Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 1 iulie 2022

1941-1945. Războiul de 1421 de zile! - Dr.AlesandruDuțu

 
1941-1945. Războiul de 1421 de zile !

Marţi, 30 iunie 1942. A 374-a zi de război!
• Generalul Gheorghe Manoliu: ,,Iubite domnule general, eu care, din ordinul domnului general Conducător, v-am pus pe piept ordinul ,,Mihai Viteazul”, n-am venit în faţa Cetăţii Sevastopolului să beau şampanie, iar divizia mea să fie trecută în linia a 2-a… Apreciez că se face o mare greşală de tact dacă Divizia 4 munte, care a deschis poarta Sevastopolului, va fi lăsată în linia a 2-a. Nu uitaţi că acest lucru va fi ştiut de la soldat până la mareşal”.
🔸Cercul de foc asupra Sevastopolului se strânge, Armata 11 germană reușind să întoarcă rezistențele opuse de sovietici pe înălțimile Sapun Gorî și să atace spre Hersones. La amiază, unitățile Corpului 54 armată străpung centura interioară de forțificații a orașului.
🔸Comandamentul german încredinţează alte misiuni de luptă marilor unităţi române: Divizia 1 munte să acționeze spre Mramornaia Balka pentru a tăia retragerea inamicului spre vest şi a încercui trupele sovietice de la Balaklava şi Karan (până seara au închis cercul şi au ajuns pe litoralul Mării Negre), Divizia 18 infanterie (care schimbase în noaptea de 29 spre 30 iunie Divizia 72 infanterie germană) să realizeze legătura cu Divizia 1 munte, iar Divizia 4 munte să se regrupeze la vest de Ciornaia, la Inkerman, pentru a acţiona spre Sevastopol, între diviziile 132 şi 50 infanterie germană.
🔸În faţa acestei situaţii, generalul Gheorghe Manoliu, comandantul Diviziei 4 munte protestează în faţa generalului Lindemann, care îi oferise o cupă de şampanie: ,,Iubite domnule general, eu care, din ordinul domnului general Conducător, v-am pus pe piept ordinal ,,Mihai Viteazul”, n-am venit în faţa Cetăţii Sevastopolului să beau şampanie, iar divizia mea să fie trecută în linia a 2-a”. Apoi, atrage atenţia locotenent-colonelului Hellman, şeful Detaşamentului de legătură: ,,Apreciez că se face o mare greşală de tact dacă Divizia 4 munte, care a deschis poarta Sevastopolului, va fi lăsată în linia a 2-a. Nu uitaţi că acest lucru va fi ştiut de la soldat până la mareşal”.
• În urma acestor intervenţii ferme şi demne, comandamentul german a revenit asupra deciziei şi a ordonat ca Divizia 4 munte română să participe la atacul final asupra Sevastopolului.
🔸Pentru ca faptele de arme ale unităților care au luat parte la război să rămână ,,pildă vie de împlinirea datoriei, jertfă și eroism a ofierilor, subofițerilor și trupei”, mareșalul Ion Antonescu ordonă ca toate unitățile să ia măsuri pentru întocmirea unei lucrări în care să fie trecute numele celor căzuți la datorie și faptele de arme ,,recunoscute prin citațiuni, decorări sau alte documente oficiale”. Concomitent, a cerut să se organizeze ,,un colț pentru cultul eroilor” la companii, batalioane și regimente în care se vor așeze ,,pe lângă candelă și icoană, relicve de război”. Ocazional sau chiar zilnic urmau să se citească din istoricul unității faptele de arme, iar seara să se facă rugăciuni în colțul rezervat eroilor.
🔸În februarie 1949, generalul Gheorghe Manoliu a fost condamnat, în contumacie, la 15 ani muncă silnică pentru „crime de război”. Arestat la 24 iulie 1953, a fost achitat și eliberat la 14 octombrie 1954.
P.S. Postarea se referă numai la contextul epocii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu