Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 23 octombrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Într-un an, am rasturnat clasamentul


Într-un an, am răsturnat clasamentul

In ianuarie, Romania avea cea mai ieftina energie. Acum, pe 24 octombrie, avem cea mai scumpa energie. Ce mai e de spus? Asta, in conditiile in care, noi ne producem singuri intreaga cantitate de energie. In conditiile in care consumul industrial s-a prabusit iar productia interna, firesc, s-a redus la circa 1/3 din ce aveam in anii 90. Exportam foarte mult, noaptea? Este adevarat ca noaptea vindem mult mai ieftin, de 3-4 ori? Asa s-ar auzi.

Performanta unica!
Da, sigur, in asa piata transparenta, liberalizata, in care, in citeva luni ajungi din tara cea mai ieftina in cel mai prost jucator, cu pretul cel mai mare, ce sa mai faci? Energie scumpa inseamna ingroparea economiei, a IMM-urilor, a firmelor, companiilor straine care nu au cum sa poata prelucra materia prima aici la noi, la asa costuri de energie. Iesi in pierdere, clar. Nu au cum. Astfel, preiau materia prima, o rezolva in alte tari, produc componente, produse finite si apoi ni le vinde inzecit. Buna afacere!
Suntem cei mai inventivi. In loc sa cream cadrul cel mai bun ca sa atragem investitori sa se dezvolte aici, cap-coada, noi ii incurajam sa se dezvolte in alte tari, cu forta de munca de acolo, dar cu materia prima de la noi!
Si te miri de ce avem inflatie. Nu avem productie. Nu avem eficienta. Imprumutam bani, foarte multi. Scad exporturile dar ce cresc importurile!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu