Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 9 august 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - În caz de accident nuclear!

 

Foto: Profimedia

Fiindcă tot am fost întrebat, și dacă vine "cataclismul"? Nu, nu vine. Dar, pentru zile tulburi, e bine să știm: 

⚠️

➡️Pastilele de iodură de potasiu sunt necesare doar în caz de contaminare cu izotopi de iod radioactiv. Pentru celelalte tipuri de contaminare radioactivă nu au efect. Deci, când este un potential accident cu explozii de materiale radioactive, mai întâi vom afla ce radionuclizi avem, despre ce e vorba, apoi luăm măsurile adecvate. 

➡️Pentru a proteja tiroida (adică pentru a reduce riscul de cancer) şi anume, un aport suficient de iod nu va permite absorbția în organism (la nivelul tiroidei) a iodului radioactiv. Cu alte cuvinte, doar persoanele cu deficit de iod sunt expuse riscului.

➡️De aceea ar fi mai firesc să fie identificate acele zone în care există un deficit de iod în sursele naturale (apă, sare etc). 

➡️Recomandarea pentru persoanele mai tinere de 40 de ani de a-şi administra tratamentul cu iod (KI) derivă din celălalt aspect al preluării iodului de către organism şi anume faptul că aceasta scade cu vârsta. 

➡️Cu alte cuvinte, o persoană cu vârsta peste 40 de ani (aproximativ, că nu-i la toți la fel) va prelua mai puțin iod din diversele surse, inclusiv pastila de KI, dar este valabil şi în cazul izotopului radioactiv.

➡️Ține de metabolism, adică ce reține organismul (tiroida în cazul acesta). 

➡️Problema cu pastilele de KI după o anumită vârstă este potasiul care, în exces poate da afecțiuni ale inimii. În plus, cardiacii care iau deja medicamente pe bază de magneziu şi potasiu, ar fi expuşi la un astfel de risc de supradozaj cu potasiu. Chiar şi iodul în exces şi la anumite persoane poate da anumite dusfuncții, inclusiv alergii severe. Este de asemenea important să se țină cont de echilibrul de săruri/electroliți pentru a nu afecta sistemul nervos.

➡️Cu alte cuvinte, te întrebi, pe bună dreptate, dacă medicul de familie sau alți medici pot face astfel de recomandări, aşa din scurt sau dacă au pregătirea necesară, contratimp, la foc automat!

☢️⛔️

Nu vor trebui, dar să știm de ele. Ne reamintim de masurile prezentate în atâtea rânduri când ați fost bombardați de poluare, de gazele care inundă casele și apartamentele, atunci când afara e poluare mare:

❗️❗️❗️Ce facem când în aer am avea radionuclizi, radiații nucleare? Un exercițiu de imaginație.

1  întrăm în casă

2  stăm în casă

3. izolăm casa 

4. urmărim sursele de informare - radio, TV, internet (deci: avem rezerve în casă de baterii și un radio)

🔜 hainele trebuie înlăturate, cu grija și izolate în pungi. 

🔜ne spălăm ușor cu săpun, cu apă călduță, nici foarte rece, nici foarte fierbinte 

🔜nu folosim balsam pentru păr. Poate reține mai mult praful radioactiv în păr. Folosim doar săpun.

🔜ne protejăm maxim pielea, acolo unde avem răni, zgârieturi, grijă mare la ele. Căutăm niște plasturi.

🔜dacă cumva apa de la rețeaua centrala se anunță contaminată, folosim apă din recipientele din casă sau din alte surse (fântâni bine izolate, hidrofor, etc)

↪️dacă nu avem suficientă apă pentru spălare, putem folosi șervețele umede, prosoape umede. Ștergem ușor pielea, ochii, nasul, mâinile și apoi  punem deșeurile în saci de plastic și le îndepărtăm departe de cameră

⤴️pregătim pături/cearceafuri ude la geamuri, uşi, guri de aerisire să poata opri praful extern, potențial plin de surprize

🔝consumăm alimente din conserve, hrană neexpusă în aer liber sau fructe foarte bine spălate.

⬇️nu folosim mască textilă că se aspiră ca o pompă tot ce se adună pe ea, în aceste condiții

✅️putem să ne gândim la niște filtre de aer (PM2.5, gaze, etc) foarte bune în casă. Mulți și le-au achiziționat deja de pe timpul poluării inumane din marile aglomerări urbane sau din anumite orașe industriale.

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu