Democrația participativă
Democrația reprezentativă are în centrul să două idei bune: (i) reprezentanții sunt aleși din când în când; (ii) aleșii sunt responsabili politic (pot fi rejectați la alegeri), moral (pot fi supuși blamului public și forțați să demisioneze) sau juridic.
Mai bine zis, avea cândva.
Azi, democrația reprezentativă a devenit non-reprezentativă.
Aleșii sunt, de fapt, desemnați direct de corporatocrație și de ONG-urile create de aceasta, entități care impun și judecătorii, de altfel. Pe listele de partid rar pătrund persoane cu merite și cu trecut profesional sau academic clar și transparent, iar independenții sunt în mod ostentativ dezavantajați, ca și când li s-ar da de înțeles, în mod disuasiv, că politica e pentru captivi, iar nu pentru oameni liberi și nesupuși.
Pe de altă parte, deși politicienii pot fi schimbați, politicile nu se schimbă, întrucât centrul de putere “competent” să le facă este în altă parte, iar nu la popor, și este ne-schimbabil. Statul adânc nu e pentru mireni, ci pentru servicii secrete, lideri școliți la Davos ai corporațiilor, ONG ale corporațiilor, tehnocrați, “experți”, influenceri și rețele de (de)socializare. Deasupra tuturor se situează elitele auto-mandatate ale păpușarilor, care spionează și controlează toată piramida de dedesubt.
Nici responsabilitatea nu mai e ce a fost. În afară de imunitățile politicienilor, care se înmulțesc ca agenții patogeni de cultură, alte imunități, mai “speciale” și mai iritante, se coc pentru serviciile secrete, precum și pentru industriașii din domeniul agro-alimentar și farmaceutic. Liderii corporațiilor digitale sunt, oricum, imuni la răspunderile obișnuite ale omului de rând, pentru ei contând doar corectitudinea politică și “valorile” comunității, tot de ei scrise. În fine, liderii corporațiilor de armament sunt imuni câtă vreme pot asigura perpetuarea imperialismului economic, juridic și cultural al jandarmului planetar și dividende cinic culese de giga-fonduri și de fonduri de pensii, în dauna oamenilor și a Națiunilor. Ei toți practică outsourcingul, pasare responsabilității și a necesității de a se murdări pe mâini. Lasă asta pe seama forței de muncă a chinezilor sau a țărilor sărace și pe seama mercenarilor ori a țărilor - tampon (azi, ucrainienii, mâine, cine știe…).
Este evident că acest sistem, care eșuează din ce în ce mai des în totalitarism, trebuie schimbat cu democrația participativă sau directă.
La asta lucrăm la AICDP.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu