(transcrierea discursului Domnului Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea de ieri, din PE, comisia IMCO, relativ la tic tok și eventuala sa implicare ilegitimă în alegeri)
Influența social media asupra procesului electoral indică utilitatea unei reglementări corecte și oneste a domeniului. Educația digitală și monitorizarea conținutului din perspectiva manipulării ilegale a opțiunilor politice sau a prevenției și stopării spălării banilor pot fi soluții complementare, dar nu unice. Cenzura nu este soluția. Cenzura este mereu grețeala, clișeiul care conduce la totalitarism.
Propaganda politică, inclusiv cea care se face cu bani publici, nu este altceva decât cumpărarea emoțiilor electoratului. Exagerarea în politică este în sine o potențială manipulare, dar nu este nici ilegală, nici ilegitimă. Politicienii trebuie să se facă auziți, de aceea au nevoie de amplificatori (social)media ai vocii lor, care se întâmplă deseori să fie chiar vocea poporului. CtEDO a statuat constant că libertatea de opinie a politicianului trebuie protejată chiar și când este exagerată, pentru că este esențială pentru democrație, diversitate de opinie și pluralism politic și cultural.
Tic tok este o platformă social media care practică insisten și ilegitim cenzura conținutului și a opiniilor. O face din proprie inițiativă și fără drept de apel. Tic tok nu trebuie să cenzureze mai mult – trebuie să cenzureze mai puțin sau deloc.
A cenzura tic tok, a obliga tic tok să cenzureze mai mult, înseamnă a cenzura și facebook, instratram, youtube sau X, precum și mass media convențională (televiziunea, radioul, presa scrisă). Or, asta ar însemna sacrificarea principiilor din Tratatel UE relative la democrația reprezentativă, pe temeiul falsei probleme a dezinformării. O parte a vocii poporului ar rămâne discretă, tăcută, nereprezentată, ceea ce ar fi inacceptabil pentru construcția juridică a UE, ca un instrument al democrației. Nimeni nu poate pretinde că deține democrația în proprietate.
În altă ordine de idei, când este vorba de propagandă politică pe bani publici, nu monitorizarea este prioritată, ci transparența cheltuirii banilor publici și necesitatea prevenției spălării banilor. Platformele de social media pot fi determinate să fie transparente în acest scop, precum și să elimine conținutul ilegal sau ilegitim. În rest, numai instanțele de judecată ar putea dispune alte sancțiuni.
Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu