Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 21 martie 2021

A ÎNCEPUT VACCINAREA ÎN SFÂNTUL MUNTE!

 
A ÎNCEPUT VACCINAREA ÎN SFÂNTUL MUNTE! 

Sâmbătă, 20 martie 2021 11:10

O navă a Gărzii de Coastă a transportat primele 400 de doze de vaccin Pfizer ieri, vineri, 19 martie, la Muntele Athos și vaccinările au început imediat. Centrul de vaccinare a fost înființat la Centrul de Sănătate din Karyes sub supravegherea directorului, Konstantinos Dokouslis.

Ieri au fost vaccinați primii 36 de călugări, precum și angajații-colaboratori ai mănăstirilor, în timp ce vaccinările vor continua astăzi și mâine.

Starețul Sfintei Mănăstiri din Esfigmenos, arhimandritul domnul Bartolomeu, a fost primul vaccinat, urmat de călugării din mănăstirile din Iviron, Koutloumousiou, Simonos Petras care s-au prezentat în Karyes special în acest scop.

Începerea vaccinărilor de pe Muntele Athos a fost planificată pentru miercurea trecută, dar din cauza vremii - au predominat vânturile puternice - s-a considerat potrivit să nu fie efectuată aceasta deplasare a navei pazei de coastă.

Mare interes în rândul călugărilor

Printre călugări există alinare că vaccinările au început. Conform informațiilor de la makthes.gr, rezervele inițiale, negarea unora, chiar și teoriile conspirației, au dispărut.

Este caracteristic faptul că au cerut vaccinarea chiar și călugări care au fost infectați cu coronavirus, chiar și călugări din schituri din Athos care se afla departe de Karyes și-au arătat interesul.

Deși statul monahal se află în lockdown  și pelerinii nu au voie să intre, călugării se tem în mod deosebit, deoarece sistemul chinovitic, potrivit căruia conviețuiesc în spații mici, merg împreună la slujbe și la masă, permite dispersarea virusului.  În plus, există un număr semnificativ de călugări vârstnici și cu comorbidități.

Primul caz în urmă cu un an. 

Primul caz de coronavirus a apărut pe Muntele Athos acum un an și a vizat un călugăr de la Sfânta Mănăstire Xenophon care a călătorit în Scoția și Anglia la începutul lunii martie 2020, în timp ce alți trei călugări care erau cu el în călătorie, în zilele următoare au fost găsiți pozitivi.  Un total de 4 călugări, din diverse mănăstiri, au ajuns in spital în perioada anterioară din cauza complicațiilor coronavirusului și aproximativ 10 din cei care au fost spitalizați în stare critică au depășit riscul.

Muntele Athos a fost „sigilat” de la începutul lunii decembrie a anului trecut și conform deciziei Sfintei Comunități, interzicerea intrării pelerinilor este valabilă până la 30 martie.  Colaboratorii mănăstirilor și angajații care trebuie să intre în statul Athonit sunt supuși unui test de coronavirus în Ouranoupolis și celelalte porți de intrare și intră numai dacă rezultatul este negative.

Sfânta Comunitate va discuta problema în zilele următoare, dar ridicarea interdicției va depinde atât de evoluția pandemiei, cât și de decizia guvernului de a se muta dintr-un județ în altul.  Sfânta Comunitate este în bună cooperare cu administrația civilă și fiecare decizie este ratificată de Guvernatorul civil, Athanasios Martinos.

ekklisiaonline.gr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu