Sfânta Biserica Ortodoxă

miercuri, 28 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Cash is king

 

Cash is king

Am fost de câteva ori în SUA, am fost chiar recent, în decembrie 2023 și februarie 2024, și da, am văzut această practică și este cât se poate de legitimă și logică: 

pPrețurile sunt mai mici când se achită cu numerar și mai mari când se achită cu cardul. 

Evident, plata cu cardul (mai ales, plata cu cardul de credit, care e un marker cultural în SUA) presupune costuri cu dobânzile și comisioanele bancare și cu instrumentele electronice de plată, în timp ce plățile cash nu costă nimic. 

Nu văd de ce în România nu ar putea fi copiat acest model, pentru că avem același tip de problemă cu costurile adiacente plăților bancare/digitale

Pentru comerciant ar putea să fie un mare avantaj să reducă prețul pentru plățile în numerar, în raport de plațile bancare/digitale, pentru că acel comerciant ar putea vinde mai mult, inclusiv – sau mai ales – în comunitățile fără bancarizare, fără acces la internet (comunități care, în România, rămăn chiar și fără curent, din când în când…).

Dreptul la plăți cash, adică în numerar fizic, este statuat chiar de CJUE, printr-o decizie din 2021. Deci, nici vorbă de interdicție a plăților cash. De aici se poate extrage și soluția că aceste diferențe de preț sunt pe deplin jusitificate. Diferența de preț ar fi o modalitate de facilitare a plăților cash, la care cetățeanul are dreptul, deci nicidecum ceva ilegal. În plus, ar putea fi o bună tehnică de marketing, de sporire a volumului de vânzări.

[…]

Este greșită concepția conform căreia evaziunea fiscală ar putea fi diminuată dacă toate plățile ar fi bancare/digitale. Limitarea plăților cash este în vigoare de peste 15 ani în România și nici vorbă de diminuarea evaziunii fiscale. 

Este, de asemenea, greșit să consideri că plățile bancare/digitale sunt 100% sigure. S-a văzut cât de „sigure” sunt cu ocazia penei informatice din 19 iulie 2024. 

De altfel, reglementarea românească relativă la E - factura încalcă directiva tva din 2006, motiv pentru care am sesizat Comisia Europeană în legătură cu această încălcare. 

[…]

Vreau să „umanizez” legislația UE și să atenuez percepția negativă a românilor la adresa UE, percepție care este, de fapt, una cu adresă la birocrația de la Bruxelles. De asemenea, vreau să opresc alunecarea UE în totalitarismul de tip sovietic și transformarea construcției juridice contractuale care (încă) este UE într-un supra-stat condus tiranic de o birocrație fără chip, dar de culoare curcubeică. Poate nu voi reuși de unul singur, dar măcar am aliați și măcar voi încerca.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

luni, 26 august 2024

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Cum ne protejăm de meteori sau deșeurile spatiale?


Am acordat un interviu la postul de televiziune KanalD. Am vorbit despre corpul luminos care a străbătut atmosfera peste vestul tarii.

Din imaginile ieșite în spațiul public, forma tipica a corpului luminos în dezintegrare observat ieri noapte, dinspre Timișoara, Craiova, etc, corelat cu prognozata căderii unui satelit din rețeaua StarLink, creste probabilitatea ca cele doua fenomene sa fie legate.
Instrumentele de diagnoza în timp real sunt puține, ineficiente. Sigur, ar trebui o pinza laser peste o suprafață data, un scut terestru sa avem imediat un feedback de siguranță.
💥👉Am încercat sa construiesc o așa instalație la Iași, cu un laser asa puternic, cu doua telescoape care sa urmărească fenomenul, la înălțime mare, prin triangulatie, însă pentru evaluatori, asa ceva nu era de actualitate, nu prezenta interes.💥👈 Asa instalație poate "gidili" deșeurile cosmice, sa le schimbam traiectoria, sa le topim parțial, sa le induce un microimpuls, cit sa o ia pe alte direcții, sa nu producă pagube în spațiu, sau în cădere, pe Pământ. Stau și acum mărturie instalațiile electrice ramase nefolosite, mustatile alea de cabluri din pardoseala, din sala Laserilor, sala de forta electrica din intreaga cladire, de la Observatorul Astronomic. Am pregătit clădirea dar restul nu s-a mai putut.
Totuși, riscul sa fim loviți de un deșeu cosmic, de un fragment, este de 65000 de ori mai mic decât sa fim loviți de un fulger.
În atmosferă întra zilnic din Cosmos, peste 40 de tone de piatră, meteoriți/meteoriți, praf cosmic. Fiecare, poate produce, potentiale daune, funcție de natura lor, etc. Totuși, acestea au probabilitate mica, de asemenea, sa ne lovească.
Totuși, numărul deșeurilor cosmice ajunge la valori uriașe. Sunt zeci de mii de obiecte deșeuri, câteva mii de obiecte de dimensiuni mari. Funcție de orbita lor, au șansa mai mare sa cada în atmosferă (550-600 km). În cădere, prin frecarea cu aerul, temperatura creste foarte mult, iar aceste corpuri, în cea mai mare parte se topesc și se evapora. Se distrug.
Deoarece aceste deșeuri sunt tot mai multe, căci sunt tot mai mulți sateliți , este util sa ne gândim la o strategie națională extinsa la nivel european sa venim cu masuri de securitate. Astăzi doar se constata. Constatam după ce s-a consumat evenimentul. Și nu e suficient.

duminică, 25 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Durov(Telegram) s-a opus cenzurii putiniste a fost arestat în Franța pentru că a continuat să se opună cenzurii americane și europene, lăsând (aproximativ) la liber expresia pe rețeaua sa de socializare.VIDEO INTERVIU

Un tip care s-a opus cenzurii putiniste a fost arestat în Franța pentru că a continuat să se opună cenzurii americane și europene, lăsând (aproximativ) la liber expresia pe rețeaua sa de socializare. Rețeaua se numește telegram, tipul se numește Durov

Pe de altă parte, Elon Musk, patronul platformei X va fi sancționat de UE pentru că nu a cenzurat suficient un dialog cu Trump. Probabil că Musk va trebui să se abțină de la a vizita Parisul sau Bruxelles. La fel și Trump, care are propria rețea de socializare, aparent prea liberă la exprimare. Dacă ar daca ochi cu aprigul și onestul Thierry Breton, cei doi ar putea fi falimentați, sireacii. Cam tot ce atinge Breton, ex-angajat al Rothschild Franța, se ofilește întru faliment. 
Dincolo de ironia amară stă faptul incredibil că în țări ca Marea Britanie sunt arestați ziariști, fără acuzare clară, cam ca în Procesul, de Kafka. Poliția gândârii a trecut de la cenzura digitală și decredibilizarea prin fact checkers și wistleblowers, la pușcărie pe motiv că faptele relatate și opiniile exprimate sunt diferite de cele oficiale. Mă refer la Richard Medhurst, un ziarist care a relatat lucruri incomode despre războiul din Gaza și a fost arestat pe baza recentei legi anti-teroriste. O lege care, de altfel, ar putea fi curând pusă în aplicare și contra autoarei seriei Harry Potter, J. K. Rowling, precum și contra lui Elon Musk (dacă ar fi prins pe teritoriul UK …).
Poate că nu e chiar vizibil, dar panta pe care o ia lumea este rusească sau chinezească. E o pantă fatală, totalitară.

joi, 22 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Vreau să mă ridic la înălțimea celor 1,4 milioane de voturi obținute în 9 iunie 2024.

Vreau să mă ridic la înălțimea celor 1,4 milioane de voturi obținute în 9 iunie 2024. De aceea, am pus la punct două birouri de euro-parlamentar, în București (Splaiul Unirii nr.223, et.4, sector 3) și în Giurgiu (str. Gării nr.39). În plus, voi avea puncte de întâlnire cu cetățenii în alte 5 județe – Dâmbovița, Călărași, Teleorman, Olt, Dolj, fără ca acest lucru să însemne că nu voi merge și în restul țării, precum și în acele zone ale Uniunii Europene sau ale Marii Britanii unde sunt comunități de români.

În principiu, programul meu lunar va însemna: 3 săptămâni la Bruxelles și Strasbourg, o săptămână acasă.

Voi organiza întâlniri cel puțin o dată la 2 săptămâni, în zile de vineri – sîmbătă, la ambele birouri, precum și în țară.

Vreau să aflați direct de la mine (sau de la asistenți mei, care vor fi purtătorii mei de mesaj în lipsa mea) ce se întâmplă la UE și cum pot fi, pe de o parte, maximizate beneficiile apartenenței României la UE și, pe de altă parte, cum pot fi neutralizate dezvantajele și tendințele totalitare ale birocrației UE.

De asemenea, vreau să aud direct de la voi ce anume vă deranjează, ce ați vrea de la UE, ce propuneri de măsuri aveți. În genere, vreau să ne luăm împreună în serios calitatea de cetățean al UE și să nu mai primim doar castanele și măciucile. Mai mult chiar, nu mai vreau să permitem ca beneficiile și privilegiile să se concentreze în corporații, birocrație și oeng – uri, iar nouă să ne rămână firimiturile.

Vreau ca drepturile și libertățile noastre să nu mai fie puse în umbră de „drepturi” marginale și să nu mai fie anihilate de tirania unor vătafi ai stăpânilor neo-feudali ai Occidentului Colectiv.

Și mai vreau să ne trăim viața în pace, în mijlocul neamului nostru, în armonie cu celelalte națiuni suverane ale UE.

Îi aștept pe toți cei interesați, vineri, 23 august, ora 16,30, la sediul biroului de euro-parlamentar din Giurgiu (str. Gării nr.39), la conferința de deschidere, precum și la prima oră de audiențe (17-18).

Am în față un mandat de 5 ani, dar sunt convins că voi face față cu ajutorul vostru, cei care mi-ați încredințat onoarea de a vă reprezenta în Parlamentul European. Vreau să fiu vocea voastră acolo.     

PS În anul 2021 am scris o carte de eseuri, care conține un jurnal de plandemie. La deschiderea de vineri voi oferi 10 exemplare din această carte celor care vor fi fost interesați de ea. Cartea aceasta chiar e scrisă, chiar e pe piață (mai sunt vreo 50 de exemplare din 2000), fiind editată de Rao, chiar e scrisă de mine și chiar are un oarecare grad de interes – este despre amurgul deplorabil al zeilor și valorilor, despre stare lamentabilă a lumii conduse de impostori în care suntem nevoiți să trăim.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Îmi pare rău să o spun, dar Legea recalculării pensiilor nr.360/2023 conține, atât la nivel de intenție, cât și la nivel de formă a reglementării, o ticăloșie.


Îmi pare rău să o spun, dar Legea recalculării pensiilor nr.360/2023 conține, atât la nivel de intenție, cât și la nivel de formă a reglementării, o ticăloșie. 

În anul 2019, cu chinuri și atacuri la CCR, s-a emis Legea nr.127/2019, care prevedea că punctul de pensie trebuia să crească, până în 2023, cu 40%. Toate pensiile urmau să crească prin acest algoritm simplu. În 2024, ar fi trebuit să se adauge pensiilor aflate în plată atât procentul de inflație anual, cât și un spor de 50% din creșterea venitului mediu brut pe economie pe anul 2023.

Mi-amintesc și acum dezbaterile de la A3 și Rtv. Ce eforturi magnifice, volute aritmetice și retorici de circ se derulau ca să se probeze că “nu e, domne, bani” pentru această majorare… M-am opus trendului, am zis mereu că e drept și e logic ca pensionarii să primească această majorare, căci era vorba de un drept câștigat prin contributivitate. A nu plăti acea sumă suplimentară ar însemna ruperea solidarității între generații și refuzul societății de azi de a-și plăti o datorie către seniori.  

Notă: între timp cuantumul și numărul pensiilor “speciale”, adică, neo-feudale, au crescut continuu. La fel și numărul sinecurilor pe bani publici. 

Toate guvernele de atunci încoace, toți politicienii psd, pnl, usr și udmr, toți „săfii” la România, de la Iohannis, la Șică Orban, Cîțu, Ciucă și Ciolacu, au amânat mereu acea lege, pe diverse pretexte. Prin Legea nr.360/2023 au abrogat-o. Nu din 1 septembrie, ci din 1 ianuarie, ca să nu mai fie niciun dubiu în privința intenție ticăloase de a refuza oamenilor acea majorare cu 40%. Ironic, această majorare nici nu era mare brânză, pentru că, între timp, putrea de cumpărare a leului a scăzut cu 60%... 

Legea din 2019 a fost abandonată, în favoarea unei bazaconii de “recalculări”, care reduce, îngheață sau majorează cu 3 lei pensiile aflate în plată. 

Există grupe persoane cu dizabilități care spun că li s-au înjumătățit drepturile. De exemplu, nevăzătorii, care vor ieși zilele astea la protest, susțin că li s-au redus drepturile cu 60%. Să iei bani de la persoane cu dizabilități este răutate pură, e cinism de tipul celui care pretinde că un pacient aflat la reanimare este un deficit bugetar. 

Sunt foarte multe zeci de mii de cazuri de pensii majorate prin decizii ale instanțelor, dar care se reduc masiv prin “recalculare”. Pur și simplu, softul a fost conceput în așa fel încât să nu ia în calcul deciziile instanțelor. Softul ignoră chiar și acele decizii care au efect erga omnes (hotârâri preliminare de interpretate, decizii date în recurs în interesul legii), unele dintre ele fiind foarte recente, datând din 2023-2024. Legea minunatei „recalculări” a reușit să inventeze, iată, și o metodă de a încălca hotărâri judecătorești definitive. Venind de la Statul român, așa ceva pune categoric în umbră orice efort de a reclădi și consolidat statul de drept, aproape iremediabil compromis în plandemie de oameni ca Arafat, care spunea că pentru el nu contează Constituția ...  

Sistemul “punctelor de stabilitate” a luat mie de lei de la cei care au lucrat în condiții grele/deosebite. Punctele de stabilitate se aplică doar în caz de vechime de minim 25 de ani în muncă. Or, minerii sau salariații din nuclear, chimie, mari șantiere, ieșeau la pensie mai devreme, lor alocându-se luni suplimentare pentru fiecare an de muncă. Un astfel de ex-salariat, acum pensionar, avea 15 ani de muncă efectivă, dar peste 25 de ani prin alocare de luni suplimentare pentru muncă în condiții dificile. Numai că acestuia nu i se mai acordă nimic, căci textul a fost conceput de un nepriceput, care nu a avut în față imaginea de ansamblu, ci doar porunca de a nu mai permite pensionarea la vechimi prea mici.  

Pentru că încalcă principiul speranței legitime, toate aceste decizii pot fi contestate. Azi voi face publice câteva modele de contestație.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

miercuri, 21 august 2024

Avocat Elena Radu - Pentru cei care ma tot intrebau pe mine ce e cu canalul Bîstroe

Canalul Bîstroe

Pentru cei care ma tot intrebau pe mine ce e cu canalul Bîstroe (de parcă puteam eu să le răspund): 
vedeți că pe 24 iulie a pus Ministerul Mediului în consultare un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Protocolului Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997, ratificat prin Legea nr. 16/1999


Analizati-l, că nu mă pricep.

PS: nu cred ca Protocolul a fost postat odata cu publicarea anuntului pe site-ul Ministerului Mediului, deoarece pe pagina e-consultare.gov.ro nu apare si textul protocolului:

Avocat Elena Radu

Avocat Elena Radu - am solicitat o întrevedere prim-ministrului pe următoarele teme

M-am săturat să stau să urmăresc proiectele de acte normative și să le critic. 

M-am saturat sa isi bată de joc noi reprezentanții ministerelor care publică proiecte de acte normative de ratificare a diverse acorduri, tratate, fără să publice si conținutul in limba romana al tratatelor, iar noi ca cetățeni nu avem cunoștință de conținutul lor ca să ne exercităm dreptul de a participa la elaborarea actelor normative. 

M-am saturat sa isi bată de joc noi reprezentanții ministerelor care ne afectează pe toți, dar nu respectă termenele din Legea privind transparența decizională și nu organizează dezbateri publice, dacă le sunt solicitate. 

M-am săturat să ni se comunice diverse decizii care se iau de către Guvern sau ministere, fără să avem cunoștință despre discuțiile care au avut loc în ședințele în care s-au luat deciziile și fără să ni se permită exercitarea dreptului de a participa la procesul de luare a deciziilor. 

M-am săturat să văd cum crește datoria publică a României la infinit, spunându-ni-se în același timp că România o duce extraordinar. 

M-am săturat să văd cum se adoptă politici europene și mondiale care ni se bagă pe gât, prin reducerea drepturilor și libertăților noastre până la dispariție, fără ca premisele care stau la baza acelor politici să existe în România. 

Așa că i-am solicitat o întrevedere prim-ministrului pe următoarele teme:

1. Aspecte legate de nerespectarea dispozițiilor legale privind elaborarea, redactarea și redactarea proiectelor de acte normative inițiate de către ministerele din componența Guvernului României, precum și calitatea proiectelor de acte normative; 

2. Nerespectarea dispozițiilor art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională  de către ministerele din componența Guvernului prin: nerespectarea termenelor legale, refuzul organizării dezbaterilor publice solicitate sau organizarea unor dezbateri publice formale; 

3. Nerespectarea dispozițiilor art. 8 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională  de către Guvernul României și ministerele din componența acestuia privind participarea cetățenilor la procesul de luare a deciziei; 

4. Datoria publică a României, creșterea exponențială a acesteia în ultimii 4 ani, cu consecințe dezastruoase asupra României și viitorului cetățenilor români; 

5. Poziția României cu privire la adoptarea de politici europene și mondiale sub pretextul combaterii crizei climatice, inexistența premiselor pe care se fundamentează aceste politici pentru ca ele să fie implementate la nivel național, în România, prin adoptarea unor acte normative naționale.

Avocat Elena Radu

marți, 20 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - 800 de mii de pensii nu s-au majorat prin recalculare. Foarte mulți oameni spun că, de fapt, li s-au redus pensiile, deși Constituția interzice asta.

În România sunt 4,6 milioane de pensionari. Lor li s-a promis, de peste 2 ani, o majorare semnificativă a pensiilor. Nu de alta, dar a existat o lege din 2019, care ar fi trebuit să intre în vigoare în 2020 și care prevedea o majorare a punctului de pensie, deci a tuturor pensiilor, cu 40%, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare. Între 2019 și 2024, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 60% - măcar din acest punct de vedere s-ar fi justificat o majorare a pensiilor. 

De fapt, recalcularea a fost ceva ca un banc de la Radio Erevan : nu toată lumea a primit majorări, o mare de oameni declară că, de fapt, li s-a redus pensia, iar grupe întregi de muncă a fost lăsate fără drepturile aferente dificultății muncii, fiind diluate în așa-numitele puncte de stabilitate care egalizează lumea în funcție de vechimea contributivității, iar nu în funcție de dificultatea și importanța socială a muncii. 

800 de mii de pensii nu s-au majorat prin recalculare. Foarte mulți oameni spun că, de fapt, li s-au redus pensiile, deși Constituția interzice asta. 

2 milioane de pensii au crescut cu sume de la 1 leu la 500 de lei. Cei mai mulți au “creșteri” de sub 100 de lei. 

1,8 milioane de pensii s-au majorat cu 500 - 2000 lei. 

80 de mii de pensii s-au majorat cu 2000 - 3000 de lei. 

7500 de pensii s-au majorat cu peste 3000 de lei. 

Precum se observă, recalcularea e ca o pâlnie: o mare de pensionari cu venituri reduse, înghețate sau majorate nesemnificativ, urmată de un fluviu de pensionari cu majorări decente (dar nu prea consistente), de un râu mic de pensionari cu majorări semnificative și de un pârâu de pensionari cu majorări semnificative ale veniturilor. 

Este exact ca în visele lui Cîțu : sărăcia se dispersează la cât mai mulți, bogăția se concentrează la cât mai puțini

Cei mai dezavantajați sunt cei cu grupe de muncă grea, agricultorii și persoanele cu dizabilități. 

Guvernul se laudă că a dat majorări de pensii, în medie, cu 650 de lei. 

Asta e ca în bancul statisticii: dacă baba Veta are zero găini și premierul Ciolacu are o găină, înseamnă că baba și Ciolacu mănâncă o juma’ de găină. De fapt, premierul Ciolacu aruncă 3/4 din găină, că e sătul, iar baba Veta nu mănâncă nimic. Este clar: lege pensiilor face “dreptate”… 

PS Pensia lui Isărescu s-a mărit, în ultimii doi ani, cu 30%. Asta înseamnă un plus de 5000 de euro/lună. Isărescu are și pensie specială, și salariu la stat. Cam micuțe. Doar 36 de mii euro/lună. Isărescu poate cumpăra într-un an 12 apartamente de 35 de mii de euro și tot îi rămân 12 mii de euro. Echitate, te iubesc, că_ca tine nu găsesc.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

luni, 19 august 2024

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Superluna albastră! Spectacol total.


Culoarea ei va fi în funcție de cât de încărcată e atmosfera, cu particule de funingine din incendii, cu particule de praf sau cenușă vulcanica, cu pulberi rezultate din războiul învecinat, etc. 

În această noapte, cel mai probabil, vor fi condiții să putem observa o luna cu un aspect mai luminos și aparent mai mare. Așa cum se știe, dincolo de spectacolul oferit ochiului, în aceste condiții, asupra Pamântului nu sunt influențe majore (ne amintim de mareele oceanice, mărilor, dar si "mareele" terestre), decât tensiuni minore, deformări tipice, elastice iar micile perturbatii gravitaționale, teoretic, pot induce anumite tensiuni în învelișul sau scoarța sa subțire exterioară, însă e puțin probabil (măcar prin prisma cercetarilor și observatiilor de pina acum) ca să fie afectat echilibrul energetic intern al Pământului, adică NU pot fi induse cutremure de asa magnitudine. Excepție, acolo unde, pentru ruperea faliei, e deja tensiune acumulata foarte mare si mai e nevoie de un prag critic, un stres suplimentar minim, o cantitate minima de energie. Acest prag contează. 

Atunci când au loc, simultan, două evenimente astronomice care implică poziția Lunii față de Pământ (Luna va fi mai aproape de Pamint cu 23000 km, adică cu aproximativ 3.5 raze terestre) și respectiv Luna nouă sau plină, vorbim de o superlună. O superlună este mult mai strălucitoare ca de obicei, cu circa 30 %. O lună albastră apare la fiecare doi-trei ani, când există două luni pline într-o singură lună calendaristică sau patru luni pline într-un sezon.

Cu toate acestea, luna nu va apărea albastră, nu exista nici o legătură dintre aceasta poziție astronomica și culoare. Dimpotrivă, ieri, în Marea Britanie, Luna a avut nuanțe roșii/portocalii. 

E adevărat, uneori nuanțele pot și albastre însă orice culoare e legată strict de atmosfera terestră, de poluanții din atmosferă care împrăștie mai mult sau mai puțin radiațiile cu anumite lungimi de undă. Spre exemplu, fenomenul înregistrat ieri e legat de o masâ mare de fum, particule micrometrice, din atmosferă, care provin de la o serie de incendii, și care au împrăștiat mai mult radiațiile cu lungimi de unda mici (albastru) lăsând mai degraba sa se transmită, spre sol, radiațiile de lungimi mai mari (roșii, portocalii).

Condițiile meteorologice cele mai probabile fac ca acest eveniment să poată fi observat bine, in multe zone din țară, în această noapte, inclusiv din Iași.

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Fără să vreau să bag bățul prin gard, ci doar pentru că sper să fiu auzit de „mărimile” birocratice de la Guvern, Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, insist să vă uitați pe acest algoritm


Fără să vreau să bag bățul prin gard, ci doar pentru că sper să fiu auzit de „mărimile” birocratice de la Guvern, Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, insist să vă uitați pe acest algoritm, mai jos enunțat: 

1., Procesul de recalculare a pensiilor nu putea începe, legal, înainte de 1 Septembrie 2024, întrucât Legea nr. 360/2023 privind sistemul public unitar de pensii intră în vigoare în data de 1 Septembrie 2024. Deși există câteva texte legale care au intrat deja în vigoare în data de 1 Ianuarie 2024, cele trei articole care se referă la recalculare (art. 144, art.154, art. 155) nu se află printre cele exceptate la intrarea în vigoare începând cu data de 1 Septembrie 2024. Iată cum sună art. 167: „Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepţia art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) şi art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024”

2., Pe data de 1 septembrie 2024 se abrogă fosta Lege 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, lege în baza căreia s-au stabilit toate pensiile publice bazate pe contributivitate, din 2010 încoace. Este textul art. 168 alin.1 lit.a) din Legea nr.360/2023. 

3., Pe data de 1 Ianuarie 2024, Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, care nu a intrat niciodată în vigoare, a fost abrogată. 

Concluzie 1: deciziile de recalculare a pensiilor emise din 16 august încoace sunt nule. Trebuie re-emise, după data de 1 septembrie, când Legea nr.360/2024 intră în vigoare. Aceste decizii de recalculare care ar urma să fie re-emise din 1 Septembrie, iar noua lege ar urma să intre în vigoare treptat, pe măsură ce deciziile de recalculare se re-emit în cele 6 luni de la data intrării legii în vigoare, date fiind dispozițiile art. 155 din Legea nr.360/2024. De unde : 

Concluzia 2: pentru cei care nu vor fi avut norocul recalculării rapide a pensiilor, va fi VID LEGISLATIV în domeniul pensiilor! Vid care va putea dura cca 6 luni, cât durează procesul de recalculare a pensiilor!    

Așa ceva nici în coșmaruri nu îți poți imagina! Se impune demiterea de urgență a celor (i)responsabili!

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

duminică, 18 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - La semnalarea unui cititor al acestei pagini, am descoperit ceva ce are „șanse” să constituie cea mai mare gafă admnistrativă și politică de după plandemie.


💥👉Pentru cei care așteaptă cu sufletul la gură pensia mărită, fix pe data de 1 septembrie: iată care este riscul major al acestei gafe de proporții naționale - cineva de la Curtea de Conturi va sesiza greșeala peste câteva luni și va obliga casa de pensii să ceară banii înapoi banii de la pensionari. Iar instanțele, desigur, vor da câștig de cauză gafeorului, iar nu pensionarului.👈💥

La semnalarea unui cititor al acestei pagini, am descoperit ceva ce are „șanse” să constituie cea mai mare gafă admnistrativă și politică de după plandemie.

Procesul de recalculare a pensiilor este derulat, în prezent, în baza unor texte legale care nu sunt încă în vigoare. După toate regulile de teorie generală a dreptului, acesta este un caz de nulitate a actului juridic. 

Deci, deciziile de recalculare sunt nule, indiferent dacă sunt benefice sau păguboase pentru destinatari. 

Precum se știe din interminabila propaganda de la tv, noua lege a pensiilor, adică Legea nr.360/2023, intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024. Textele legale care prevăd recalcularea, mă refer la art. 144 și la art. 154-155, nu figurează printre articolele care au intrat deja în vigoare în data de 1 iaunuarie 2024. Puteți să vă convingeți de asta citind cu atențe art. 167 din Legea nr.360/2023.

De altfel, concluzia că procesul de recalculare a pensiilor nu putea înepe decât din 1 septembrie rezultă din fiecare dintre cele trei articole care vorbesc despre recalculare. Toate încep cu formula „de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, se va face și se va drege … Or, data intrării în vigoare a legii este 1 septembrie, iar nu 16 august…

Dispozițiile art. 155 din lege sunt cele mai importante și grele de consecințe. Potrivit acestora, procedura de recalculare a pensiilor începe la data intrării în vigoare a legii, durează 6 luni și se derulează din oficiu, „prin valorificarea din adeverențele care îndeplinesc condițiile de valabilitate … ” (textul se oprește fără să spună ce anume se valorifică din acele adeverințe). Pe decizia de recalculare scrie că aceasta se poate contesta în justiție în termen de 45 de zile de la comunicare, în cazul omisiunii de a contesta devenind definitivă. Cu toate acestea, termenul de recalculare a pensiei este de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii. 

Iată un motiv suplimentar de nulitate a deciziei de recalculare. 

În altă ordine de idei, acest art. 155 este contradictoriu în el însuși, pentru că, pe de o parte, stabilește că recalcularea se face din oficiu (adică fără a pune omul pe drumuri pentru formalități și birocrație), dar pe de altă parte pretinde omului adeverințe, greu și scump de obținut. În caz de întreprinderi lichidate, inclusiv prin falimente, aceste adeverințe sunt aproape imposibile. Rar se întâmplă ca arhivele firmelor falimentare să mai existe și să mai fie păstrate în condiții corecte. Unele au fost incendiate intenționat.

Trebuie observat, în plus, că în ciuda caracterului general al art. 144 din lege, NU toate pensiile se recalculează. În realitate, cca 800 de mii de pensii rămân înghețate la nivelul din 2018. Iar din cele 3,6 milioane de pensii supuse recalculării, probabil un million, nu vor avea deloc creșteri sau vor avea creșteri nesemnificative (sunt oameni care au primit creșteri de 2 sau 36 de lei – am dovezi, mi le-au trimis ei ieri …)

Cei doi responsabili ai procesului de recalculare a pensiilor, ministrul muncii și președintele casei naționale de pensii, trebuie să își dea imediat demisia sau să fie demiși și să permită altora să reia de la capăt procedura de recalculare, procedură care trebuie să dureze, conform legii, între 1 septembrie 2024 – 1 martie 2025. Nu are rost să continue: scopul de a-l scoate pe Ciolacu erou al clasei pensionare nu va fi atins. Dimpotrivă, deciziile de recalculare sunt nule și sunt foarte mari șanse ca instanțele de judecată să le declare ca atare, în sute de mii de procese.

💥În caz că cei doi nu sunt demiși, avalanșa de procese și proteste va fi atât de mare încât va justifica o moțiune de cenzură după 1 septembrie, ceea ce, se pare, pnlciucă chiar își dorește …💥

PS Dacă există o oug care să permită recalcularea pensiilor de la 16 august, iar nu de la 1 septembrie, să mi-o semnaleze cineva și renunț la cererea de demitere. Șterg și postarea. Dar eu, până acum, nu am găsit o astfel de oug…

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea 

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Atrag atenția celor care se consideră prejudiciați de recalcularea conform noii legi a pensiilor că au la dispoziție doar 45 de zile pentru a ataca decizia în justiție. După ce aceste 45 de zile trec, decizia devine definitivă și inatacabilă.

 

Dacă, în urma procesului de recalculare, primiți decizii de majorare a pensiilor cu sume între 2 lei și 99 de lei, sunteți rugați să îmi scrieți în privat și să îmi dați copii de pe decizii. Tot în privat vă voi da, în schimb, modele de acțiuni individuale contra statului. 

Dacă vor fi existând reclamanți, vom organiza și procese colective contra statului.

Notă ulterioară: și reducerea pensiei e ilegală.

În diaspora vor fi cele mai multe ilegalități și neregularități, pe motiv de certificat de viață. Poate nu știți, dar românii pensionari din diaspora trebuie să trimită măreței birocrații din România certificate emise autoritățile străine că sunt vii și încă mai mișcă…

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

marți, 13 august 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Legea contra cămătăriei. Critica (I)

 

Legea contra cămătăriei. Critica 

(I)

Legea privind protecția consumatorilor cu privire la costul total al creditării și la cesiunea de creanțe făcea parte, cândva, dintr-un pachet al „legilor anti-cămătărie”, legi pe care le-am scris în 2018 cu scopul de a asigura, alături de legea dării în plată, un scut minimal al consumatorilor contra riscului de supra-îndatorare prin credite. 

Legea plafonării dobânzilor bancare a fost adoptată în două rânduri de Parlament, dar a fost trântită de două ori de Curtea Constituțională a României. Ulterior, legea a rămas ani de zile în sertarul lui Dragnea și al lui Ciolacu. Legea era deranjantă pentru banksteri și pentru Isărescu, avocatul lor din oficiu, iar așa-zișii socialiști Dragnea și Ciolacu nu puteau ieși din cuvântul acestor neo-feudali.  

După ce varianta originară a legii a fost „adaptată” trocului cu banksterii, prin tot felul de amendamente negociate pe colțul mesei, legea a fost votată din nou în Parlament și a fost din nou atacată la CCR, care confirmat-o până la urmă. 

Legea vine cu lacune esențiale și chiar cu greșeli infantile de formulare. 

Legea, pur și simplu, a fost emasculată. 

Unu, plafoanele costurilor creditării sunt mult prea ridicate pentru a mai fi vorba de protecție. 

În varianta originară, legea prevedea pentru creditele ipotecare un plafon de 2,5 puncte procentuale peste dobânda legală (azi, acest plafon ar însemna un DAE maxim de 8,5%) și un plafon de 17,5% pentru creditele de consum. 

În varianta actuală a legii, plafonul pentru creditele ipotecare este de 8 puncte procentuale peste dobânda de facilitate de credit acordată de BNR băncilor comerciale (rezultat: un DAE maxim de 15,5%) și de 27 de puncte procentuale peste aceeași dobândă de faclitate de credit, pentru creditele de consum (rezultat: un DAE maxim de 34,5%). 

Interesant este că în maxim 6 luni de azi încolo, UE va beneficia de o directivă a creditelor imobiliare care va impune băncilor un plafon de dobândă de maxim 2,5 puncte procentuale. La nivel de zonă euro, DAE maxim va fi de 4,5% - dobânda legală stabilită de BCE este de 2%. Comparați cifrele – veți avea un raport de 1 la 3,5 în defavoarea cetățenilor români supra-îndatorați la bănci. Adică, ai noștri vor avea de plată cu 350% mai mult decât restul europenilor. Iar asta, în baza unei legi de protecție… 

Doi, cu toată generalitatea titlului legii, adresabilitatea sa este redusă la IFN – uri și la colectorii de creanțe, iar nu și la bănci, ca în varianta originară.

Trei, titlul în sine al legii este redactat ciudat – se numește „lege privind protecția consumatorilor cu privire” ... Formula juridică și gramaticală corectă este „lege privind protecția consumatorilor contra...”. În nota de fundamentare a legii am explicat de ce este necesară protecția consumatorilor contra abuzului de putere economică și a practicilor comerciale incorecte ale băncilor (iar nu cu privire la)... De un haz nebun este art. 10 alin.2, care vorbește despre „aducerea la conformitate” a contractelor în derulare ... 

Din forma sa originară, legea mai păstrează referința la credite ipotecare pentru investiții imobiliare și la credite de consum, ceea ce ține de apanajul băncilor, iar nu al IFN – urilor. În plus, legea continuă să evoce noțiunea de contract de credit, conform cu definiția din varianta originară, contract care este tipic băncilor, iar nu IFN - urilor. 

În fine, legea se referă la „creditorii financiari” fără ca noțiunea să mai fie definită. În varianta originară, scrisă de mine, creditorii financiari erau băncile, instituțiile financiare nebancare și colectorii de creanțe. 

În episodul doi voi atrage atenția asupra câtorva mari avantaje ale legii.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Legea contra cămătăriei. Lauda (II)

 

Legea contra cămătăriei. Lauda

(II)

Legea plafonării dobânzilor la credite are multe avantaje pentru consumatori și conține premiere juridice de-a dreptul revoluționare.

În primul rând, ideea în sine de plafonare a costurilor creditării este o soluție de prevenție și de tratament ale supra-îndatorării. Ideea era de neconceput în urmă cu 8 ani, pe vremea când EU mă luptam cu morile de vânt pentru legea dării în plată. Conceptul a fost exportat în UE care, încă de anul trecut, din octombrie 2023, a lansat în circulație proiectul directivei creditelor care evocă ideea plafonarii dobânzilor.

În al doilea rând, s-au reglementat atât conceptul de dobândă cămătărească/ excesivă, cât și conceptul de revizuire a contractului, revizuire menită a reduce povara datoriei. Tot ce depășește plafoanele legale este considerat camătă și declanșează atât procedura convențională (amiabilă) sau judiciară de revizuire, cât și posibilitatea sancționării contravenționale severe a creditorului financiar, pentru clauze abuzive sau practici comerciale incorecte. Revizuirea contractului poate să însemne atât ștergeri parțiale de datorii și costuri, cât și re-eșelonări sau dări în plată, adică un întreg set de metode de ușurare a poverii datoriilor consumatorilor.

În al treilea rând, dacă vreo clauză sau întreg contractul ar fi nule pentru camătă practicată de creditorul financiar, dispozițiile din dreptul comun s-ar putea aplica doar dacă ar fi favorabile consumatorilor. Nulitatea ar putea determina doar restituirea capitalului (adică, a sumei efectiv împrumutate, indiferent de inflație), iar nu și a dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri ale creditului. 

În al patrulea rând, dacă creditele sunt sub 25 de mii lei, costul lor total nu va putea niciodată să depășească suma împrumutată. De exemplu, un împrumut de 24 de mii de lei nu va putea niciodată să producă dobânzi și penalități care să fie mai mari de 24 de mii de lei.

În al cincilea rând, legea are dispoziții foarte dure și foarte ferme relative la colectorii de creanțe. Când banca sau IFN – ul intenționează vânzarea creanței contra unui debitor, trebuie să îl notifice în scris pe debitor și să îi atragă atenția asupra cuantumului, prezentându-i și dovezile scrise. Colectorul de creanțe nu va putea pretinde de la debitor decât suma nominală a creanței cumpărate de la bancă sau IFN. În acest fel se va putea pune capăt eternei executări silite prin poprire și neîntreruptei hărțuieli la adresa debitorului pentru a-l forța să achite sume care depășesc cu mult valoarea nominală a creanței.

Cel mai mare câștig al acestei legi este că se aplică și creditelor aflate în derulare. Pentru că este vorba de a echilibra contractul în derulare, această soluție nu are caracter de lege retroactivă. Deci, această lege ne privește și ne protejează pe toți, iar nu numai pe „norocoșii” care s-ar împrumuta după intrarea sa în vigoare. 

Din acest punct de vedere chiar se poate spune Hai Liberare!

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui - Ce se întâmplă în aceasta zona, dincolo de Cercul polar?

Update.19.09.2024 Atentie!!!
Într-o postare de pe 11 august, spuneam asa: "cumva se fac noi teste nucleare în regiunea Rusiei, Novaia Zemlya"?  De câteva zile, prin măsurători ale radioactivitatii prafului colectat din aer la câteva stații din Norvegia, în vecinătatea cu zona Rusiei, se arata ca s-au descoperit, acum in septembrie, ușoare depașiri de Cesiu (137)!!!!
Autorii iau în calcul doua scenarii. Aceleași pe care vi le-am prezentat cu mai multe săptămâni în urma și le-am anticipat ca ipoteze.
1. Teste nucleare în zona insulei Novaia Zemlya
2. Incendiile de pădure din vecinătatea centralei Cernobil (vi le-am prezentat pe larg): 10 km2 de pădure, din vestul centralei, vegetație și sol  cele mai afectate de acel dezastru nuclear din 86.
Pot fi ambele cauze, cumulate. 
💥👉Ce vreau eu sa va atrag atenția e ca stam foarte deficitar la instrumente de măsurat radionuclizi din aerosoli și praful atmosferic! Și ca ne mulțumim sa spunem: "dacă nu se măsoară înseamnă că nu e nimic"! 💥Ne pasc pericole foarte mari iar tari din Europa, inclusiv România trebuie sa se trezească din lentoare și din protocoale de monitorizare de rutina și sa învesteasca în tehnici de mai mare acuratețe pentru măsurători la înălțime. Adică Lidar și satelitare. Vom dormi pina ne vom trezi prea târziu cu alte surprize! Ca doar Cernobil nu ne-a fost o lecție suficient de dura! Nu, nu a fost suficient!💥
Tradus din articol:
"siteul Pankovo ​​din Novaia Zemlya este dedicat testării rachetei de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik despre care se crede că are o răcire mai mult sau mai puțin deschisă a mini-reactorului. 
Totuși, munca la locul de testare este strict secretă și foarte puține informații sunt făcute publice. Nu există rapoarte oficiale că Burevestnik este testat, dar indicii pot fi văzute prin studierea imaginilor din satelit actualizate zilnic din arhipelagul arctic.
Barents Observer a văzut în cursul verii mai multe nave de marfă și nave cu destinație specială în apele din afara Pankovo ​​și în ultimele săptămâni, cele două mari avioane de transport Il-76 ale lui Rosatom au fost parcate periodic pe aeroportul din Rogachevo la Novaya. Zemlya. 

Update 21.08.2024 În regiunea Cercului Polar de Nord, în insulele Rusiei,  în continuare, sunt emisii uriașe de microparticule și gaze toxice. Sunt mii de km de întindere și evoluția ale acestor formațiuni cu focarele pe câteva insule. Sunt cele mai mari ca intensitate și întindere de pe tot globul. Am semnalat acest fenomen de mai multa vreme și nu am gasit încă explicații. Nu sunt incendii, nu sunt înregistrate, în sol, în acea zona, cutremure, explozii, etc. Doua scenarii, cumva, poate, absurde. Se ard combustibili/gaz, în cantități uriașe sau/si e lansata o activitate industriala uriasa, fie, in atmosferă au loc teste complexe.

UpdateIn stinga, imagine CNN din 2023 când reporterii vorbeau de extinderi ale site-urilor nucleare!.În dreapta, nor de monoxid de carbon, cu rosu, la ora aceasta (sursa windy.com). Va reamintiți postarea mea cu poluarea imensa peste insulele Novaya Zemlya, spre est, cu  PM2.5, O3, NO2, etc, peste partea cea mai nordica a Europei, dincolo de Cercul Polar, poluare intinzindu-se pe mii de km lungime. E vorba, poate, în mod accidental, întâmplător (sau nu) de aceeași zona cunoscuta ca una dintre cele mai importante pentru testele  nucleare (in numar de peste 200) făcute de Rusia din 1955 pina în prezent.

Se mai fac și în prezent???? Nu sunt alte date și nu putem decât sa facem speculații.

Reportajul CNN: Exclusive: Satellite images show increased activity at nuclear test sites in Russia, China and US

👉Postarea mea unde ridicam câteva semne de întrebare👈







Cumva, se fac noi "teste nucleare" industriale, de armata sau de alta natura, de asa amploare???? Un fenomen ciudat, măcar prin prisma unei poluări colosale înregistrate (pentru ca nicăieri, pe glob, nu se mai observa asa ceva, nici măcar in China!), un fenomen destul de ciudat, se petrece acum în zona de nord a Europei, Oceanul Arctic, în Marea Kara, pe insula Novaya Zemlya, și pe alte insule, dincolo de Cercul Polar de Nord, regiuni ale Rusiei. 

Ce am constatat, concentrații inimaginabile de NO2, O3, PM2.5. Am urmărit sa vad incendii, dacă sunt. Nu sunt!!! Acești poluanți pot fi precursori ai unor activități exclusiv umane. Industriale sau de alta natura!

Deși Novaya Zemlya este cunoscuta ca zona de teste nucleare:

Satellite Imagery Points To Uptick In Activity At Russian Arctic Nuclear Testing Site

acum nu s-au înregistrat "focare", vibrații majore, cutremure de Pământ în acea zona (a se vedea rețeaua de senzori ShakeNet). Posibil, dacă sunt teste, acestea se fac mai ales in atmosfera. 

Imaginile sunt preluate de pe:

■Windy.com

■https://earth.nullschool.net/...

update. evenimentul e înregistrat incepind de duminica dimineața (ora 3, ora României), "focarele" fiind pe o raza de ~500 km.

Profesor.Univ.Dr.Silviu Gurlui