Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 2 februarie 2023

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Poluarea aduce grave perturbatii atmosferice, fulgere si trasnete tot mai violente. Poluarea produce poluare!

 

Poluarea aduce grave perturbatii atmosferice, fulgere si trasnete tot mai violente. Poluarea produce poluare! 

Studiile arata clar ca fulgerele si trasnetele cresc in intensitate si ca numar in zonele mai poluate!!! Calitatea modelelor meteorologice sunt influentate de poluare! Pe oceane, acolo unde poluarea este redusa la zero, fulgerele au loc fix de-a lungul traiectoriilor vapoarelor care polueaza mai mult! De asemenea, in zonele urbane sau industrializate, numarul fulgerelor si intensitatea lor nu se produc intens in zilele cu activitate economica sau trafic redus! Adica duminica!

Poluantii conduc la o crestere a densitatii aerosolilor iar picaturile de apa sunt mult mai fine decit in cazul unei atmosfere curate. Picaturile fiind mai usoare, urca mult mai repede si mai sus in paturile atmosferice producind doua efecte: frecarea de particulele de gheata care duce la ionizari (producerea de particule incarcste electric) , racirea picaturilor care duce la eliberarea de caldura (incalzeste stratul de atmosfera). Aceste doua fenomene produc perturbari mari ce au ca rezultat dezvoltarea unor fenomene complexe si producerea fulgerelor (descarcari electrice intre diferite zone ale unui nor sau intre nori diferiti) sau trasnetele (descarcari intre nor si sol). Descarcarile electrice sunt dependente de calitatea atmosferei, mediul gazos, temperatura, poluanti- toate modifica caracteristicile descarcarii. In timpul descarcarii, temperatura creste la zeci de mii de gr C. Aceasta are ca rezultat o expansiune puternica a aerului (dilatare) care are efectul acelui zgomot puternic caracteristic. Evident, zgomotul ajunge mai tirziu decit lumina fulgerului care dureaza citeva sutimi sau zecimi de secunda. Dimensiunea canalelor descarcarilor electrice variaza de la citeva sute de metri la citiva km. De retinut ca in timpul fulgerelor se formeaza cantitati mari de oxizi de azot NOX care sub actiunea radiatiilor solare se transforma in ozon!!! Asadar, fulgerelor le urmeaza producerea unor poluanti periculosi. Asa se observa ca este un lant inchis: poluam, natura raspunde prin poluare!
Daca tot zapacim atmosfera cu poluanti, cu ceva transpiratie si tehnologie, cu ceva sansa, putem dirija in viitorul apropiat, poate si controla aceste fulgere si trasnete pentru a evita distrugerile, pierderile de vieti omenesti. Cu laseri speciali. Se poate! Depinde cine reuseste primul sa aplice efectiv tehnica in atmosfera libera!
PS. Am incercat sa mentionez parte din aceste lucruri astazi la KanalD. Pe postul de televiziune s-a redat o secventa mai scurta. Formatul si timpul alocat emisiunilor informative de stiri evident nu permite detalierea celor de mai sus. Din acest motiv am tinut sa fac aceste precizari sa fie cit mai complete.
Multumesc!
Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu