Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 31 mai 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Lansarea (retroactivă) a cărții domniei sale, Lamentabilul amurg al zeilor

 

Mă găsiți vineri, 3 iunie, ora 19, la Bookfest, la standul editurii Rao, unde va fi lansarea (retroactivă) a cărții mele, Lamentabilul amurg al zeilor. Vă aștept cu drag. E primul târg de carte în libertate la care particip, după plandemie ...

Iar sâmbătă ne vedem la conferința de lansare a Asociației pentru Inițiativă Civică și Democrație Participativă, expresia juridică și instituțională a Grupului România Nesupusă. Orele 10-14, sala de conferințe a clădirii CCIR din București, Blv. Octavian Goga.

luni, 30 mai 2022

Asociatia Parakletos - Factura la utilități este titlu executoriu contra consumatorului

 

Factura la utilități este titlu executoriu contra consumatorului

Un aspect puțin cunoscut de publicul larg este faptul că, în baza unei simple facturi la utilități, fie compania, fie colectorul de creanțe (în cazul în care consumatorul este „vândut” pentru că a devenit un „debitor neperformant”), fie chiar asociația de proprietari sau de locatari, pot să demareze o executare silită, care poate duce chiar la pierderea casei și evacuarea din din locuință familiala.

Dacă, în mod normal, când pretinzi o creanța împotrivă unui partener de contract, trebuie să mergi la judecător ca să-ți constate creanța, în cazul contractului de furnizare de utilități (apă, căldură, energie electrică, gaze, telefonie fixă sau mobilă, cablu tv, internet) este suficientă factura, care este titlu executoriu în sine. Executorul judecătoresc, la cererea creditorului, poate obține încuviințarea executării în trei zile - procedura este pur formală, automatic, nimeni nu verifică certitudinea și cuantumul (in)correct al creanței. Este exact ca în cazul contractelor bancare sau de leasing - mai întâi se pornește executarea, și numai ulterior se poate face contestație, care se judecă nu în 3 zile, ca încuviințarea executării, ci în trei ani. Timp în care casa, singurul bun de valoare al debitorului, a fost vândută de mult.

Update 17.08.2022 Nu e greu de imaginat că, dacă Statul nu achită cele 31 de miliarde de lei furnizorilor de utilități cu titlu de compensație la facturile de utilități (și nu le va achita, că nu are de unde), companiile din domeniu vor cere acești bani de la consumatorii casnici, retroactiv.
Reamintesc că facturile la utilități sunt titluri executorii în sine, în baza unei legi proaste, pe care guvernul nu a corectat-o la timp. Asta înseamnă că creditorii nu vor fi nevoiți să meargă în instanță pentru a se constata că debitul există și este în cuantumul pretins de ei, ci vor putea să meargă direct la executor, cu simpla factură, care executor va începe executarea silită, care executare se poate termina chiar și cu evacuarea debitorului din locuința familială.
Nu uitați, suntem peste 10 milioane de gospodării aflate în acest pericol.
În altă ordine de idei, de la 1 octombrie, când dă frigul în case și în școli și în spitale, furnizorii nu vor mai da utilități decât cu plata integrală a facturii de către consumator. În caz de neplată, urmează debranșarea. Așa că stimați captivi ai noii ordini mondiale „liberale”, nu mai e nevoie de nicio reglementare relativă la „sobrietatea” energetică. Vom fi sobri, austeri și rupți în fund și aruncați în stradă la modul natural.
Vom fi deosebit de fericiți neavând nimic și necâștigând nimic. Și deosebit de foarte ultra responsabili cu planeta, sănătatea aproapelui, slăbănogeala și slava.

Asociatia Parakletos - Plasa de siguranță socială-conceptul a apărut pentru că trecem prin vremuri de restriște

 

Plasa de siguranță socială-conceptul a apărut pentru că trecem prin vremuri de restriște

Conceptul de „plasa de siguranta sociala” a aparut în SUA, în momentul în care s-a observat că împrumuturile și consumerismul, asociate perioadelor de criză economică, inflație și șomaj, omul simplu nu poate face față prin forțele propria presiunii creditorilor. De aceea, în Codul comerciale uniform al SUA s-a introdus, în anul 1978, reglementarea privitoare la falimentul personal, care se constituie într-o plasă de salvare ultimă (prin restructurarea sau ștergerea datoriilor), pusă la dispoziția consumatorilor în situațiile de restriște, când celelalte tipuri de protecție eșuează.

În mod normal într-un stat democratic și social, așa cum se declară Romania prin Constituția 2001 regândită în 2003, statul ar trebui să fie primul care să asigure aceasta plasa de siguranță. Dacă se întâmplă ca omul să eșueze economic sau social, sau ca omul să fie rejectat de întreprinderea unde lucrează, dacă se întâmplă ca omul să ajungă să nu-și poată plăti datoria nu din vina sa ci din conjuncturi, atunci statul ar trebui să intervină și să-l ajute să nu cadă, să nu eșueze, să nu ajungă o persoană în stare de ratare.Asta pentru că din punct de vedere sociologic o persoană astfel ajunsă devine o problema pentru el însuși dar și pentru familie și societate. Din punct de vedere economic și chiar și politic suntem cu toții afectați de situația în care ajunge acest om pentru că o persoana aflata în situația de supraîndatorate de regulă este o persoană cu comorbidități, cu multiple situații psihologice și asta înseamnă foarte multe costuri din contribuțiile de asigurări de sănătate pe care le plătim cu toții.

Statul în mod normal ar trebui să se gândească că face o afacere foarte bună daca-l salvează pe acel om și îl reintroduce în societate pentru a putea să producă plus valoare atât pentru familie cât și pentru societate. Nu face chestiunea asta și atunci trebuie să ne gândim ce anume poate să facă acest om în așa fel încât să nu fie pierdut societății, familiei și în genere comunității.
A nu se confunda asigurările sociale cu ideea de protecție a consumatorului. Consumatorul poate să necesite o plasa de siguranță socială fie că este bogat sau este sărac, nu este o chestiune de protecție sociala este o chestiune de protecție a consumatorului iar noi toți suntem consumatori și este o chestiune mai degrabă economică pentru că și pentru comercianți este esențial că această persoană să fie reintrodusă în societate pentru a putea să-și plătească în continuare datoriile, pentru a putea să facă consum, pentru a putea să aducă tva la bugetul de stat.
În al doilea rând comerciantul poate să gestioneze o situație în care să zicem 10/100/1000 de consumatori ai săi sunt într-o stare de supraindatorare, ruină, dar dacă deja sărim la numere mai mari de gen 100mii comercianții mai mari care-și bazează activitatea în volume mari problema nu mai este numai a lor sau a famililor lor, problema devine una sistemică, afectează comerciantul și după aceea în lanț toți ceilalți comercianți.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Corporațiile multinaționale care fac hiper-profituri în România s-au obișnuit de zeci de ani să ignore sau chiar să disprețuiască instituțiile administrative și judiciare românești

 

Corporațiile multinaționale care fac hiper-profituri în România s-au obișnuit de zeci de ani să ignore sau chiar să disprețuiască instituțiile administrative și judiciare românești. Când trebuie să execute decizii administrative sau judiciare trag de timp sau fac lobby/presiuni pentru batista pe țambal izbăvitoare*.

Așa cum v-am anunțat din luna februarie 2022, Raiffeisen Bank a pierdut definitiv procesul cu ANPC & Parakletos, privind practici comerciale incorecte. În urma unui proces de 4 (patru) ani, banca este obligată să corecteze contractele unui număr de cca 16.500 de clienți și să restituie cca 70 mil euro unui număr de cca 30 de mii de clienți și foști clienți. Trebuia să facă asta în maxim o lună. Nu a făcut-o, pe motiv că, cică, decizia este greu de implementat.
Imaginați-vă că ați fi voi debitori într-o decizie judiciară “greu de implementat”. Pentru că nu sunteți multinațională, deci nu aveți protecție, nici ambasade, nici consilii ale investitorilor străini, nici politicieni în spate, ați fi fost deja executați. Poate chiar evacuați din locuința familială.
Această bancă a furat de la clienți, a fost prinsă că a furat și înșelat, a fost condamnată, și tot nu a pățit (încă) nimic.
Legea spune că, în acest moment, banca riscă suspendarea pe minim 6 luni și o amendă de 4% din cifra de afaceri. Aceste sancțiuni încă se lasă așteptate.
Cei 30 de mii de (foști) clienți care au de luat 70 de mil euro de la bancă ar trebui să facă ei treaba statului; să se alieze în consorții procesuale și să ceară amiabil sau judiciar să li se achite sumele respective; la fel, cei 16.500 de (încă) clienți ai băncii pot cere banii și revizuirea grabnică a contractelor.
Nu e nevoie să se teamă nimeni de costuri. La ora la care vorbim, pe piață au apărut firme din Occident care finanțează procese ori negocieri de acest gen, în schimbul unei părți din câștig. În caz de pierdere a procesului, firma finanțatoare suportă cheltuielile de judecată, iar nu reclamanții.
De altfel, aceasta este și viziunea UE. Un act normativ referitor la procesele (recursurile) colective privind daunele cauzate de comercianți consumatorilor este în pregătire la CE și PE, urmând a intra în vigoare în 2023. Acțiunile sau recursurile colective urmează a fi date în atribuțiile asociațiilor pentru protecția consumatorilor, care vor putea apela la firme de finanțare a proceselor pe aceste teme.
Foarte important de reținut este faptul că aceste procese colective nu vizează exclusiv băncile, ci orice alt comerciant care abuzează de puterea sa economică, utilizează practici comerciale incorecte sau înșelătoare sau vând produse ori servicii cu defecte. De exemplu, pârâți în aceste procese pot fi furnizorii de utilități, producătorii și importatorii de medicamente și produse medicale sau sanitare și chiar spitalele.
Nu e greu decât primul pas - dar orice drum de o mie de mile începe cu primul pas.
*din păcate, astea se întâmplă și în cazul (ex)președinților - contraexemplul lor invită la fraudă și la nerespectarea deciziilor justiției. Petrov (a.k.a Traian B.) nu se dă mutat din imobilul RAPPS pe care îl ocupă fără drept și nici nu acceptă că nu mai are drept la gardă de la SPP, după ce a fost confirmat ca turnător al securității comuniste, iar Iohannis nu a dat înapoi statului 360 mii euro - chirie ilegal încasată pentru un imobil din Sibiu pe care îl deținuse ilegal și îl închiriase … Raiffeisen…

vineri, 27 mai 2022

Avocat Elena Radu - Parlamentarii salvați de CCR! De acum gata cu vaicareala, gata cu justificările ca sunteți șantajați cu dosare penale ținute la sertar, dacă nu votați proiectele de lege care vi se impun.

 

Parlamentarii salvați de CCR!

De acum gata cu vaicareala, gata cu justificările ca sunteți șantajați cu dosare penale ținute la sertar, dacă nu votați proiectele de lege care vi se impun.
Ce nu ati reușit sa faceți ani de zile, a reușit tot Curtea Constituțională.
De azi puteți vota asa cum vă dictează conștiință, dacă o mai aveți.
Decizia Curții Constituționale cu privire la prescripția speciala:
ăia de credeți ca faceți voi o ghidusie asa cum ați făcut cu privire la multe alte decizii ale CCR ca să le lipsiti de efecte dând OUG uri neconstitutionale: LUAȚI-VĂ GÂNDUL!
CCR a lămurit azi lucrurile.
Pe înțelesul tuturor:
- dacă o persoana săvârșește o infracțiune, ea poate fi cercetata și condamnata definitiv numai într-un anumit termen (prevazut în codul penal, diferențiat, în funcție de pedeapsa maxima prevazuta pentru infractiuni și denumita prescriptie GENERALA). Motivul este că nimeni nu poate sa trăiască toată viata cu teama ca poate la un moment dat i se va imputa ca a săvârșit cândva o infracțiune.
- după împlinirea termenului de prescriptie GENERALA, nimeni NU mai poate fi condamnat pentru infractiunea respectiva.
Ce aveam în codul penal?
Mai era o prescriptie SPECIALA care însemna că poți să fii cercetat și condamnat definitiv într-un termen de 2 ori mai mare decât al prescripției GENERALE.
Când se aplica acest termen?
Dacă se întrerupea termenul prescripției generale.
Cum se întrerupea termenul prescripției GENERALE?
Art 155 alin 1 din Codul Penal zicea ca "prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza".
În anul 2018, CCR a declarat neconstitutionala aceasta sintagma ("prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza"), constatând ca ea este neclara, imprevizibila, incoerenta si lipsita de previzibilitate, de natura a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situatie juridica incerta referitoare la conditiile tragerii sale la raspundere penala pentru faptele savarsite.
Ce trebuia sa facă Parlamentul?
Potrivit art 147 alin 1 din Constituție, Parlamentul (NU și Guvernul pentru ca termenul de prescriptie afectează libertatea individuala și NU se pot da OUG uri în sensul ăsta, conform art 115 alin 6 din Constituție) avea la dispoziție 45 zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial să pună în acord art. 155 alin 1 Cod Penal cu dispozițiile Constitutiei.
In cele 45 de zile sintagma constata neconstitutionala ("prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza") era suspendată de drept.
Dacă in 45 de zile Parlamentul nu își respecta această obligație constituțională,
sintagma constată neconstitutionala ("prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza") își înceta efectele.
Ce a făcut Parlamentul?
Nimic!
(la fel ca și cu alte texte declarate neconstituționale de către CCR).
Ce s-a întâmplat?
Din articolul 155 alin 1 Cod Penal a rămas în vigoare numai "Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe".
Când? Cum? In ce condiții? Norma penala NU prevedea.
Textul a devenit astfel INCOMPLET și, prin urmare, INAPLICABIL. (Asa cum in mod corect a precizat azi CCR).
Ce au făcut instantele de judecata?
Unele au aplicat în continuare acest text incomplet după cum au avut chef, ca oricum magistrații nu răspund în țara asta.
Așa că CCR fiind investită din nou cu excepția de neconstituționalitate a ce mai rămăsese din art 155 alin 1 Cod penal ("Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se întrerupe") a declarat și aceasta sintagmă neconstituțională.
Si asta pe buna dreptate pentru ca nu poți sa ai în vigoare un text de lege incomplet care sa fie aplicat de către judecători atunci când au chef și după cum au chef.
Legea penala trebuie sa fie clară. Niciun judecător nu poate sa adauge la ea pentru ca nu judecătorii fac legea, ci Parlamentul (ca asa zice Constitutia). Judecătorii doar aplica legea, asa cum e ea, nu adăugând la ea după cum au chef.
Asa ca pentru cei care se gândesc ca ar putea să o scalde:
RETROACTIV NU MAI PUTETI SA FACETI NIMIC.
NU PUTETI SA DAȚI NICIO LEGE CARE SA AIBĂ EFECT RETROACTIV PENTRU PERIOADA 2018-2022.
DECIZIILE CCR SUNT CLARE SI ORICE JUDECĂTOR CARE AR MAI APLICA ARTICOLUL 155 ALIN 1 COD PENAL DUPĂ CUM AR AVEA CHEF AR FI EL UN INFRACTOR SI NU AR MAI AVEA CE SA CAUTE ÎN JUSTIȚIE.
Art. 15 alin 2 din Constituție prevede: "Legea dispune NUMAI pentru VIITOR, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile."
Asa ca NU puteți sa dați niciun OUG și nici vreo Lege care sa conțină norme care sa se aplice retroactiv.
Acum pentru noi, "prostimea": TOT RAUL SPRE BINE!
Știm toți ca parlamentarii sunt ținuți în lesa, șantajați și manipulati sa voteze după cum li se dictează, tocmai ca urmare a unor dosare penale pe care le au, care sunt ținute la sertare și li se arată "pisica" când mișcă în front.
Inaplicabilă fiind prescripția SPECIALA pentru perioada 2018-2022, multe din aceste dosare pot fi aruncate la gunoi, respectivii parlamentari NU mai pot fi condamnați și implicit, nu mai pot fi șantajați cu ele.
Așa că dragi parlamentari: ATI SCĂPAT DE LESA!
AȘA CĂ PUNEȚI MANA SI ANALIZAȚI PROIECTELE DE LEGE DUPĂ CUM VĂ DICTEAZĂ CONSTIINTA, VOTATI-LE NUMAI PE ALEA CARE SUNT CONSTITUȚIONALE SI ÎN INTERESUL POPORULUI ROMÂN!
ACUM NU MAI AVEȚI NICI TEMERI SI NICI SCUZE (NICI MĂCAR PENTRU VOI).
DE ACUM SA VEDEM LEGI, NU EXECUTĂRI DE ORDINE DE LA STĂPÂNI

Asociatia Parakletos - Politicienii de la putere au anunțat ieri că o familie obișnuită poate trăi decent cu 3000 de lei pe lună!!

 

Politicienii de la putere au anunțat ieri că o familie obișnuită poate trăi decent cu 3000 de lei pe lună

Asta o posibilă în 2030, când familiile obișnuite nu vor mai avea nimic și vor fi „fericite”. Desigur, la 16 grade în casă, iarna, la un duș instant, cu apă călâie, o dată la 2 săptămâni, la o călătorie dus-întors, o dată pe săptămână, pentru a-și face doza obligatorie de ser de „imunizare” contra epidemiilor, epizootiilor, a „pandemiilor” de obezitate, la o masă pe zi, „sănătoasă”, ecologică și fără amprentă de carbon, la două ore de electricitate pe zi și program tv unic, cu CNN drept furnizor de informații oficiale care nu pot suporta contrazicere sau erezie, familiile obișnuite nu vor putea fi altfel decât mulțumite de sub-viețuire. Mă rog, până la momentul mult așteptat al desființării acestei relicve numită, în contradicție cu vremurile, „familie”.

Coșul minim de consum include nu numai alimentele și lichidele absolut necesare unei vieți decente, ci și: utilități, fără de care nu se poate trăi normal în sec. XXI (apă curentă, canalizare, căldură iarna, aer rece vara, gaz, energie electrică, internet, cablu tv, telefonie), medicamente și servicii medicale, transport în comun sau cu autovehiculul propriu, chirii sau rate la credit sau la leasing, rechizite și taxe școlare sau de studii pentru copii, asigurări, repaus săptămânal sau anual, cultură, sport și divertisment. Să nu uităm că, la aceste costuri de consum trebuie adăugate și taxele, impozitele și contribuțiile.
Pentru o familie tânără, cu copii, locuind în București sau în alte orașe mari, cele de mai sus înseamnă cel puțin 6000 mii de lei, adică dublu față de ceea ce visează politicienii. Probabil că pensionarii s-ar putea descurca la un venit minim de 4000 de lei - asta dacă nu cumva li se pierd pensiile acumulate la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), ca urmare a unor investiții proaste ale managerilor de fonduri.
Este neapărat necesară modificare prin lege a acestui indicator economic. Trebuie să știți că, în ideea de a aplica Legea nr.151/2015, administrația a stabilit un coș minim de consum de ... 700 de lei, valabil din 2017. Indicatorul este important întrucât, în caz de ruină a debitorului - persoană fizică aflat în insolvență sau faliment, suma respectivă este limita față de care creditorii pot cere executarea sau lichidarea. Debitorului și familiei sale i se lasă această sumă lunară, restul veniturilor sau valorilor sale fiind executate sau lichidate, pentru îndestularea creditorilor (inclusiv a celor abuzivi sau incorecți).
Este evident că acest indicator este nu numai anacronic și cinic - este, pur și simplu, criminal. Nu se poate trăi cu 700 de lei pe lună, exceptând cazul în care trimiți acea familiei în Evul mediu.
Proiectul de modificare a Legii insolvenței persoanelor fizice urmează a modifica în mod fundamental acest indicator. Cel mai probabil, pe zone de reședință a fiecăruia, și ținând cont de costul obișnuit al vieții debitorului, acest indicator va fi stabilit cât mai aproape de sumele mai sus indicate.
PS Politicienii, mai ales cei de stânga, ar face bine să ne mai întrebe și pe noi cam cum arată viața la firul ierbii, unde se trăiește fără privilegii, fără cadouri de la stat, fără contracte de la prietenii tehnocrați - salvatori, fără sinecuri și, în genere, fără seruri de imunizare la sărăcie și foamete. Politicienii, mai ales cei de stânga, ar trebuie să înceteze să fie, pe față, săracofobi și flămândofobi.

joi, 26 mai 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Ne mor albinele in Moldova! Video

Ne mor albinele in Moldova! 

Astazi am fost invitat la ProTV sa mi exprim un punct de vedere. Situatia e roz. Apicultorii reclama ceva in aer, fara legatura cu pesticidele, de vreme ce se pling atitia apicultorii din Moldova.
Nu de putine ori am aratat ca in aer sunt otravuri. In timpul precipitatiilor, sunt spalate din atmosfera si ne sunt redate pe asfalt sau prin apa cazuta de pe acoperisuri sub forma acelei spume albe, consistente.
Apicultorii reclama acum o apa neobisnuita. Apa colecrata de pe acoperisuri arata ca niciodata: "ceruita, uleioasa, consistenta!". Raspunsul suferintei albinelor sta in aceasta apa si, probabil, in graunciorii de polen sau mierea de albine depusa recent in syup.
Este un semnal de alarma pe care il trag. Nu este prima data dar voi striga mereu: Guvernul sa aloce bani si resurse mari pentru cercetarea si securitatea atmosferei. Suntem in bataia vintului, nu masuram ce trebuie, nu stim ce poluanti sunt nici macar la sol. Nu avem nimic. Pe linga niste statii APM care masoara de dragul masuratorilor, nu avem nimic adaptat vremurilor. Treceti si iesiti din digitalizare la cercetare de teren! Omul conteaza si resursele de investigatii. Albinele reprezinta un semn. Mare tragedie ce se intimpla!

Ziarul "Zorile Bucovinei" - Navele rusești se află la 150 de km de Moldova. Odessa este unul din obiectivele rușilor

 

Navele rusești se află la 150 de km de Moldova. Odessa este unul din obiectivele rușilor

Nave invadatorilor ruşi se află în partea de nord-vest a Mării Negre, iar noi divizii de apărare aeriană sunt desfășurate în Crimeea. Capturarea Odessei este unul dintre obiectivele principale ale rușilor, scrie Unian.
Despre aceasta a declarat șeful centrului de presă coordonator comun al forțelor de securitate și apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk. În prezent, are loc fortificarea navelor rusești inclusiv pe insula Șerpilor, care este ocupată de ruși.
„Inamicul este deja conștient de faptul că înfrângerea navelor sale nu este o himeră, este absolut posibil”, spune Gumeniuk. Insula Șerpilor este bine păzită de forțele ruse. Imagini realizate din satelit au fost studiate de experți și analiști militari. Imaginile demonstrează o intensificare fără precedent a activităților armatei ruse. Cel puțin 10 blindate se află pe insulă, iar șapte nave ruse se află în jurul ei.
Insula Șerpilor se află sub controlul forțelor ruse încă din primele zile ale războiului din Ucraina.
O comparație între două fotografii, surprinse la interval de 10 zile, prima a fost efectuată pe 14 mai, iar cea de-a doua pe 24 mai, demonstrează că una dintre clădirile din centrul insulei au suferit avarii majore, cel mai probabil cauzate de bombardamentele forțelor ucrainene.
Specialiștii se așteaptă la un răspuns din partea forțelor ucrainene cu privire la încăpățânarea Rusiei de a ocupa insula. Unii experți sunt de părere că Ucraina ar trebui să încerce să lovească țintele militare cu rafale de rachete lansate de la sol, în condițiile în care distanța până la cel mai apropiat punct terestru al țării atacate de Rusia este de aproximativ 30 de kilometri.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Inflația ne fură nouă bucăți consistente din veniturile și averile muncite, dar face bine dealerilor care, în anii plandemici, au îndatorat România cu sute de miliarde de lei prin împrumuturi și obligațiuni în lei


Inflația ne fură nouă bucăți consistente din veniturile și averile muncite, dar face bine dealerilor care, în anii plandemici, au îndatorat România cu sute de miliarde de lei prin împrumuturi și obligațiuni în lei.

Dacă e inflație anuală de 20%, înseamnă că o cincime din veniturile, depozitele și fondurile mele de pensii (👉“administrate”👈 👉privat de manageri ultra-plătiți să joace poker financiar cu banii mei👈) se evaporă anual. În schimb, datoria statului e cu o cincime mai mică. Cam asta înseamnă celebrul „nominalism monetar” ...
Te uiți la nivelul prohibitiv al dobânzii la depozitele bancare în euro (este 0,01%…) și realizezi că ești indirect obligat să migrezi la depozite în lei, unde dobânda e, aparent, mai mare - între 2-3%. De aceea, nu te poți opri din „teorii ale conspirației” de genul: oare nu cumva inflația asta este și ea planificată? Oare nu cumva aruncarea banilor din elicopter („relaxarea” cantitativă, adică, printarea de dolari și euro) a fost planificată pentru a reduce din datoriile suverane, imposibil de plătit la valorile elucubrante la care s-a ajuns, cu prețul sărăcirii populației? Vă mai mirați de dictonul „nu veți mai fi proprietari, nu veți mai avea nimic, dar veți fi fericiti”?
Nu vă grăbiți să vă bucurați de răul “bogaților” care au bani în depozite. Pensiile voastre “private” au aceeași soartă: sunt supuse unei dobânzi real-negative de 17-18% în condiții de inflație de 20%. Adică, se erodează pe zi ce trece, la fel cum se erodează depozitele bănești ale „bogaților”.
Știți, în schimb, ce NU se erodează DELOC?
Salariile și bonusurile managerilor de fonduri “private” de pensii.
Salariul lui Cîțu. Comisioanele sale de “succes”, încasate de el și ciracii lui, de exemplu, de la Goldman Sachs, McKinsey, pharma, finance and tech industry eiusdem farinae.
Salariile și bonusurile bancherilor.
Salariile, bonusurile și dividendele managerilor expați de multinaționale, scutite de taxe, impozite și contribuții plătibile în România de noi, ceilalți.
Câștigurile fabuloase ale partenerilor și prietenilor lui Arahat. De făcut bani cu vagonul din “sănătate” veți mai auzi, că se pune de o nouă plandemie.
Popularitatea experților, tehnocraților și politicienilor care, în plandemie, au făcut atât de mult “bine” oamenilor simpli și normali. Și vor să râmână împreună la putere cel puțin până în 2027, ca să facă și mai mult „bine”.

miercuri, 25 mai 2022

Avva Credo Gălățan - În România există lupul și oaia

 
În România există lupul și oaia 

Lupul este politicianul care se naște, crește și se dezvoltă în haită primind obiceiurile și tendințele haitei, iar oaia este cetățeanul cu drept de vot care paște tâmp, visător și plin de speranțe, pajiștile verzi ale României. Pentru oaie, speranța nu moare niciodată deși, lupul îi dovedește cu orice ocazie că în România nu există speranță. Haitele de lupi se întrec între ele și se acuză reciproc de cele mai abominabile atacuri la staulul oilor tihnite și vaccinate, făcând cele mai cutremurătoare prăpăduri. Haitele uită de năravurile lupului școlit de literatura folclorică a  nestematelor noastre opere economice și sociale.

Lupul promite oii schimbări fundamentale din 4 în 4 ani, iar oaia merge la vot încântată de abjectele promisiuni. Nu poți să-i ceri prea mult, e doar o oaie. Deși se aude săptămânal de câte o oaie mâncată de lup, oaia continuă să voteze haita, surdă și oarbă.

Se mai ivește câte un lup carpatin care se arată viteaz pe tarlaua orizontului românesc și devine instantaneu șeful incontestabil al haitei, care gurmand fiind, mănâncă lipsit de scrupule câte o oaie la masă și averea acesteia lăsată ei moștenire de către Bunul Dumnezeu. Haita se simte puternică, iar oile cicisbei plini de speranțe. Deși se supără că au ajuns să fie sistematic tunse la zero de lup în locul ciobanului, după elementare promisiuni de schimbare de viziuni în ceea ce privește viața turmei, se liniștește și continuă să pască cuminte și la locul ei.

Haita promite turmei câini ciobănești pe care nu-i vede niciodată, promite asfalt de la staul la pășune și iarbă pentru 1000 de ani. Oaia ajunge în culmea fericirii.

La alegeri de haite, se miră oarecum că pe liste nu sunt lei, sau tigri, sau urși. Aceștia, desigur, nu suportă haita, dar nici haita pe ei. Cine nu e lup, nu are ce căuta în haită. Lupul mai face compromisuri electorale și politice cu hiena și șacalul care sunt buni vânători ai turmei.

Cu toate acestea, oaia votează tot o altă haită cu aceiași lupi, crezând în naivitatea ei că vreunul va primi chipul uman și tendințele domestice ale turmei.

Avva Credo Gălățan

Ctitorii uitate ale Sfintei Teofana Basarab - la sud de Dunăre


Catapeteasma si altarul - cu pictura din sec. al XIV-lea.

Ctitorii uitate ale Sfintei Teofana Basarab - la sud de Dunăre

Biserica Sfânta Parascheva din satul Gorni Lom (Vidin, Timocul bulgăresc), înălțată în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea, pictată în aceeași perioadă

După mai multe informații (dar și după tradiția locului) biserica a fost înălțată la cererea monahiei-împărătese Teofana (Teodora) Basarab, de către fiul acesteia, Ivan Strațimir, țar de Vidin. Zona este cunoscută ca „Micul Athos de pe Lom”, fiind „girată” duhovnicește pentru o vreme de către Sfântul Nicodim de la Tismana.

Aici au locuit șase monahi și un ieromonah, chemați de la Athos de către monahia Teofana, biserica fiind construită după planurile athoniților (pe două niveluri - suprateran și subteran). Zidurile din piatră au o grosime cuprinsă între 90 și 1,20 m, lungimea bisericii fiind de 12, 50 m, iar lățimea de 6 m. Multă vreme s-a presupus că aici ar fi fost înmormântată monahia-împărăteasă, fiica lui Basarab I, întemeietorul Țării Românești. Starea bisericii de astăzi este una destul de rea. S-a păstrat un înscris în piatră, descoperit în urmă cu peste șase decenii, în care se vorbește despre athonții așezați în acest loc și înălțarea locașului.

 Din păcate, la noi nu s-a scris deloc pe tema dată.

Sursa

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții

 

Fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții, care are acționariat majoritar rus. România, acționar semnificativ la această bancă, a anunțat azi că se retrage din acționariat (probabil, pe gratis), pe motiv de slava…

Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni - există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni - junk. Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va re-începe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși?
Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră.
Apropo, știe cineva cât câștigă administratorii de fonduri de pensii? Că e la secret și nu ar trebui. Ziarele de specialitate spuneau săptămâna trecută, cu juma’ de gură, că sunt cele mai mari din economie. Este vorba, probabil, de peste 40 de mii de euro pe lună (știu eu niște salarii de bancheri, și sunt mai mici…). Culmea fair - play - ului este că managerii expați ai fondurilor de pensii nu plătesc taxe, impozite și contribuții aici, ci la eu acasă, ori offshore (notă: în Franța, orice expat care conduce o multinațională cu mai mult de 100 de milioane de euro cifră de afaceri, trebuie să aibă rezidență fiscală în Franța, pentru a plăti acolo datoriile la fisc).
Nu de alta, dar la pierderi ar trebui să existe și un malus, adică o scădere pentru eșec a remunerației. Că la bonus de “succes” i-am văzut că sunt iexperți…
Aaaaa, și era să uit: cum naiba s-a făcut marii noștri rusofobi, în frunte cu Cîțu, să îi lase pe ăștia să investească banii noștri în obligațiuni rusești? Păi suntem sau nu suntem cu slava…?
PS Pentru că e vorba și de banii voștri, nu ezitați să dați share.

vineri, 20 mai 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Podcast EVZ Capital!


“…această stare de panică, de frică, este obiectul unui marketing și management foarte bine planificat, foarte nebunesc planificat, foarte insistent promovat”.
[…]
“…suntem, așa cum am mai spus, într-o stare de anestezie, suntem ca niște oi placide”.
[…]
“În interiorul OMS se discută, fără ca noi să fi perceput aceste lucruri, la nivelul de reprezentanți ai țărilor (nimeni nu-i știe…), de un tratat pandemic, un tratat care să permită OMS ca, în calitate de Minister global al Sănătății, să intervină de urgență acolo unde statele nu se descurcă singure și unde statele au și niște Constituții și unde statele au de respectat și niște convenții cu privire la drepturile omului, și să le dea la o parte (…) și să ocupe de pandemie. [și nu numai de pandemie].
“Conceptul ”one health”, provenit de la chinezi, înseamnă și pandemie, înseamnă și epizootie, înseamnă și climate change, înseamnă, în ultima vreme, chiar și crime de război [ale rușilor, desigur]. Toate sub același acoperiș al tehnocrației plătite și sponsorizate de Big Pharma”.
[…]
“în pandemie statele nu prea au performat - așa spune OMS (notă - s-a văzut, în comparație, cât de “bine” a performat OMS, și ce onești au fost reprezentanții și sponsorii săi…); în pandemie, când toată lumea a stat în casă două luni de zile, se pare că natura s-a auto-vindecat - așa spune tot OMS. Acum, că viața și-a revenit oarecum la normal, s-a constatat că dacă omul stă mai mult pe acasă, dacă omul este distanțat social, lasă natura să se regenereze. Și ce zice OMS - ul subjugat lui OMS? Oameni buni, suntem cam prea mulți. Suntem 8 miliarde la nivelul planetar, se pare că suntem prea mulți și, deci, nocivi planetei”…
”Acest tratat a fost semnat, a fost acceptat de către domnul Iohannis, care ne anunța la un moment dat că a pre-semnat acest tratat și că, atunci când va fi perfectat, va fi semnat, desigur, pentru că e bun... Ba mai mult decât atât, a spus că se modifică inclusiv Constituția în așa fel încât să se permită astfel de nenorociri globaliste fără ca mărețul guvern global să se mai blocheze în niște amărâte de drepturi și libertăți individuale”.
[…]
“pe șest, în cadrul Parlamentului European, deja s-a votat prelungirea cu cel puțin un an a pașaportului sanitar pentru că s-a spus că trebuie să ne luăm o rezervă, pentru un eventual al șaptelea val, să fim pregătiți, sau dacă vine vreo altă pandemie să fim pregătiți să luăm niște măsuri din timp”, [deoarece statele nu se pricep].
[…]
“(Vorbim de) acel pașaport sanitar care, în țări ca Italia, Franța și Israel, fusese pus pe aceeași poziție, din punct de vedere al efectului totalitar, cu Nazi Pass-ul de pe vremea lui Hitler. Și noi nu luăm niciun fel de atitudine pentru că suntem obligați să ne uităm la știrile oficiale”…
[…]
“CNN este deja un oficios – când vorbește despre tâmpenia asta sinistră care ne insultă inteligența cu scăldarea lui Putin în sânge de coarne de cerb ca să devină nemuritor, trebuie să fim atenți la ce spunem pentru că asta pare să fie o știre oficială și, precum știți, (…) noi trebuie să luăm în serios această chestiune și să nu cumva să ne gândim la alte probleme”.

Profesor si Avocat Gheorghe Piperea