
Salvator montan - o profesie prost reglementată
Că te pierzi pe munte sau din cauza unor diverse cauze care nu țin de tine rămâi ”prins” pe undeva, cei de la care mai ai o speranță să te salveze sunt salvatorii montani (cei de la Salvamont Romania).
Ani de zile, activitatea de salvator montan s-a desfășurat pe bază de voluntariat.
Într-un final, prin 2003, s-a dat o lege (229/2003) prin care s-a modificat un articol din OG 58/1998 prin care s-au organizat servicii publice judeţene "Salvamont" are coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi a persoanelor accidentate şi supraveghează activitatea de amenajare, întreţinere şi reabilitare a traseelor montane din judeţ.
Consiliile locale pe a căror rază administrativ-teritorială exista părţii de schi organizează, până la data de 30 septembrie 2003, servicii publice locale "Salvamont".
Finanţarea serviciilor publice judeţene şi locale "Salvamont" se asigura din bugetele locale ale judeţelor, respectiv ale municipiilor, ale oraşelor sau comunelor, după caz.
S-a dat și-un HG 77/2003 care le reglementează activitatea.
Cu toate astea, în privința finanțării activității Salvamont, rămâne fiecare centru să depindă de cât înțeleg consiliile județene sau locale. Situația este diferită de la un județ la altul.
Cei de la Salvamont nu au statutul celor de la ISU sau ambulanță cu care fac echipe comune de intervenții în cazuri grave.
Legiutorul?
I-a luat Parlamentului 10 ani ca să adopte o lege prin care cei de la Salvamont au dreptul să aibă girofaruri pe mașini. Înainte , trebuiau să intervină urgent, dar să se deplaseze cu limita de viteză legală.
Ce mai fac salvamontiștii?
Salvează, de exemplu, ucraineni. Peste 250 dezertori ucraineni au salvat.
Vă întrebați de ce?
Că omul are drept la viață, indiferent de motivele care l-au determinat să ajungă în situații extreme în care să îi fie pusă viața în pericol.
Cea mai lungă operațiune de salvare a durat 133 ore. De sărbători. Când noi ne vedeam de vacanții, salvamontiștii căutau prin munți.
Plata orelor în șir pe care le stau prin munți în căutare?
Salariul de bază. Cei din Maramures mi-au zis că pot să le dea cel mult o indemnizație de hrană de 85 lei/zi. Cei din Sibiu mi-au zis că le pontează maxim 11 ore, indiferent cât stau în misiunea de salvare într-o zi.
Salvamontiștii își fac treaba din pasiune și s-au organizat. Însă, e posibil ca, la un moment dat, pasiunea să nu mai fie suficientă. Că ce să vezi? Tuturor ne trebuie bani ca să putem să trăim.
Ordonanța trenuleț îi afectează.
Îi pasă cuiva? Nu.
Ca totdeauna, în România, trebuie să fie în pericol un mare ștab sau copilul lui ca să înțeleagă ce e cu salvatorii montani. Însă, atunci s-ar putea să îi pară rău că l-a cam durut la bască de Salvamont.
Avocat Elena Radu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu