
Quo vadis, NASA?
Nimeni nu pare să știe ce se va întâmpla cu NASA în viitorul apropiat. Eric Berger relatează, într-un articol pentru Ars Tehnica[1], faptul că moralul angajaților NASA este la pământ și că unele ședințe din cadrul unor centre ale agenției au fost tensionate, tocmai din cauza incertitudinii ce planează deasupra noii administrații. Plus din cauza influenței crescânde (și nu neapărat benefice) a reprezentanților SpaceX. Plus unele zvonuri care spun că bugetul NASA ar putea fi redus cu 30% și centrele NASA reorganizate.
Schimbarea președintelui a cauzat demisia lui Bill Nelson din funcția de administrator (așa cum era și normal să se întâmple, nimic neobișnuit aici) și desemnarea unui interimar, până la numirea oficială a noului administrator. Haosul din noua administrație de la Casa Albă s-a văzut resimțit și la NASA, pentru că deși inițial NASA anunțase pe site-ul său numele unui interimar, Casa Albă a anunțat un alt nume (care până la urmă s-a impus).
De ceva vreme se vorbește tot mai des despre mutarea sediului central al agenției spațiale, din Washington, DC, în Florida.
Recent[2], NASA a suspendat activitatea tuturor grupurilor de lucru care ofereau recomandări cu privire la viitoarele misiuni planetare: ExMAG, LEAG, MAPSIT, MEPAG, MExAG, OPAG, OWWG, SBAG, VEXAG (pe mine mă leagă amintiri plăcute de VEXAG, pentru că în 2009 am fost invitat să iau parte la un astfel de workshop și toată nebunia cu spațiul și parsec.ro care a urmat a fost declanșată de acea vizită). Motivul suspendării? Se evaluează dacă activitatea acestor grupuri este aliniată cu noile directive de la Casa Albă legate de "equity and inclusion (DEI)". În timpul acestei evaluări în cadrul agenției, multe din paginile web au început să dispară de pe site-ul NASA.
Eric Berger notează în articolul sus-menționat că NASA va trebui să ia decizii importante în următoarea perioadă, care îi vor afecta fundamental activitatea în viitorul apropiat:
(i) viitorul, forma și bugetul misiunii Mars Sample Return (MSR),
(ii) viitorul misiunii Artemis-II,
(iii) viitorul rachetei SLS,
(iv) viitorul stației spațiale Gateway,
(v) viitorul programului Artemis, până la urmă: mai merg astronauții americani pe Lună sau abandonează Luna în favoarea Chinei și se îndreaptă direct spre Marte,
(vi) viitorul Stației Spațiale Internaționale și a sprijinului (actualmente redus) pentru viitoarea generație de stații spațiale comerciale—se dorește să mai avem destinații pe orbita terestră joasă, sau se abandonează și acest domeniu în favoarea Chinei?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu