Convingerea populației că măsurile luate în problema covid sînt corecte e prima prioritate a guvernului. Fiindcă datele concrete nu prea ajută (numărul infectaților și morților de covid mereu crește, virusului nu-i prea pasă de izolare socială, măști și alte ritualuri vrăjitorești ale sectei „covid”), e nevoie de mai multă propagandă. Pe modelul „șpăgii Iohannis” de 500 euro supliment salarial pentru „eroii din linia întîi” anunțat la începutul plandemiei (linc), guvernul a anunțat o altă șpagă pentru personalul medical pentru a-l determina să susțină narativa guvernamentală în problema covid. Este numită „Măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID 19” (linc). Se oferă 90 lei/oră pentru medici; 45 lei/oră pentru asistenți medicali; 20 lei/oră pentru registratorii medicali. Nu au fost uitați nici medicii de familie care trebuie să-și convingă pacienții să se vaccineze: „Pentru activitatea prestată de medicii de familie cu liste proprii, aflați în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în vederea informării, programării la vaccinare, monitorizării și raportării reacțiilor adverse pentru persoanele aflate pe listele proprii, aceștia beneficiază de un tarif pe serviciu după cum urmează: pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei/serviciu; peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei/serviciu; peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei/serviciu”. E ca la agenții de vînzări, cu deosebirea că agenții de vînzări obișnuiți sînt plătiți din banii firmelor a căror produse le vînd, în timp ce medicii de familie sînt prefăcuți în agenți de vînzări ai firmei Pfizer pe banii Statului Român. Cînd medicul dumneavoastră de familie, în care probabil aveți încredere, vă va recomanda vaccinarea anticovid, nu se știe care va fi factorul determinant: grija față de sănătatea dumneavoastră sau dorința de a cîștiga bani mai mulți? Dacă o firmă privată i-ar spune unui medic de familie „dacă prescrii medicamentul nostru, îți dăm 30 lei/rețetă pentru primii n pacienți, dar dacă depășești numărul de n pacienți pe care i-ai făcut să ia medicamentul ăsta, mărim la 50 sau 60 lei/rețetă (în funcție de cu cît de mult ai depășit numărul de n pacienți) suma de bani pe care ți-o dăm”, n-ar fi considerat un caz de corupție?
În ciuda generozității guvernului, încă există cadre medicale care nu susțin vaccinarea. Nu e destul zăhărelul, mai e nevoie și de bîtă pentru a se crea „consensul științific” în lumea medicală.
Două asistente medicale din Lugoj vor fi concediate pentru că au refuzat să participe la campania de vaccinare, anunță Monitorul de Cluj din 5 februarie 2021 (linc). Anunțul a fost făcut de primarul Lugojului, Claudiu Buciu. Știrea este publicată și de Active News (linc), care adaugă: „săptămîna trecută Consiliul Europei a avertizat statele membre să nu-ți discimineze cetățenii în funcție de opțiunea față de vaccin”.
În rezoluția 2361 (2021) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (linc) se prevede (punctul 7.3.) că statele membre trebuie să se asigure că cetățenii sînt informați că vaccinarea nu e obligatorie și că nu se fac presiuni asupra nimănui ca să se vaccineze, dacă nu dorește și că nimeni nu e discriminat datorită faptului că nu s-a vaccinat. Rezoluția nu este neapărat aplicabilă în cazul de față, fiindcă aici nu e vorba de refuzul asistentelor de a primi vaccinul ele însele, ci de refuzul de a vaccina pe alții, ceea ce primarul Lugojului consideră neîndeplinire a sarcinilor de serviciu.
Dar, pentru aceste 2 asistente, cred că tocmai hotărîrile de guvern care oferă bani în plus celor care participă la vaccinare sînt dovada că vaccinarea nu intră în atribuțiile de serviciu obișnuite. Deci ele pot ataca în justiție concedierea, cu oarecari șanse, folosind tocmai măsura guvernamentală de promovare a vaccinării.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu