Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 22 octombrie 2022

Dialog imaginar cu Vlad Draculea - Willy Petry


Willy Petry

Dialog imaginar cu Vlad Draculea 

Nu știu dacă ați luat în considerare un lucru? Mai devreme sau mai târziu o să se ivească posibilitatea, datorită efervescenței științei actuale, să putem explora timpul în tot spectrul său. Putem bunăoară, să călătorim în revers, cercetând trecutul cu ochii noștri sau vom putea admira viitorul măreț care se întrezărește, înainte să-l trăim cu adevărat. Elon Musk deja se ocupă în secret de asta. Cu alte cuvinte, o să avem șansa să ne întâlnim nas în nas cu străbunii noștri. Hai să-l alegem în periplu nostru de astronauți ai timpului, după o alegere mai mult sau mai puțin aleatorie, pe faimosul voievod valah, Vlad Draculea. Țepeș a fost doar o porecla deloc agreată.

Imaginați-vă că îl priviți în ochi cu multă emoție, simpatie dar și cu un oarecare tremurat incontrolabil al picioarelor, dar e de înțeles. O să încercați să-i adresați cu stângăcie câteva cuvinte de introducere într-o limbă română modernă, clară și corectă. Credeți că e de ajuns? Credeți că Vlad v-ar înțelege pe deplin!?
Eu vă garantez că nu. Cu cât o să lungiți fraza, cu atât voievodul ar fi mai nedumerit, neînțelegând decât, posibil, doar 60% din cuvintele tale și dacă nu reușeșți să te faci înțeles pe deplin în câteva clipe, nemaliuând în considerare chestia incredibilă cum că tu ai fi venti dintr-un timp viitor... (va fi luată drept minciună), îți vei lua o țeapă cât Casa Poporului de mare. Motivul!? Limba română, ca orice limbă, s-a transformat, modificându-se pe alocuri considerabil. S-a încărcat de neologisme, s-a modificat frazeologic, sintaxa și ea modificată, se scurtează cuvintele printr-o simplificare excesivă. De...planeta se grăbește. În curând o să ne exprimăm exclusiv în manieră digitală, doar prin emoticoane. Minimalismul o să afecteze inclusiv limba vorbită cât și cea scrisă.
Dar dacă totul ar decurge conform programului, probabil că Vlad ar începe cu o întrebare: ,,Au mai escie acel coboc den aur asiedat la porânceale meale, la făntona den Trugovişte? "
Este că n-ați înțeles!?
Dar eu pentru că am înțeles întrebarea, o să-i răspund fără să mă mai complic în valahă, în felul următor: ,,Măria ta! Pocalul de aur a mai rămas 20 de ani după plecarea Măriei tale la cele veșnice, dar până la urmă tot s-a furat. Mai rău e, și-mi vine greu să-ți spun, că între timp s-a furat nu oricum ci ca-n codru, dar nu numai de turci, pentru că trebuie să afli de la mine că imperiul lor s-a prăbușit la un moment dat, dar au venit alții și mai răi. Foarte multe lucruri s-au furat de atuci, inclusiv pădurile în așa hal încât abia, abia ai mai putea ciopli țepe pentru vrășmași. S-a furat tezaurul țării. S-au furat fabrici, uzine și teritorii. Mai nou, am rămas fără de constituție. Măria ta, e mare jale în viitorul de unde vin!"
👉Am să va las mai jos un link👈 către o pagină de unde puteți lua informații utile despe graiul românesc arhaic și dacă o să-l învățați bine, o să-i spuneți voi și mai multe Măriei sale.
Vă urez succes si să nu vă luați țeapă, că are el!😂😂

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu