Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 18 octombrie 2022

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Blackout in noiembrie, in Romania?

 
Blackout in noiembrie, in Romania?

In timp ce piata electricitatii din Romania deja s-a blocat (nu se mai fac tranzacții decât de azi pe mâine, iar producția scade), ce se intimpla in Parlament??? Fix o grija este fata de criza majora in care ne afundam. Mai precis, acum, in Parlament, grija unora este de a vota o lege, repede, repejor, pentru reglementarea unor aspecte juridice pentru a se garanta supremația dreptului Uniunii Europene respectiv a Hotărârilor CJUE în fața Constituției și legislației României. In caz de conflict între o normă europeană sau o hotărâre judecătorească a CJUE și Constituția României, judecătorii trebuie să aibă posibilitatea să nesocotească dispozițiile constituționale naționale fără riscul de a fi supuși unei sancțiuni disciplinare.

Sigur, se vede ca este o mare graba. Ar fi bine, tot asa sa se fi grabit (inca nu e tirziu ca duntem in al 12 ceas, deja) sa relanseze resursele de gaz (prospectiuni, etc) sau cele de energie electrica ca sa potolim criza, falimentul oamenilor.
Noi tot plimbam plafonarea ca solutie salvatoare insa ingropam producatorii si furnizorii. Drept urmare, furnizorii sau companiile de gaz si energie electrica nu mai incheie contracte cu populatia, oamenii fiind lasati in plata "Domnului" prin preluarea de catre alti furnizori care mai ramin, in final ramin FUI, daca mai ramin.
Posibil sa avem o criza totala mai repede decit am spus, cu citeva saptamini in urma. Asadar, sa vedem surpriza lunii noiembrie puentru ca piața electricității din România, deja s-a blocat
Cred ca nu este o solutie proasta sa ne aproviozionam casa cu orice e bun sa produca energie electrica proprie, caldura proprie, sa fim fiecare pe picioarele noastre. Si sa speram ca, intradevar, prognoza sa se adevereasca: sa fie o iarna calma.
"Una dintre cauze este 👉ordonanța 119👈 care plafonează prețurile la niveluri pe care experții le consideră nerealiste. În septembrie, prima lună de aplicare a 👉OUG 119👈 care impune prețuri angro de cel mult 450 lei / MWh, nu s-a tranzacționat decât un singur contract cu livrare la termen pe piața contractelor bilaterale de la bursa OPCOM. Cantitatea a fost nesemnificativă, de 2.715 MWh (mii kWh), de peste 580 de ori mai mică decât s-a tranzacționat anterior cu livrare în septembrie 2022"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu