Fragment din discursul de la Craiova, de pe 1 iulie, de la conferința de lansare a filialei locale a Asociației pentru Inițiativă Civică și democrație participativă (AICDP), instrumentul juridic și instituțional al Grupului România Nesupusă:
„AICDP este o platformă creată în urma constituirii, în toamna trecută, a unui grup de dezbateri pe rețelele sociale, care a ajuns la peste 50.000 de membri. Craiova este al treilea oraș în care suntem reprezentați, la nivel de filială, după Timișoara și Brașov. Dorim să lansăm în curând și un sistem de sondare a opiniei publice, bazat pe tehnologia blockchain, care să asigure în același timp secretul, dar și corectitudinea votului, asta pentru a veni cu o alternativă la clasicele institute de sondare a opiniei publice care, e clar, acționează cartelar și rotesc mereu aceleași 15-20 de personaje, alese din același bazin, dând iluzia electoratului că are de unde alege. Din punctul nostru de vedere, democrația reprezentativă a ajuns într-un punct critic: avem de-a face, fie în România, fie în Parlamentul European, cu personaje care nu mai au nimic în comun cu voința celor care i-au ales; practic, ei nu mai reprezintă pe nimeni. Asta și în condițiile în care singura parte pozitivă a democrației reprezentative, responsabilitatea aleșilor, este din ce în ce mai diluată, până la dispariție, prin măsuri succesive de „imunizare”. Soluția acestei pandemii politice, credem noi, stă în democrația participativă. Este nevoie ca cetățenii să se implice și să-i tragă de mânecă pe cei care îi reprezintă în instituțiile publice, fie politicieni, fie experți. Nu e neapărată nevoie să-i înlocuim mâine pe politicieni ca să îndreptăm lucrurile. E suficient să stăm pe capul lor și să-i determinăm să-și respecte promisiunile cu care au venit când ne-au cerut votul. Peste tot, fie la consiliul local, la cel județean sau la Parlament, cetățenii și asociațiile care îi reprezintă pot participa la dezbateri. Eu asta îi îndemn pe toți să facă. Ca cetățean simplu sau ca mandatar al unei organizații civice poți să faci orice face un parlamentar sau un consilier județean, mai puțin să votezi sau să dormi ori să te uiți pe youtube în timp ce te prefaci că protejezi interesul cetățenilor”.
Pentru alte detalii, a se vedea 👉linkul 👈
Precizez că se vor constitui filiale și în alte orașe ale țării, precum și în străinătate, în exact momentul în care se vor fi întrunit condițiile legale, logistice și de personal - un grup de inițiativă, un număr de minim 5 membri fondatori ai filialei, un sediu efectiv, un minim de logistică și de personal și mult entuziasm de a schimba lucrurile care au determinat marasmul social de azi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu