Sfânta Biserica Ortodoxă

joi, 25 august 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Centrala, ultima reduta?




Centrala, ultima reduta?

Update 13.10.2022 Am inteles ca iar circula varii informatii pe internet privind poluarea indusa zilele astea, catre Romania, din zona Ucrainei, dupa ultimele bombardamente. Am verificat sursele mele si nu vad motive de ingrijorare.
Am simulat si traiectoriile curentilor de aer din zonele : Kiev, Lvov, Ternopil si Dnipro.
Pentru toate acestea, macar pentru urmatoarele zile, eventualele particule de poluare rezultate in explozii nu vor ajunge peste Romania sau cantitatile vor fi infime.
Va rog, daca primiti mesaje prin spatiile de socializare, Mess Fb, Whatsapp, etc sa-mi trimiti captura imagine sau sa ma avertizati ca sa verific si eu, mai departe.
Modelul alaturat: HYSPLIT, NOAA,
Rulat de luni dimineata, de cind s-ar fi inregistrat explozii/ bombardamente.
Update 22.09.2022 La cererea presei revin cu simulările pentru cele doua centrale: Zaporoje si Ucraina de Sud. In condițiile tot mai tensionate din Ucraina, după declarațiile din Rusia, după declarațiile date in Occident, mi-e limpede ca nu e o situație tocmai roz. Se vorbește tot mai mult despre arme si tot mai puțin de pace, de eforturi politice de mediere. E periculos spre ce ne vom putea îndrepta fără sa se așeze toți la o masă. Prin negociere se pot evita atâtea incidente și se poate salva viața atâtor oameni. Eu, dacă sunt rănit accidental sau îmi este afectată sănătatea, aici în Romania, din cauza acestui conflict, cui datorez succesul ăsta politic internațional? Noi așteptăm până ne curățăm toți, unul pe altul, până la ultimul. Asta e politica? În cazul onor accidente la cele două centrale, pentru următoarele trei zile, România nu va fi afectată de nici un fel. Alăturat sunt figurate traiectoriile norilor (daca vor fi incendii acolo). Sunt simulări și trebuie luate ca atare.
Nivelul radiatiilor- indicat de savecobot, EU, uradmonitor - este bun!
UPDATE 08.09.2022 La solicitarea populației, revin cu niște prognoze, privind evoluția unui potential nor de fum ce ar putea pleca din zona Zaporojie/centrală: care ar fi traiectoria lui până pe data de 15 septembrie? E o simulare. 
Deci, orice scenariu ar fi, România nu este afectată. Astăzi, am urmărit incidența incendiilor. S-au înmulțit din nou însă, în zona centralei, singurul care se încăpăținează să ardă de câteva zile bune este la vest, la peste 20 km distanță. Radioactivitatea, măsurată la peste 20 km de centrală, era în limite normale. 
Aceasta hartă este o simulare și cuprinde date probabilistice și trebuie luată ca atare. 
Modelul rulat este HYSPLIT cu sursa NOAA National Oceanic and Atmospheric Administation
UPDATE 06.09.2022 Am prezentat la AlephNews citeva dintre rezultatele vizitei AIEA la centrala:
- numarul operatorilor ramasi este foarte redus, mult subdimensionat. Se fac eforturi uriase ca cei ramasi sa suplineasca pe cei care lipsesc, sa suplineasca posturile de mentenanta, de securitate, etc
- operatorii au dificultati mari sa lucreze, in conditii dificile de comunicat si cu familiile lor;
- pe 25,26 august, toata centrala a fost "in aer" in privinta monitorizarii radiatiei. Un cablu de alimentare a fost distrus iar intreaga retea a cazut. Este vorba de reteaua interna a centralei!!!
- aflam si cauza caderii sistemului de senzori din vecinatatea centralei, cei despre care am tot vorbit ca sunt inactivi din 28 februarie. Cauza este un cablu de alimentare, distrus. Inteleg ca se fac eforturi disperate ca sa fie refacut.
- aflam ca pentru orice interventie strategica, de urgenta capitala, toata raspunderea cade pe director sau pe un grup restrins de management!!! Ei decid soarta solutiei. De ei depinde totul!!! Nu au mijloace de comunicare cu exteriorul centralei. In mainile lor sta tot!
- grupul acesta de management urgente nu a avut acces la centrul de interventie, un departament/locatie speciala de coordonare. Din acest motiv, si-au realizat un soi de centru de coordonare realizat ad-hoc, paralel. De aici au reusit sa coordoneze situatiile critice! Evident, acest centru, dupa cum se mentioneaza in raport, nu are toate pirghiile de control. 
- legatura internet este intermitenta, merge defectuos. 
- partea buna este aceasta: exista 20 de generatoare diesel functionale si cite un generator mobil pentru fiecare unitate care asigura energie suficienta, in caz de urgenta, pentru alte obiective strategice.
Raportul inregistreaza 52 de pagini dintre care, 23 sunt dedicate Centralei Zaporojie. Celelalte sunt dedicate altor centrale din Ucraina inspectate de AIEA.
E clar, ce vad eu din acest raport, ca norocul a fost de partea noastra. Au functionat sistemele de securitate si operatorii au rezistat pina acum. Sacrificiul lor este unul supraomenesc.
Ps. Nu mi-am reglat bine lumina la noua instalatie pe care mi-am cumparat-o astazi. Era in proba, abia am scos-o din cutie.
UPDATE 03.09.2022 - Inca nici un senzor de radiatie, dintre cei care erau la centrala (aproape 40 de senzori, inactivi din 28 februarie), nu a fost repus in functie.
Ma asteptam ca macar unul sa fie dezmortit sau altul in loc sa fie amplasat cu ocazia vizitei expertilor AIEA.
Un ruter gsm, ceva prin satelit, o mogildeata de senzor, ceva. Inca nimic.
Astept raportul AIEA sa ne precizeze care e povestea si cu acesti senzori. Mi se pare o situatie hilara.
Update 01.09.2022 ora 13-16 Tot nu inteleg strategia comisiei care viziteaza centrala. Sau, mai bine spus, strategia internationala care trebuia sa asigure cu sfintenie neutralitatea demersului. Trebuie sa asigure integritatea comisiei, prin linie de forta.
Vad doar niste masini de teren, citiva oameni cu bratele deschise care se duc intr-o directie. Dimineata au plecat acolo la centrala, de la hotelul situat aproape, la 50 km. Aud ca un grup de 60 de militari ucraineni ar fi trecut Niprul, spre centrala iar rusii acuza acum ucrainienii ca ar sabota misiunea AIEA. Banuiesc ca si ucrainenii vor riposta prin alte afirmatii. Macar de-o fi toate, doar declaratii.
E cert, in opinia mea, misiunea AIEA nu a fost sprijinita suficient. Era vitala o prezenta militara independenta, cu acordul ambelor parti, fara sa se amestece de nici un fel, in orice declaratie pro contra, oricarei parti.

Update 01.09.2022 Cu 2 ore in urma, ultimele informatii cu privire la coloana de masini a expertilor agentiei AIEA & UN, pentru Zaporojie. In noaptea asta sunt acolo.
Potrivit Reuters, inspectorii au ajuns în orașul Zaporizjia, din apropiere, unde probabil că vor petrece noaptea înainte de a vizita fabrica joi. Zona este în prezent controlată de Rusia.
Oficialii ruși instalați în zona din apropierea centralei au sugerat că vizita ar putea dura doar o zi, în timp ce oficialii AIEA și ucraineni au sugerat că va dura mai mult.
„ Misiunea va dura câteva zile. Dacă suntem capabili să stabilim o prezență permanentă, sau o prezență continuă, atunci se va prelungi. Dar acest prim segment va dura câteva zile ”, a declarat Rafael Grossi, directorul general al AIEA reporterilor la un hotel din Zaporizhzhia.
„ Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit acolo - să evaluăm situația reală de acolo, să ajutăm la stabilizarea situației cât de mult putem ”, a spus el, adăugând că echipa AIEA are garanții atât din partea Rusiei, cât și din Ucraina, care îi permit să intre în zona de razboi.

Update 31.08.2022 Noutăți Astazi am acordat doua interviuri, la Antena 3 si la AlephNews. Comisia de experti ajunge la Zaporojie. Conform informatiilor din presa nationala si internationala, avizul lor acolo este DOAR PENTRU O ZI. Acest mesaj de "O ZI" are multiple semnificatii: tehnice, politice, strategice.

Am sa ma opresc la cea tehnica: va fi foarte greu si poate insuficient sa avem o imagine riguroasa de la centrala. Cred ca este imposibil sa faci o analiza intr-o singura zi, decit de suprafata. Nu mai zic de masuratori de rezistenta, uzura, test de obosire instrumente, pereti, circuite, etc. Lucruri care se pot vedea direct cu ochiul, lucruri care sunt percepute prin instrumentele specifice centralei de monitotizare parametri dar mai ales lucruri care nu se vad, cele ce necesita teste cu instrumente de laborator, de teren, etc.
Apoi, aceasta este partial relevanta daca comisia nu se cuibareste acolo pentru o perioada mare de timp, sa monteze instalatii, sa fie un garant al securitatii. Chiar sa nu faca nimic prezenta lor fizica, acolo, este suficienta, cu atit mai mult daca ei vor avea mijloace de comunicare deschise, libere, cu presa internationala sau cu varii infrastructuri specifice, din domeniul nuclear.
Restul, motivul politic, strategic. Este, cred eu, limpede ca se transmite un mesaj. Si e o noua etapa de rutina din acest conflict. Repet, restringerea nr. de zile de inspectie, daca se confirma, mi se pare o intorsatura importanta. Nu ma asteptam! Cred ca va fi o presiune uriasa pe umerii acestei comisii, presiune din ambele parti.
PS. Nu am avut posibilitatea sa inregistrez emisiunea de la Antena 3.
Update 26.08.22 Noutati. Te intrebi, cit mai dureaza? Aia mica de acolo este centrala nucleara. "Malurile alea rosii" si uriase sunt limbi de foc de pina la 8 km lungime
- comisia internationala ar putea ajunge aici nu se stie cind in doua saptamini!
- presedintii super-puterilor mondiale nu par grabiti a se uni intr-o voce tampon de necociere cu ambele parti.
- mii de miliarde de de euro invesite in cercetarea mondiala dar nu putem sa punem nici macar 200 de euro, sa fim in stare sa cumparam un aparat de monitorizare radiatie, in timp real, 24h/24, 7z/7.
Triste vremuri. Noroc ca ne ajuta (vremea). Probabil nu e intimplator aspectul liniilor de atac al incendiilor, fasii paralele: sunt directiile de miscare ale maselor de aer, cum bate vintul.

Problema critica pentru centrala ar putea incepe de simbata seara daca aceste incendii nu vor fi stinse pina atunci.

Update - 25.08.2022 14/26 Au discutat în detaliu despre aspecte legate de inspecţia AIEA la Centrala nucleară Zaporojie. Partea rusă împărtăşeşte intenţia organizării unei astfel de misiuni în viitorul apropiat, imediat ce situaţia militară de pe teren o va permite, şi este pregătită să ofere orice formă de susţinere, inclusiv logistică”, a transmis Agenţia Federală rusă pentru Energie Atomică (Rosatom), conform cotidianului Le Monde.Criza centralei de la Zaporojie. Directorul AIEA s-a întânit cu omologul să rus

Situatia ultimelor 24 de ore. De ieri, pina azi, insumate, pozitiile tuturor incendiilor din vecinatatea centralei de la Zaporojie! In lungime, fisia are 7 km! Dintre ele, mare parte s-au stins, au mai ramas, la aceasta ora, cele din sud est. La 4 dimineata au inceput altele, conform datelor sitului NASA. Vestea buna este ca vintul continua sa bata spre vest si nu muta caldura si poluantii, direct spre centrala.

Nu stiu ce sa mai comentez, pentru ca imaginea este suficienta. Inteleg ca nu stiu cind (ca nici ei nu stiu), nu stiu care parti ar fi convenit la o intilnire intr-o tara vecina, dupa intilnire, ca atunci cind situatia militara va fi ok, cind nu stiu ce se mai intimpla, atunci vom avea ce asteptam: o comisie independenta sa traga un ochi macar consultativ in perimetrul centralei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu