Acum 82 de ani. Drama României.
3 iulie 1940. Era gata-gata să pierdem și… Suceava!
• Carol al II-lea: ,,M-am opus absolut, chiar dacă această linie este cea mai bună de apărat; din punct de vedere politic, această mișcare este o enormă greșeală politică, care, mai ales în momentul de față, ar produce o impresie detestabilă și va cauza o nemaipomenită panică”.
🔸În timpul retragerii din Basarabia și nordul Bucovinei, comandamentele și trupele române au săvârșit greșeli, inclusiv la nivelul eșaloanelor superioare.
🔸La 3 iulie 1940, de exemplu, la postul de comandă al Armatei 3, generalii Constantin Ilasievici, comandantul Grupului de armate nr.1, Ilie Șteflea, subșeful Marelui Stat Major, Nicolae Stoenescu, secretar general al Ministerului Apărării Naționale, și Iosif Iacobici, comandantul Armatei 3, au analizat posibilitatea rezistenței în situația în care trupele sovietice ar fi depţsit linia de demarcație.
• Toți s-au declarat de acord că ,,o rezistență în bune condițiuni strategice și tactice nu este posibilă decât pe aliniamentul general Munți (Carpații Orientali – n.a.) – Dealul Mare – Prutul Inferior”, la scurt timp, Grupul de armate nr. 1 emițând o directivă prin care se prevedea oprirea pătrunderii inamicului pe aliniamentul menționat.
🔸Chiar dacă din punct de vedere militar cei patru generali aveau dreptate, decizia lor însemna abandonarea preconcepută, fără luptă, a unei alte părți importante a teritoriului national.
🔸Prezentată și regelui Carol al II-lea (7 iulie), ideea organizării rezistenței pe malul Bahluiului a fost respinsă de suveran, care consemna în Jurnal: ,,M-am opus absolut, chiar dacă această linie este cea mai bună de apărat; din punct de vedere politic, această mișcare este o enormă greșeală politică, care, mai ales în momentul de față, ar produce o impresie detestabilă și va cauza o nemaipomenită panică”.
🔸În acest context, nu mai trebuie să mire pe nimeni de ce nu a fost apărat ținutul Herța, aflat la sud de linia de demarcație stabilită de I.V. Stalin.
P.S. Postarea se referă numai la contextul epocii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu