Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 16 august 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Ultimul Mohican - senzorul de veghe

 

Breaking News-ul de miezul noptii: primul senzor care a inviat de peste 1 an si jumatate, din perimetrul centralei de la Zaporojie. Acolo, de pe 18 februarie 2022, toti cei aproape 30 de senzori din zona centralei au ramas inactivi, au fost scosi din retea.

Astazi, 4 iulie 2023, dimineata, acest senzor a inregisteat prima valoare. O valoare normala, pentru fondul natural de radiatii.

Ceva se schimba la centrala. Cineva incepe sa se ingrijeasca de siguranta zonei. Sau are mai multa libertate sau vin dotari noi. E un lucru ciudat ca dupa atita timp, in sfirsit, apare un senzor. O comunitate internationala care dispune de sute de miliarde de euro nu a reusit pina azi, acolo la centrala sa puna un senzor de mai putin de 1000 de euro!!!

Cum vad eu asa demers!? Este un semn de normalitate dar poate fi si un semn de ingrijorare. Vor face fata instalatiile de racire ale deseurilor radioactive si ale unor parti din cele 6 reactoare? Ca apa, acolo, se va termina.  Au facut instalatii noi de pompaj a apei din Nipru, adaptat la noul regim de curgere? Ca indiferent cita apa este stocata, in regim de bazine buffer, de siguranta, astea n-o sa ajunga oricit. Ceva trebuie facut pentru a aduna alte rezerve.

Acest senzor este "Ultimul Mohican" de pe Planetă? Este cel mai apropiat senzor, independent, european, care măsoară radioactivitatea dinspre centrală. Este la cel puțin 20 km distanță. Următorul se află mai la sud, la peste 60 km distanță. De câteva zile, măsoară din oră în oră, insa doar noaptea, până dimineață la 8. După cum vedeți, de 9 ore nu mai trimite date, sau nu mai sunt publice sau nu știu ce motiv e.

O lume întreagă de pe acest glob stă într-un senzor schiop. Păi în astea 9 ore se pot întâmplă multe. Asta dacă vintul nu bate în ailaltă directie, caz în care, senzorul va indica mereu că este fericit.
Cum să califici acestă superficialitate?
Va bateți joc de securitatea a milioane de oameni!
Cum să nu poți instala senzori buni, măcar în zonele calme de război? Este incredibil ce vad în Ucraina. Ce vremuri! Ce digitalizare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu