Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 6 aprilie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Praful alb, seceta si poluarea

 




Fenomenul prafului alb este de amploare chiar mare. Observ deja acest lucru pe zone foarte extinse din regiunea Moldovei. Inclusiv (mai ales) pe cursul apelor (a malurilor mai incalzite), in zonele unde se pot aduna și mai multe precipitații.

Fenomenul este legat de seceta severa din zona Moldovei, de lipsa irigațiilor dar și de poluare majora din aer (infiltrata in sol, prin precipitații sedimentind sarea) sau din varii îngrășăminte (sulfat de amoniu). Sa ne amintim și de spuma de la precipitații, de detergenți, etc. Sunt posibile acumulari de cantități mari de săruri solubile în sol, cum ar fi carbonați și sulfați de sodiu, magneziu și calciu.
Practic avem un exces de sare care se acumulează în sol, la suprafață, din cauza secetei și a activității umane (irigații necorespunzătoare, urbanizare etc.). In multe colturi ale lumii, acest fenomen apare in special în zonele uscate unde se arata ca irigarea este esențială pentru producția agricolă.
Salinizarea din cauza irigațiilor necorespunzătoare devine o problemă serioasă, fiind recunoscută ca una dintre cele mai importante probleme pentru securitatea alimentară mondială și managementul durabil al resurselor solului. Iată ca a devenit o problema și la Iași!
Degradarea terenurilor și salinizarea sunt legate de neutilizarea adecvată a solului.
Dar praful observat in Iasi a fost observat și la 80-120 km de Iași, spre Bacău, Neamt, Hârlău, Prut, etc. In plus, praful are miros și aspect specific unor compuși ce pot conține in amestec sulf și derivați ai acestuia.
Acest praf, rezultat ulterior după evaporarea soluției din sol (mai ales pe vârful firelor de iarba) ajunse din adincime spre suprafata, este purtat de vint, apoi, peste tot, și ar putea fi întâlnit și pe străzi, acolo unde contrastul e mai puternic.
Este de așteptat ca fenomenul sa fie mai puternic prezent in zonele joase, în zona izvoarelor și a cursurilor de apă și unde este poluare mai mare! Mai ales in zonele de acumulare a precipitațiilor de pe câmpii (între versanți!!!). Ați ghicit: fix in zona unde am descoperit focarul din Iași!!!
Am întrebat pe foarte multe persoane. Pentru toata lumea pare un fenomen neobișnuit aici in Iasi!
Clar, trebuie sa ne preocupe mai mult solul, aerul, apa și agricultura. Nu mai zic de animale și vegetația care suferă crunt din cauza indolenței noastre!
______________________
Alerta Poluare Romania
Prognoze și măsuri de urgență necesare în caz de poluare majoră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu