 5 septembrie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Ceea ce intuiam că se va întâmpla, se întâmplă deja

 
Ceea ce intuiam că se va întâmpla, se întâmplă deja

Întrucât statul nu a achitat compensațiile la facturile de energie (și nici nu le va achita), iar băncile nu mai finanțează furnizorii, facturile vor fi puse integral în sarcina consumatorilor. Nu plătim, în 30 de zile urmează debranșarea - timp de alte 30 de zile primim energie de la furnizorul de ultimă instanță, la tarife de 10 ori mai mari. După trecerea celor 30 de zile, ești pe cont propriu sau la mâna oricărui furnizor care e de acord să îți livreze energie în condițiile lui. Mai mult, dacă ai facturi scadente ne-achitate, poți fi executat silit: factura la utilități încă este titlu executoriu în sine, deși această enormitate ar fi trebuit să fie eliminată încă de acum un an, când am atras atenția asupra ei. Executarea silită poate duce și la evacuarea din locuința familială.
Cu IMM - urile, cu instituțiile publice și cu marile companii situația este și mai gravă, dar acesta este un subiect diferit. Cert este că vor rezulta mult șomaj suplimentar și severă o recesiune economică severă din această conjunctură oribilă.
Nu vreau să înspăimânt inutil populația, ci doar să atrag atenția.
Există mijloace juridice și administrative de luptă contra acestor nenorociri în curs de derulare - doar că trebuie mai întâi conștientizate.
În plus, există protestul - cehii, indienii, italienii au ieșit deja în stradă cu sutele de mii. O puteți face și voi.
Britanicii nu mai plătesc deloc factura sau o plătesc parțial, la prețurile normale - debranșarea, executarea silită sau evacuarea nu vor fi oprite total, dar vor fi îngreunate substanțial. Nimeni nu poate gestiona milioane de litigii și executări silite pentru fracțiuni de facturi. Nimeni nu poate face față unor amenzi de zeci de milioane, de la ANPC sau Consiliul Concurenței, pentru abuz sau practici comerciale incorecte. Doar că trebuie să luați toți atitudine. Oricum furnizorii sunt în pragul falimentului - nu își pot permite milioane de debitori “neperformanți”.
În primul comentariu aveți un comunicat public al Tinmar Energy, din care rezultă motivația trecerii la consumatori a poverii compensațiilor neachitate de stat. În rezumat, e vorba de falimentul iminent, care ar duce la blackout.
E foarte interesant că acest furnizor (care a făcut profituri uriașe până acum, dar s-a scufundat pentru că nu a încasat compensațiile de la stat) are curajul să preseze statul, asmuțind populația contra acestuia - fapta în sine e abuz de poziție dominantă, de competența Consiliului Concurenței, dar acesta e un alt subiect. Furnizorul spune că le-a cerut consumatorilor să depună o garanție de 9 mii de lei (ceea ce echivalează cu o plată în avans pe 6 luni de sezon rece) și să achite integral facturile viitoare, pentru că zisul furnizor nu mai are cum să pre-finanțeze statul cu compensațiile neacordate încă. În lipsă, energia nu va mai putea fi livrată. Deci, furnizorul se finanțează din garanția/avansul la care îi obligă pe consumatori. Este, evident, o practică incorectă, un abuz de putere economică, pe care ANPC trebuie să o sancționeze sever și imediat.
Sunt convins că toți traderii și furnizorii fac sau vor face curând la fel.
Totul se întâmplă pentru că niște idioți au impus “liberalizarea” pe o piață profund monopolistă, unde circulă produse de strictă necesitate. Pentru că niște infractori au pus această piață la dispoziția speculatorilor. Pentru că niște corupți au făcut afaceri cu Poutine, iar acum vor să îl bată cu suferința impusă propriilor popoare. Pentru că niște demenți care se cred profeți ai climatului au decis că trebuie să dispărem ca să se asigure biodiversitatea și înfrigurarea climatică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu