Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 21 iulie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Exploziile solare pot sa grabeasca producerea cutremurelor de pamint?

 
Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Exploziile solare pot sa grabeasca producerea cutremurelor de pamint?

Despre evenimentul produs zilele astea: exploziile solare. Exploziile solare raspindesc un "ocean" de radiatii electromagnetice si particule de energii relativiste. Ele sunt accelerate la viteze apropiate de viteza luminii. Radiatia optica parcurge distata pina la Pamint in 8 minute. Particulele (electroni, protoni, etc) ajung dupa 1-3 zile.

Petele solare sunt martorii unor potentiale explozii puternice. Ele sunt cauzate de un cumul de fenomene, intre care de cimpuri magnetice de o complexitate extrema, perturbate sau generate de fluxurile de sarcini electrice din masa solara (genereaza curenti mari si implicit genereaza cimpuri mari) care inhiba propagarea energiei termice dinspre interior, din acest motiv sunt mai reci decit zonele vecine. Petele solare sunt esentiale pentru predictia exploziilor solare.
Activitatea solara este ciclica cu o periodicitate de 11 ani. In minim, avem numar mic de pete solare si de explozii - nr este 1 la 5 zile. In maxim de activitate solara, avem nr maxim de pete si explozii, in jur de 3 pe zi.
De ce vorbim de ele?
NASA si ESA au lansat in spatiu - SOHO - un observator solar. A fost lansat in 1995 sa traiasca 3 ani dar are deja 25 de cind ne ofera atitea date. Trimite date continuu cu 200kb/sec si practic in timp real cunoastem mai cite ceva sau mai mult despre linistea Soarelui. Acest observator in calatoria sa a studiat si 4000 de comete. Este la 1.5 milioane km de Pamint si la 150 mil de km de Soare. E o masinarie de 4m×2m×3 m aproximativ, cintareste citeva sute de kg, are 12 super echipanente de spectroscopie de masa, spectrofotometrie, etc. Aici au contribuit 15 tari, peste 20 de institutii de cercetare. Costa 1 miliard de euro. Adica de 3 ori cit bugetul cercetarii Romaniei pt 2021!!!
Efectele particulelor si fotonilor spre Pamint pot fi devastatoare pt toti. Deopotriva pt cei care sunt in statii de observare extraterestre, pt sateliti, pt oameni, pt animale, pt clima! Un exemplu a fost in 1859. A devastat retelele la sol de telegrafie. A produs pagube imense, incendii. Teama!
Aceste explozii solare perturba cimpul magnetic al Pamintului, mai produc fenomene luminoase in atmosfera, dar pot fi cele care dezamorseaza anumite seisme, miscari tectonice, cutremure. Lucrurile sunt clar evidentiate si arata ca fluxul energeti de protoni pot produce, prin asa numitul efect piezolelectric invers, microdedormari, fisuri suplimentare, acea mica energie de care mai are nevoie placile tectonice aflate in prag de rupere prin frecare.
Cercetarea e o latura cheie a securitatii omenirii si de altfel a intregii planete, cu tot ce tine de clima, vietuitoare, plante, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu