Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 25 mai 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții

 

Fondurile de pensii administrate privat au expuneri mari pe obligațiuni emise de Banca Internațională de Investiții, care are acționariat majoritar rus. România, acționar semnificativ la această bancă, a anunțat azi că se retrage din acționariat (probabil, pe gratis), pe motiv de slava…

Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni - există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni - junk. Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va re-începe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși?
Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră.
Apropo, știe cineva cât câștigă administratorii de fonduri de pensii? Că e la secret și nu ar trebui. Ziarele de specialitate spuneau săptămâna trecută, cu juma’ de gură, că sunt cele mai mari din economie. Este vorba, probabil, de peste 40 de mii de euro pe lună (știu eu niște salarii de bancheri, și sunt mai mici…). Culmea fair - play - ului este că managerii expați ai fondurilor de pensii nu plătesc taxe, impozite și contribuții aici, ci la eu acasă, ori offshore (notă: în Franța, orice expat care conduce o multinațională cu mai mult de 100 de milioane de euro cifră de afaceri, trebuie să aibă rezidență fiscală în Franța, pentru a plăti acolo datoriile la fisc).
Nu de alta, dar la pierderi ar trebui să existe și un malus, adică o scădere pentru eșec a remunerației. Că la bonus de “succes” i-am văzut că sunt iexperți…
Aaaaa, și era să uit: cum naiba s-a făcut marii noștri rusofobi, în frunte cu Cîțu, să îi lase pe ăștia să investească banii noștri în obligațiuni rusești? Păi suntem sau nu suntem cu slava…?
PS Pentru că e vorba și de banii voștri, nu ezitați să dați share.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu