Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 4 iulie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - În ziarele financiare de săptămâna trecută se estima că dobânda de referință a BNR va ajunge curând la 7% (acum este 3,75%).

 

În ziarele financiare de săptămâna trecută se estima că dobânda de referință a BNR va ajunge curând la 7% (acum este 3,75%). Acest lucru înseamnă că Robor va depăși 10%, deci creditele în lei, mai ales cele ipotecare, vor fi mult mai scumpe. La fel și cele acordate comercianților. Greu de crezut că va mai cumpăra cineva așa ceva – poate Statul roman, cel foarte, foarte generos cu băncile (cărora azi le achită dobânzi de 10%), cu companiile de utilități și cu producătorii și distribuitorii de carburant (cărora nu le-a impus plafoane de prețuri, ceea ce a făcut să explodeze inflația, și nici impozite suplimentare pe profiturile excepționale, ceea ce a determinat o majorare neașteptată și nemeritată a dividendelor „excepționale”, de regulă scutite de impozit când sunt plătite acționarilor străini – francezi, germani, italieni, austrieci, maghiari, kazahi, ruși). 

Bizar este că dobânzile bancare la depozitele populației sunt cu mult sub rata inflației (care deja a depășit, la oficial, 15%, dar este peste 25%, la firul ierbii), cu consecința că oamenii nu mai depun bani la bancă, chit că au început deja să își restrângă consumul. Foarte probabil, porții consistente din depozite se cheltuiesc acum pe cheltuieli urgente (sau, în cazul celor imprudenți, pe concedii de tipul „noiembrie - ultimul bal”).
Oiropenii și birocrații americani cer strângerea curelei, reducerea funcționalității aerului condiționat și spălatul mai rar – consumul a devenit uncool în condițiile „luptei” contra lui Putin, contra gazelor cu efect de seră și contra multiplelor plandemii. Dar economia oiropeană și cea americană, care sunt economii ale unor societăți de consum, se duc în cap în lipsa consumului. La fel și volumul de încasări la buget – de exemplu, România are un buget dependent de taxarea consumului, mai mult de 55% din încasări venind din tva și din accize (inclusiv din ele pe utilități și carburați). De vreme ce „vrem” taxa pe fumărit și zeciuiala pe averea afișată, e limpede că trebuie să acceptăm și o întoarcere reală în Evul Mediu – fanii jocurilor digitale și ai metaversului pot, de anul acesta, să trăiască offline mega-senzațiile eroice din lumea lor virtuală și din simulația de realitate (mai numită și „augmentată”, adică mărită, expandată). De asemenea, pot încerca tratamentul cu fecale pentru a trăi mai mult sau, cine știe, pentru a nemuri în lumea digitală și de caca pentru care militează progresist.
Îmi pare rău să vă dau și o a doua veste proastă, încă de luni...
În urmă cu 10 zile, Pireaus Bank Grecia a vândut la colectorii de creanțe credite neperformante ale fostei Pireaus Bank România în valoare nominală de peste 300 de milioane. Semnalul dat este că și alte bănci vor trece la vânzarea creditelor neperformante, deci urmează o nouă avalanșă de executări silite declanșate de colectori. Iar executările silite pot duce și la evacuarea debitorului din locuința familială.
PS Se pare că am fost suspendat de feisbuc 24 de ore - mersi băi, a fost o pauză bună, utilizată de mine eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu