Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 30 mai 2022

Asociatia Parakletos - Factura la utilități este titlu executoriu contra consumatorului

 

Factura la utilități este titlu executoriu contra consumatorului

Un aspect puțin cunoscut de publicul larg este faptul că, în baza unei simple facturi la utilități, fie compania, fie colectorul de creanțe (în cazul în care consumatorul este „vândut” pentru că a devenit un „debitor neperformant”), fie chiar asociația de proprietari sau de locatari, pot să demareze o executare silită, care poate duce chiar la pierderea casei și evacuarea din din locuință familiala.

Dacă, în mod normal, când pretinzi o creanța împotrivă unui partener de contract, trebuie să mergi la judecător ca să-ți constate creanța, în cazul contractului de furnizare de utilități (apă, căldură, energie electrică, gaze, telefonie fixă sau mobilă, cablu tv, internet) este suficientă factura, care este titlu executoriu în sine. Executorul judecătoresc, la cererea creditorului, poate obține încuviințarea executării în trei zile - procedura este pur formală, automatic, nimeni nu verifică certitudinea și cuantumul (in)correct al creanței. Este exact ca în cazul contractelor bancare sau de leasing - mai întâi se pornește executarea, și numai ulterior se poate face contestație, care se judecă nu în 3 zile, ca încuviințarea executării, ci în trei ani. Timp în care casa, singurul bun de valoare al debitorului, a fost vândută de mult.

Update 17.08.2022 Nu e greu de imaginat că, dacă Statul nu achită cele 31 de miliarde de lei furnizorilor de utilități cu titlu de compensație la facturile de utilități (și nu le va achita, că nu are de unde), companiile din domeniu vor cere acești bani de la consumatorii casnici, retroactiv.
Reamintesc că facturile la utilități sunt titluri executorii în sine, în baza unei legi proaste, pe care guvernul nu a corectat-o la timp. Asta înseamnă că creditorii nu vor fi nevoiți să meargă în instanță pentru a se constata că debitul există și este în cuantumul pretins de ei, ci vor putea să meargă direct la executor, cu simpla factură, care executor va începe executarea silită, care executare se poate termina chiar și cu evacuarea debitorului din locuința familială.
Nu uitați, suntem peste 10 milioane de gospodării aflate în acest pericol.
În altă ordine de idei, de la 1 octombrie, când dă frigul în case și în școli și în spitale, furnizorii nu vor mai da utilități decât cu plata integrală a facturii de către consumator. În caz de neplată, urmează debranșarea. Așa că stimați captivi ai noii ordini mondiale „liberale”, nu mai e nevoie de nicio reglementare relativă la „sobrietatea” energetică. Vom fi sobri, austeri și rupți în fund și aruncați în stradă la modul natural.
Vom fi deosebit de fericiți neavând nimic și necâștigând nimic. Și deosebit de foarte ultra responsabili cu planeta, sănătatea aproapelui, slăbănogeala și slava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu