Dupa "votarea " bugetului la Mediu, a urmat o dezbatere la comisie. Mi-am inregistrat intregul discurs de astazi, din Comisia de Mediu, in fata directorilor de la Garda de Mediu, Agentia de Protectia Mediului, Ministri, sefi agentii mediu, ONG, DSP, Deputati, Senatori, Prof. Universitari, cercetatori, membri ai Comisiei Parlamentare de Mediu, consilieri, etc
Timpul scurt, pe o tema care necesita citeva zile doar pentru a inchide o parte din introducerea unui asa capitol de mediu: poluarea aerului in orase...
In expunerea mea, am spus limpede ca ce facem acum nu asigura si nu va avea efect pentru remedierea problemelor cit nu schimbam infrastructura, procedurile, masurile.
Am aflat cu stupoare ca, de pilda, instalatiile de monitorizare a radiatiei nucleare ar data de prin anii 60..., buget zero alocat aici, iar cercetarea nu nu este facuta la agentiile de mediu, nu e in schema de functionare. Ori, fara sa intelegi, poti masura oricit, aceasta nu rezolva mai nimic. Degeaba vorbesti de senzori cind nu stii ce masori, degeaba vorbesti de praf sau funingine cind le amesteci si le masori de-a valma, iesind un numar, o concentratie fara a decela ce e aia, cui foloseste, la ce bun sa o masori.
Nu se intelege ca monitorizarea nu ajuta daca nu e folosita pentru a muta lucrurile inainte, sa imbunatatesti instalatia, modul de lucru, sa intelegi cine influenteaza masuratorile, ce le afecteaza, ce erori, ce conditii atmosferice, ce modele atmosfetice sunt potrivite, ce rol au alte surse, ce molecule sunt, ce transformari au loc, cum, cind, etc.
Sunt aici, in Parlament, alaturi de colegii mei din AUR, sa ajut, sa indrept lucrurile, sa prevenim si sa asiguram populatia ca vor trai in medii sanatoase! Deopotriva toate vietuitoarele au nevoie de conditii sigure, fara toxine in aer, in apa, pentru a preveni poluarea accidentala sau nu.
E limpede ca vom putea discuta si de fenomene atmosferice extreme, gheata, precipitatii, seceta, turbulente, uragane, tornade, etc. Pentru ca toate sunt legate si de poluantii din aer.
Am pus intrebarea, stiti de ce in ultima perioada, in ultimii ani, in Romania sunt tot mai multe si mai multe inversiuni termice? Acesta este legat si de poluare!!!! De anumite particule de praf, de anumite particule de funingine (incendieri, arderi incomplete) care sa avem aerosoli de dimensiuni mici, de 2-5 micrometri. Acestia reprezinta un punct cheie de supraincalzire a zonelor inalte ale atmosferei si de racirea solului. De aici, perturbarea precipitatiilor, a supraincarcarii aerului la sol cu noxe, particule, gaze toxice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu