Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 25 mai 2022

Ctitorii uitate ale Sfintei Teofana Basarab - la sud de Dunăre


Catapeteasma si altarul - cu pictura din sec. al XIV-lea.

Ctitorii uitate ale Sfintei Teofana Basarab - la sud de Dunăre

Biserica Sfânta Parascheva din satul Gorni Lom (Vidin, Timocul bulgăresc), înălțată în cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea, pictată în aceeași perioadă

După mai multe informații (dar și după tradiția locului) biserica a fost înălțată la cererea monahiei-împărătese Teofana (Teodora) Basarab, de către fiul acesteia, Ivan Strațimir, țar de Vidin. Zona este cunoscută ca „Micul Athos de pe Lom”, fiind „girată” duhovnicește pentru o vreme de către Sfântul Nicodim de la Tismana.

Aici au locuit șase monahi și un ieromonah, chemați de la Athos de către monahia Teofana, biserica fiind construită după planurile athoniților (pe două niveluri - suprateran și subteran). Zidurile din piatră au o grosime cuprinsă între 90 și 1,20 m, lungimea bisericii fiind de 12, 50 m, iar lățimea de 6 m. Multă vreme s-a presupus că aici ar fi fost înmormântată monahia-împărăteasă, fiica lui Basarab I, întemeietorul Țării Românești. Starea bisericii de astăzi este una destul de rea. S-a păstrat un înscris în piatră, descoperit în urmă cu peste șase decenii, în care se vorbește despre athonții așezați în acest loc și înălțarea locașului.

 Din păcate, la noi nu s-a scris deloc pe tema dată.

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu