Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 31 martie 2021

LECȚIA DE ISTORIE – 30 martie – Cumpărarea regiunii Alaska de către Statele Unite.

 

LECȚIA DE ISTORIE30 martieCumpărarea regiunii Alaska de către Statele Unite

La data de 30 martie 1867 Statele Unite au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu suma de 7,2 mil. de dolari, o sumă considerată foarte mică in comparație cu teritoriul achiziționat. Dar pentru a înțelege ce a determinat Rusia țaristă să vândă acest teritoriu pe o sumă atât de mică , trebuie să amintim ca la jumătatea secolului al XIX-lea Rusia trecea prin serioase dificultăți financiare şi era în pericol de a pierde Alaska, fără vreo compensație, în favoarea Regatul Unit al Marii Britanii, principalul său inamic în Războiul Crimeei dintre anii 1853–1856). În aceste condiții, țarul Alexandru al II-lea a hotărât să vândă Alaska , iar în anul 1859 vine prima ofertă pentru acest teritoriu, de la americani.

Numai că în scurt timp a urmat Războiul Civil din SUA, război ce a dus la suspendarea negocierilor privind Alaska și abia în anul 1866, după încheierea ostilităților, țarul l-a instruit pe ambasadorul său în SUA, Eduard de Stoeckl, să reia negocierile cu Statele Unite. Negocierile au durat însă mai mult timp , până la data de la 30 martie 1867, când după o ședință nocturnă, la ora 4:00 dimineața, a fost semnat contractul ce privea vânzarea regiunii Alaska , la un preț de achiziție de 7.200.000 de dolari pentru o suprafață de 1,7 milioane de kilometri pătrați. Astfel achiziția s-a dovedit extrem de inspirată deoarece la doar câțiva ani după cumpărare această regiune își va dezvălui importantele bogății naturale, în special zăcămintele de aur.

Soarta Alaskăi s-a schimbat și mai mult odată cu descoperirea unor importante zăcăminte de petrol in anul 1968, ceea ce a determinat o explozie a industriei extractive si construirea unei mai conducte de petrol numită conductei Tans-Alaska, terminata in anul 1977. Astăzi, teritoriul cumpărat de la ruși in 1867 este un important stat american, având un Legislativ propriu format dintr-o Camera a Reprezentanților cu 40 membri si un Senat cu 20 membri, asta la o populație de peste 750.000 de locuitori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu