Sfânta Biserica Ortodoxă

vineri, 18 aprilie 2025

Deputat AUR.Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Recunoașterea publică și politică a riscului epidemiologic din clădirile vechi ale Spitalului „Sf. Spiridon”


În inima Iașului, Spitalul „Sfântul Spiridon” își desfășoară activitatea de peste 265 de ani!!!! Este un monument viu al medicinei românești, locul în care au fost tratați mii de pacienți și s-au format generații întregi de medici.

Zidurile vechi, instalațiile depășite și infrastructura construită înainte de apariția conceptului de igienă medicală modernă nu mai pot asigura siguranța pacienților și a personalului medical. În ultimele luni, au apărut semnale din ce în ce mai clare privind expunerea la agenți patogeni periculoși, posibil chiar și decese suspecte care ar putea avea legătură cu infecții nosocomiale sau tuberculoză activă, în rândul personalului medical tânăr și auxiliar.

Ce nu se vede, dar ucide: microbii din pereți.
Oricât am încerca să igienizăm, în spitalele vechi, pereții respiră microbi. Acolo unde structura este poroasă, unde ventilarea este învechită, unde sistemele de canalizare și aerisire au fost adaptate, nu proiectate pentru standarde moderne, biofilmele microbiene persistă. Nu se văd, dar rezistă la dezinfectanți, la antibiotice, la speranță.
În Europa de Vest, spitalele vechi se închid pentru altele noi, moderne. La noi, se improvizează.
Franța, Olanda, Germania, Elveția – toate aceste țări au înlocuit spitalele vechi, în special acolo unde se desfășoară activități critice (chirurgie, ATI, urgențe). Acolo, siguranța epidemiologică este un standard de construcție, nu un lux.
La Iași, ne bazăm încă pe o structură care are peste un secol și jumătate de uzură, cu adaptări succesive, dar care nu mai poate răspunde nevoilor reale ale unui centru universitar și medical de anvergură. Medicii noștri tineri, rezidenții, asistentele, brancardierii – cei mai expuși – sunt exact cei mai vulnerabili.

Nu e un atac la istorie. E o luptă pentru viață.
Istoria trebuie cinstită, dar nu trebuie confundată cu datoria de a continua suferința într-un decor muzeal. Spitalul „Sf. Spiridon” trebuie să rămână în picioare ca simbol, dar viața trebuie mutată într-un loc sigur.

Ce propun:
Recunoașterea publică și politică a riscului epidemiologic din clădirile vechi ale Spitalului „Sf. Spiridon”;
Începerea urgentă a unui demers național pentru construirea unui nou Spital Universitar la Iași, în parteneriat cu UMF Iași și autoritățile locale care sa deservească, la fel, zona de nord-est a țării, in special!
Realizarea unui plan etapizat de strămutare a secțiilor critice către noua infrastructură;
Protejarea personalului medical tânăr și auxiliar prin măsuri speciale de monitorizare și prevenție.
Nu mai putem accepta tăcerea. Nu mai putem construi medici noi în spitale vechi. Nu mai putem vindeca suferința cu igrasie.
Încep această luptă nu doar ca deputat, ci ca om al științei și al realității. Și îi chem alături pe toți cei care au trecut măcar o dată prin curtea acestui spital și au simțit că, oricât s-ar lupta medicii, pereții nu mai pot lupta alături de ei.

Iașul merită un Spital Universitar nou. Medicii noștri merită o șansă în plus.

Deputat Gurlui Silviu-Octavian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu