Nomos Gheorghikos a fost Legea Pământului, lege noastră, până la domnia fanariotului Constantin Mavrocordat.
Important de subliniat: Nomos înseamnă nu doar lege, înseamnă Personificarea Legii, legea cea mai înaltă. Gheorghikos înseamnă “a pământului”.
Acest corp de legi, aplicat inclusiv de clerici, s-a confundat, practic, cu obiceiul. A devenit o cutumă (lege nescrisă) pe care oamenii Evului Mediu românesc, atât feudalii, cât și oamenii de rând, o respectau cu sfințenie, din moși - strămoși.
O mare parte din acest corp legal se regăsește și azi în legislația României, ca un filon etic fundamental, care se impune natural, chiar și în lipsa unor norme scrise ori a unor clauze contractuale exprese. De exemplu, Codul civil spune că, dacă legea nu dispune expres, se aplică obiceiul locului, iar contractele nu obligă doar la ceea ce este expres stipulat, ci și la toate urmările pe care contractul le are conform obiceiului și echității, după natura sa.
Faptul interesant unu: Nomos Gheorghikos provine direct din dreptul roman, așa cum a fost codificat de Justinian, pe la anul 560 A.D. Așadar, românii au aplicat dreptul roman, ca o lege a lor, timp de mai mult de 1.000 de ani, până când a venit legislația imperialistă de tip otoman și, ulterior, de tip francez.
Faptul interesant doi: ceea ce europenii au numit, de pe la anul 1800, Imperiul Bizantin, oamenii care au trăit în acel imperiu timp de 1000 de ani numeau Romania, adică Imperiul roman de răsărit.
Fapt interesant trei: legea pământului, legea românilor, nu doar că a supraviețuit secolelor de restriște, migrație și schimbare a imperiilor dominante, dar a fost internalizată, a devenit parte a elefantului din noi, moștenirea aceea culturală și religioasă comună despre care Tratatele UE spun că este un stâlp al construcției europene.
Am zis cele de mai sus ca să celebrez ziua sfântului al cărui nume îl port - un general roman de pe la anul 300 care s-a convertit la creștinism când nu era chiar la modă să fii creștin ci, dimpotrivă, era un risc de moarte civică, un conspiraționism și un negaționism care putea să ți-aducă pieirea.
PS Nomos Gheorghikos are și sensul de lege a oamenilor pământului, adică a țăranilor. Deci, sunt țăran și prin simbolul numelui, pe lângă că sunt țăran prin naștere. Sunt un țăran de la țară și mă mândresc cu asta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu