Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 13 septembrie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Nu știu câți dintre voi știu povestea localității Singureni, aflată la 30 de kilometri de București

 

Nu știu câți dintre voi știu povestea localității Singureni, aflată la 30 de kilometri de București, localitatea în care m-am născut, unde îmi sunt rădăcinile și rudele și de care sunt foarte atașat. Am făcut mereu tot ce a fost posibil să o promovez – am făcut un documentar care se găsește pe youtube din 2015, precum am organizat acolo și un Târg de Crăciun, în decembrie 2021. Chiar cred că datoria noastră este să păstrăm tradițiile vii și pline de culoare, pentru că atunci când ele dispar, dispare și identitatea noastră națională și se pierde personalitatea noastră individuală.

Singureni este o locație istorică, de numele căreia se leagă povești și legende nenumărate. De altfel, zona Călugăreni – Singureni – Comana are amprenta celor doi domnitori care au pus bazele politice și emoționale ale Țării Românești medievale. Totul, de la numele localităților, la toponimia cătunelor, pădurilor și pășunilor, amintește de Vlad Țepeș și de Mihai Viteazul, precum și de morile de apă care funcționau pe cursul Neajlovului.
Idilică, molcomă, tolerantă, zona Singurenilor este locul în care te retragi pentru a scăpa de zgomotul din oraș și pentru a te reconecta cu natura, tradiția, istoria, în timp ce savurezi „vinul de buturugă”, produs din soiurile hibride de la Singureni, sau o bere, la o partidă de pescuit cu prietenii...
Oamenii de aici sunt foarte liniștiți și păstrează specificul locului: un mix de tradițional cu modern, ce se regăsește în mai toate localitățile situate lângă metropole. Într-o curte vezi cum nea Vasile face mustul, alături de nepoții lui, după o ”rețetă” veche de sute de generații, în care DOAR anumiți struguri intră la presă. În altă curte, vezi o seră imensă, în care Grigore cultivă roșii, iar peste drum, o curte în care este un ATV. Asta este și frumusețea locului. Asta este ceea ce ne menține vii și ne face diferiți de ceilalți, dar la fel de umani. Și acesta este și motivul pentru care am ales să organizăm un festival aici, aproape de orașul lui Bucur, pentru toți cei care își aduc aminte zâmbind de toate amintirile dragi din copilărie, dar și pentru tinerii de azi. Asta face @Singfest, îi aduce pe toți și toate laolaltă, pentru eliberare.
PS: Aveți și concurs pe pagină, cu invitații la festival. Zic că e de interes.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu