Dacă întrebi 100 de mii de români, mai mult de 99.000 vor spune că preferă un judecător - inteligență artificială unui judecător - om. Aceasta este consecința lipsei de încredere în justiție, cronică în România și acutizată la maxim după anularea alegerilor în România.
Procentul ar fi chiar mai mare în cazul unui ministru - inteligență artificială sau a oricărui funcționar public.
Problema nu e doar că cineva își va pierde slujba sau vocația. Unii chiar și-o merită. Problema e că inteligența artificială, teoretic, nu poate greși, deci nu vor exista apel/recurs și nici contencios administrativ. Deci, nimeni nu va fi tras la răspundere pentru erori și crime ca cele din plandemie și nici pentru erori judiciare. Asta dacă nu cumva se va fi decis că inteligența artificială este o persoană și va fi făcută responsabilă de eroare sau crimă. Adică, vei face vinovat cuțitul pentru că cineva, în loc să-l utilizeze pentru a face biftec, l-a utilizat pentru a înjunghia oameni. În plus, va fi interesant de văzut care dintre identitățile și fețele infinite pe care le poate lua inteligența artificială este vinovatul…
De altfel, riscul utilizării IA pentru înlocuirea oamenilor este mult mai mare: dacă va fi mers cu judecătorii și funcționarii publici, o să meargă și cu profesiile liberale, taximetriștii, profesorii, medicii, vânzătorii la supermarket etc. Miliardele de “mâncători inutili” din fanteziile întunecate ale lui Klaus Schwab vor fi devenit realitate…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu