Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 23 iulie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Rezerva de apa din aer

 

Am fost luat cu asalt, legat de subiectul celor prezentate în postarea cu apa câștigată (extrasă din aer). Mi-ați cerut să vă prezint date. Eu nu vreau să fac reclamă gratuită unor companii. Aș dezavantaja pe alții și aș da idei altora. Gândurile mele se îndreptă spre ce trebuie făcut bine aici în țară și să dezvoltam aici tehnologie și mai bună.

Functionarea se bazează pe un principiu simplu: o bucată de material răcit suficient, condensează apa din aer (ne amintim de apa condensată pe o sticlă de bere, scoasă din frigider).
Apa este colectată și folosită, fie în agricultură fie pentru a fi consumată.
Pentru asta, funcție de regimul de functionare, este nevoie de: pompă de vid (de aspirație aer din atmosfera), grup de răcire (se răcește un radiator cu o configurație specială, radiator ce poate fi asimilat cu un schimbator de căldură), un circuit de recuperare a apei, o pompă de apă și un bazin.
Pentru obtinerea apei potabile, se mai includ urmatoarele: filtru de particule plasat la întrarea pompei de vid, filtre de particule din apa obținută după condensare, si surse UV pentru curățarea apei de microbi.
După cum se vede, e necesară o sursă de energie electrică. Se poate folosi o centrală eoliană, solară, sau alte surse disponibile.
Randamentul și fluxurile de gaz, temperatura schimbătorului de căldură și caracteristicile filtrelor se configurează funcție de condiții de mediu, de poluare, de randament, de viteza de conversie a apei, etc. Pe piață, o instalație poate scoate cam 20 000 litri de apă/zi.
Ca și schimbător de căldură, sunt cunoscute mai multe tehnologii. Unele includ capacități mari de racire/compresoare care condensează un volum mare de apa (acestea sunt așadar construite să rămână într-o zona data, ramin fixe). Altele folosesc elemente Peltier de genul celor folosite la frigiderele auto (o matrice de asemenea elemente) care folosesc energia electrică să răcească una din suprafete). Aceste matrici Peltier fac ca astfel de generatoare de apă să fie portabile (pot ocupa spatii mici, au masă mai mică).
Mai sunt și alte tehnologii care pot fi îmbunătățite sau total schimbate. Asta înseamnă cercetare...Spre asta vreau să mergem. Să finanțăm cercetarea și companiile din România să le realizeze și să le punem la treabă.
Ne plângeam că nu știm cum să stocăm energia de la celulele solare și de la turbinele eoliene? Ne mai plângeam de secetă? Iată o soluție! Faceți apă!
Pentru stocarea energiei pentru vremuri grele, evident ca mai sunt soluții. Important sa vrem sa facem ceva!
În imagini prezint, nimic deosebit. Condensul vaporilor de apă pe o placă rece. Am folosit două elemente Peltier, suprapuse. Un element din asta are 16 cm2 (4x4) și costa cam 20 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu