
O noua bombă pe bază de hidrură de magneziu ar fi fost încercată recent în China. Ce date de risc, detecție și supraviețuire există la o așa explozie? Infrasunetele potențiale generate de potentialul proiect al noii bombe chinezești pe bază de MgH₂ nu au fost detectate de niciun senzor al rețelelor internaționale (CTBTO, Raspberry Shake, etc.). Până la această oră, nu sunt date publice cunoscute privind semnale acustice sau variații atmosferice. Aceste unde, cu frecvență în jur de 1 Hz, pot călători pe distanțe mari, direct sau prin reflexii succesive pe straturile superioare ale atmosferei.
Unda de șoc a exploziei poate fi percepută de om la câțiva kilometri, iar efectele termice și mecanice devin letale până la aproximativ 400 de metri de epicentru. În această zonă, arderea particulelor reactive generează o minge de foc de peste 1.000°C, cu durată de peste 2 secunde – suficient pentru a topi aliaje metalice și a provoca arsuri externe și arsuri interne prin inhalarea aerului supraîncălzit.
Bomba care se presupune ca a fost testată (și, pentru că perturbatii de infrasunete nu au fost înregistrate, deci proiectul ar fi putut fi foarte bine izolat, controlat de mediu) , conform surselor bibliografice, ar conține 2 kg de material exploziv solid bazat pe hidrura de magneziu, cu o tehnologie de detonare controlată, capabilă să împrăștie microparticule reactive care ard violent în contact cu oxigenul atmosferic. Acest amestec de particule poate include nanopulberi de aluminiu, bor și catalizatori metalici (Fe, Ti, Ni), crescând durata și intensitatea arderii.
Hidrura de magneziu (MgH₂) este produsă industrial în mai multe țări (SUA – American Elements, India – Nanoshel, Japonia – Tokuyama, China – Dalian Funde Jinyu), dar doar China a reușit să integreze acest material într-un dispozitiv exploziv militar funcțional. Potrivit datelor preliminare, China ar avea o linie de producție activă de aproximativ 150 tone/an dedicată acestui material, în principal pentru cercetare energetică și militară.
Avantaje tactice:
-Bomba este fără urme radioactive, deci nu încalcă tratatele nucleare.
-Se poate monta pe drone, lansatoare ușoare sau rachete de mic calibru.
-Este relativ ieftină, miniaturizabilă și cu efect distructiv localizat și intens.
Parte EDUCATIVA:
In cazul ipotetic cind o persoana e surprinsa (accidental) de o posibila explozie de acest tip sau similara.
💥 Cum te poți proteja dacă ești surprins în aer liber?💥
💥👉1. În aer liber: culcat la pământ, acoperit cu orice material textil opac; respirație filtrată prin haine groase. Fugi perpendicular pe sursa exploziei, nu direct.
💥👉2. În apropierea unei clădiri: intră pe partea opusă exploziei, jos pe podea, ferit de geamuri; ușile și ferestrele deschise sunt mai sigure decât cele închise ermetic.
💥👉3. Într-un autoturism: coboară cât mai jos pe podea, protejează fața cu geaca, evită contactul direct cu sticla. Nu ieși imediat după undă, poate urma suflu termic.
Letalitate și efecte medicale:
■0–300 metri: arsuri externe de gradul II, III, arsuri interne letale prin inhalare, arsuri extinse, risc de stop respirator.
□300–400 metri: disconfort sever, stres termic, afectare oculară și respiratorie.
Surse bibliografice
6. Raspberry Shake –
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu