Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 16 iulie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Agricultura in PNRR: un esec!

In anumite cercuri se dicuta despre PNRR, APIA si despre irigatii. Aparent, nici o legatura. Asa o fi. Dar agricultura nu primeste nici un leu, fie si palid, din PNRR. Si au aparut contre, fiecare arata cu degetul pe celalalt. Bun, asta s-a vazut cit de profesionisti sunt, si de o parte si de alta.

Mai stiu ca anumite procente si capitole de buget NE-AU FOST IMPUSE de la Bruxelles. Sau ne-au fost SUGERATE, mai politicos spus. Daca nu e asa, sa fiu contrazis. Vorbim de sume colosale, dintr-un buget care se masoara in miliarde de euro.
Dar sa mergem mai departe. Este sau nu o legatura de incompatibilitate intre PNRR si APIA, cazind la mijloc finantarea pt irigatii = ZERO? E doar incapacitatea noastra interna sa plimbam apa spre plante, la vale si la deal sau mai intervine un parametru? E o teza pe care am perceput-o intr-o discutie.
PNRR are cam jumatate din suma venita prin imprumut, credit. PNRR e facut foarte prost. Deja, mai multe capitole de buget sunt compromise. Ce am vazut, printre filele de buget, multe mii de miliarde bagate in digital, in ecologie digitalizata, in cercetare digitalizata, etc. Sunt termeni pe care nu-i inteleg. In ce laboratoare au crescut? Dar cuvintul verde te tulbura in canicula. Cimpurile sunt uscate, mor plantele si animalele, seaca fintinile dar noi numai cu verde digitalizat o tinem langa, sus si tare, in rapoarte, adunari, ...la mai mare.
Cind revenim cu picioare pe pamint, in natura, sa o intelegem, sa mai si facem ceva? Cind?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu