Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 4 octombrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Baraj facut cu peste 240 de ani in urma, in pericol de rupere. Populatia, in primejdie.

Baraj facut cu peste 240 de ani in urma, in pericol de rupere. Populatia, in primejdie.

Ramai uimit: baraj facut prin 1780, ultima data a fost reparat in 1913. De atunci, de peste 100 de ani, a lucrat natura. Acum, in pragul colapsului si foarte multe familii pot ramine pe drumuri. Acum, sunt izolate, prin alte locuri, asteptind cu sufletul la gura: o fi sau n-o fi. Sistemul de golire este unul cotat ca bijuterie arhitectonica, insa azi defect, uzat.

Trebuiau investitii, mentenanta, etc. Evident, nu ne mira nimic. Ma gindesc ca Rosia Montana a fost o sursa de minereuri atit de importanta, a adus multi bani, "s-a muls" de acolo cit s-a putut si, la cite resurse sunt inca acolo, este vizata de mari interese. Se cunosc. Nimeni nu s-a ostenit insa sa faca si reparatii?
Ma uimeste inca mai mult, ce vad acum. O gaura de peste un metru adincime, creata prin surpare, face ca barajul sa fie in pericol mare. Populatia a fost evacuata. Ce vad in aceste imagini de expertiza, o creanga si citeva poze facute de la distanta, de la marginea gaurii, facute in pripa, nu par sa ma incurajeze sa cred ca asta este o cercetare, ci mai degraba o asteptare a unor instalatii care lipseau. Probabil, vor urma instalatii de precizie pentru investigat dinamica solului si multe altele. Asa cred.
Recomand tuturor celor prezenti acolo si colectivului care face cercetarea sa monteze urgent senzori de precizie pentru monitorizare: distanta, unghi, adincime cu precizii mari (submicrometrice). Sunt instrumente interferentiale cu fascicule laser (gen tomografie optica). De asemenea, de pus pe baraj senzor de vibratii (cu amplitudini submicrometrice care sa masoare instantaneu fie si orice pas de om ce se misca in apropiere) - toate acestea sa masoare in timp real, continuu, pina se goleste lacul, sub cota de avarie.
Senzorii sunt necesari pentru a urmari evolutia deplasarii unor parti din baraj, arcuirea, modificari de orice fel, 3D (inclusiv variatia inaltimii malului problema). V-ar putea ajuta sa preveniti din timp o evolutie de miscare foarte fina, altfel, care nu poate fi sesizata cu ochiul liber sau prin masuratori la rezolutie proasta, milimetrica.
Probabil, la cercetari, ar fi utile forari foarte fine si de cercetat pe adincine, cu mini camera video, profilul, aspectul (fotografierea de la marginea gaurii nu pot avea relevanta si rezolutie) dar sa se preleveze si esantioane de cercetat compozitia, profilul umiditatii solului, profil temperatura, , etc.
Probabil este motivul cel mai prielnic sa se goleasca acum tot lacul si sa se repare tot sistemul defect, de golire lac, in mod controlat.
Sper ca barajul sa reziste pina sa se goleasca. Ar fi un bun prilej ca Romania sa mai imprumute niste pompe puternice din alte tari ca sa evitam o tragedie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu