Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 18 septembrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Poluarea afectează grav sanatatea

In marile orase urbane, in zonele cu industrie poluanta, poluarea cu particule mucrometrice si submicrometrice (cu dimensiuni de 30- 40 de ori mai mici decit grosimea unui fir de par) afecteaza grav copiii, este afectata capacitatea de invatare si apar dereglari, perturbari cognitive.

Apoi, la virste mai mari, se observa o crestere a incidentei bolnavilor de Parkinson (crestere cu 20%) sau care sufera de dementa (crestere cu 10%) iar 1/3 dintre accidentele cerebrale sunt cauzat tot de aceste particule slab sau deloc controlate in zona de deplasare sau chiar de joaca a copiilor. Din cauza poluarii, rata deceselor a facut un salt de 4-5 decese/100.000 locuitori, conform unor statistici internationale.
Particulele mici patrund din plamini, in singe si se pot redepune in creier. Poluarea este ucigașul tăcut al creierului nostru. Perioadele de an, cind vegetatia este redusa, este cea mai grea. Apar concentratii foarte mari de microparticule, mai ales de-a lungul bulevardelor cu trafic intens, dimineata intre orele 7-10 si seara, dupa orele 19. Din acest motiv, trebuie regindit un alt scenariu de depoluare cu vegetatie adaptata vremurilor si anumitor clase de poluanti, pentru a le adsorbi, sa scada concentratia lor in aerul respirabil.
Copiii sau gravidele trebuie sa stea cit mai departe de zonele cu poluare mare. Majoritatea zonelor cu poluare mare, cele specifice precum statiile de autobuz, semafoarele, trotuarele din vecinatatea strazilor, nu sunt monitorizate, de nici un fel. Mai ales, la 1-1.5 metri de sol, cit e aproximativ, inaltimea prichindeilor.
Nimic nu-i poate proteja decit parintii, bunicii sau profesorii. Trebuie sa stim aceste lucruri. Si trebuie sa nu-i expunem mai ales in perioada ce urmeaza de toamna, atunci cind, incepind de la mijlocul lunii octombrie si pina la mijlocul lunii noiembrie, virfurile de poluare ating recorduri anuale.‘Silent killer of our brain’: Dementia experts warn about road pollution

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu