Iulie 1522 - Iulie 2022
Nicio vorbă despre luptele lui Radu de la Afumați, domnitorul Țării Românești și ale lui Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei, pentru eliberarea Valahiei de sub turci
Celebrarea istoriei e selectivă. Dacă nu e Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mihai Viteazul (apropo, se mai face încă un film cu Mihai Viteazul), atunci nu există.
Vara asta "Historia" scrie despre... Războiul troian. "Magazin Istoric" scrie, nu știu despre ce, că au tot formatul acela neprietenos pe care nu-l mai cumpăr de 15 ani.
Deci țineți minte - românii au avut 3 eroi mari și lați: Ștefan, Țepeș și Mihai, iar ei s-au bătut cu turcii și i-au biruit, firește.
Despre subtilități că Radu de la Afumați a împiedicat transformarea Țării Românești în pașalâc, păstrându-se vechiul model de autonomie în relația cu Imperiul Otoman ce a urmat a fi aplicat și Moldovei lui Rareș (1538) și Transilvaniei lui Ioan - Sigismund Zapolya (1541), nu e loc în manualele școlare și în revistele istorice estivale.
Radu de la Afumați a blocat ambiția pașalelor otomane de la Dunăre de a ocupa Țara Românească (1522) și a reașezat raporturile cu Imperiul Otoman pe vechile baze (1525) chiar dacă cu tribut sporit, înainte de a sfârși asasinat după o încercare eșuată de a se alătura alianței anti-otomane a lui Ferdinand de Habsburg, regele (disputat) al Ungariei, pentru că sultanul Soliman considera voievozii Valahiei și Moldovei ca fiind similari beilor de provincie, ce nu trebuiau să-i iasă din cuvânt sau să desfășoare politică externă proprie. Iată, se poate într-o frază mai lunguță.
Eh. Las atunci aici ilustrația asta răsuflată de Valentin Tănase, veche de 40 de ani - că de atunci și de la monografia lui Nicolae Stoicescu (1983) nu a mai editat nimeni nimic despre Radu de la Afumați - pentru menționa bătălia de la satul Grumazi, în cuvintele domnitorului - săpate pe piatra de mormânt - "cel mai iute și mai vârtos din toate războaiele, cu 7 sangeacuri". Adică 7 pașale, guvernatori provinciali, sau aproximativ 10.000 de turci, înfrânți de cetele boierești și de oastea de strânsură a Țării Românești, ajutați de ardelenii lui Zapolya.
Strămoșii dorm în colb de cronici...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu