Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 14 mai 2022

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Excepționalism economic (I)

Excepționalism economic

(I)
De 20 de ani, lumea trăiește epoca excepționalismului economic, bazat fie pe urgențe militare sau de intelligence, fie pe urgențe medicale sau ecologice. A fost permanent nevoie de salvare și de salvatori, chiar și atunci când această nevoie a fost artificial creată, prin fabricarea amenințărilor și a dușmanilor. Pentru siguranța noastra, a fost necesară adunarea noastră în țarc (safe haven), pentru a putea fi monitorizați și supravegheați eficient.
Smurdificarea* economiei și a societății nu este inventată în România. Conformarea voluntară perfectă și ratingul de cetățean nu sunt inventate în China. Aversiunea față de drepturi și libertăți (tradusă ca aversiune față de hazardul moral) nu este de la ruși – acolo doar s-a perfecționat ca politică public asumată.
America, aproape mereu după cel de-al doilea război mondial, dar mai ales după evenimentul din 11.09.2001, a menținut sau a creat o stare permanentă de excepționalism, care i-a permis să acționeze ca jandarm mondial, să ”democratizeze” zone care nu aveau nevoie, să controleze și să supravegheze lumea și individul, și să exporte sau chiar să impună lumii modelul său de ”stat profund”. Iar acest model nu este ceea ce vedem la tv sau prin cărți de drept sau de politologie. Acest model este binomul servicii secrete – corporații globale Big Tech – Pharma – Finance, care instrumentalizează politica și armata în scopul dominației sale totalitariste.
Bugetele anuale ale armatei SUA au fost, întotdeauna după al doilea război mondial, absolut exorbitante**. Comenzile militare americane au menținut în viață industrii, au creat noi ramuri de activitate, au forțat apariția unei enorme palete de servicii prestate de terți armatei, inclusiv paza și protecția obiectivelor sau „teatrelor” de război și, mai presus de toate, au susținut imperialismul economic și chiar juridic al corporațiilor americane. Așa cum a ținut în viață producția de oțel, petrol, cărbune și mașini, pentru motivații de război permanent (sau război rece, cum era denumit pe vremuri), armata SUA a oferit o mână de ajutor industriei IT din Silicon Valley și, în special, corporațiilor Big Tech (care erau pe cale de a falimenta în 2000, ca urmare a crizei „dotcom”), după care le-a devenit un client colosal, un fel de Atlas pe umerii căruia s-au creat imperii globale.
Ca și marii comercianți, armata americană (și serviciile secrete) a cumpărat de la google certitudine. Prețul, oricât de mare, nu a contat. Mă refer nu neapărat la prețul în bani, ci la prețul în drepturi și libertăți cetățenești.
Armata SUA și, mai ales serviciile secrete ale SUA, au colaborări strânse cu Big Tech – nu numai că le achiziționează serviciile, dar dezvoltă împreună tehnologii, pe care le impun la modul imperialist restului lumii, inclusiv Europei. Armata SUA colaborează bine și cu corporațiile Big Pharma. Administrația Bush jr. a avut tupeul să desemneze ca ministru al apărarii un patron de corporație Big Pharma, care corporație vindea armatei Tamiflu. Vaccinul Moderna este creat cu bani publici americani, cu toate că încasările obținute din pre-contracte încheiate cu toate guvernele lumii, inclusiv Comisia Europeană (minus Rusia și China, desigur) vor fi reținute de producător – consecința fiind un uriaș salt al capitalizării bursiere a corporației Moderna și al tuturor celorlalte corporații Big Pharma, în care dețin acțiuni proprietarii corporațiilor Big Tech și Big Finance. Acestea, săracele, au avut, la rândul lor, creșteri explozive ale prețului acțiunilor, care au făcut din patronii lor cei mai bogați oameni din istorie, fix în anul 2020, anul pandemiei, cănd lumea a intrat în faliment. Confreria capitaliștilor de supraveghere este o ghildă neo-feudală extrem de lucrativă, care nu lasă decât infime bucățele din pizza globala pentru restul comercianților și pentru populația plătitoare de taxe, impozite, vaccinuri, măști și teste covid. Faptul că, din când în când, organizații mondiale (așa cum este OMS), organizații non-guvernamentale (așa cum sunt asociațiile medicilor) sau persoane fizice (medici, cercetători, influenceri) sunt sponsorizate de acești neo-feudali care nu mai prididesc să „lupte” pentru sănătatea și siguranța noastră, nu face decât să accentueze mușcătura de rechin din felia minusculă de pizza care ne rămâne nouă, supușilor lor falimentari și captivi ai ghildei capitaliștilor de supraveghere, căci acesta este modul „filantropic” și „transparent” de plată pentru serviciile de vătaf asigurate ghildei de cei „sponsorizați” (a se citi mituiți).
*Expresia rezultă din acronimul SMURD (serviciul mobil de urgență, resucitare și descarcerare), care este numele unui ONG edificat de un medic urgentist, la Tîrgu Mureș, ONG care a preluat, practic, locul serviciului public de urgențe al României, precum și conducerea întregului sistem de intervenție în caz de dezastre și alte situații de urgență. Mai mult chiar, în pandemia anilor 2020-2021, acest ONG a fost, prin președintele său fondator, „salvatorul” de serviciu al societății românești terifiate de pandemie. Nu numai că sistemul medical al României a fost transformat, pe rând, într-un imens serviciu de urgențe concentrat aproape exclusiv pe cazurile de infectare cu covid, într-o maree de improvizații și într-un sistem sanitar de dezastru (ca la război). Întreaga economie a devenit un salon gigantic de UPU (unitate de primiri urgențe) și de ATI (anestezie și tratament intensiv). De aici expresia „smurdificare”.
** Bugetele armatei și serviciilor secrete americane pot fi oricât de mari – Fed poate oricând arunca din elicopter noi cantități de dolari suplimentari, în cadrul programelor de quantitative easing, iar guvernul SUA, de la înălțimea calificativului său AAA+, poate să se împrumute oricât și oricând, chiar și la dobânzi negative. În anul 2012, dintr-un buget anual de 600 mld dolari, armata SUA a plătit cca 360 mld dolari pentru servicii prestate de terți (Naomi Klein, Doctrina Șocului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu