Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 25 iunie 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - De-mondializare

 

Din colecția de eseuri Ce facem cu România, coordonată de Alexandru Petria

Într-un editorial recent publicat de Project Syndicate (9 iunie 2022), Joseph Stiglitz spune că, după 40 de ani de conferințe și lobby pentru mondializare ținute de Forumul Economic Mondial de la Davos și, având în vedere cele pățite de lume și de oamenii obișnuiți în ultimii 3 ani, a devenit clar că managerii, tehnocrații, influencerii și soldații politici reuniți la Davos au comis erori majore de gestiune. Au prejudiciat acționarii, au vătămat grav lumea, au distrus încrederea în capitalism și democrație. Au mințit, au utilizat dublul standard. Au promis dezvoltare și progres pentru toată lumea, țări dezvoltate sau regiuni sub-dezvoltate, deopotrivă.

Dar numai multinaționalele occidentale s-au îmbogățit.
Conform lui Joseph Stiglitz, afirmația conform căreia îmbogățirea bogaților va atrage îmbogățirea tuturor, inclusiv a săracilor și a defavorizaților, a fost o escrocherie.
Stiglitz speră că vom ști să gestionăm declinul mondializării mai bine decât am știut să-i gestionăm dezvoltarea.
Notă personală: dacă lăsăm această sarcină tot pe seama elevilor sau a soldaților lui Schwab, nu avem nicio șansă să „ratăm” aceleași greșeli. E ironic, dar întregul leadership global trebuie resetat un bun început ar putea fi demolarea prostocrației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu