Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 3 decembrie 2024

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Problema gestionarii, colectarii și anihilarea deșeurilor medicale

 02.12.2024 Azi am fost invitat la PrimaTV sa acord un interviu legat de o problema delicata, cea a deșeurilor medicale. E delicata, din moment ce vedem în câte rânduri resturi, corpuri sau materiale utilizate în sistemul sanitar, in spitale, etc care se mai găsesc împrăștiate horror pe albia unor râuri, in diferite zone, în câmp deschis, etc. Aceste materiale sunt foarte periculoase, expunerea lor în aer, direct, amplifica nocivitatea și riscurile la care sunt supuși cei care le ating sau mediul, in general.

Problema gestionarii și anihilarea deșeurilor medicale este stipulata clar în legea 211/2011 și în ordinul Ministrului Sănătății, 1226/2012. (Rectific, Ordonanța de Urgență nr. 92/2021 a înlocuit legea 211/2011 pentru a transpune noile cerințe europene în legislația națională, în special prevederile din Directiva (UE) 2018/851). /Mulțumesc, Aranca Oana !/
Deșeurile se colectează exclusiv de la sursa, se izolează, se etichetează în ambalaje dedicate, ambalate ermetic. Transportul lor se face după reguli clare, cu mașini specializate, cu oameni pregătiți. Trasabilitatea de la sursa la locul de depozitare/distrugere se face foarte riguros.
Deșeurile medicale pot fi clasificate în 3 mari categorii:
- foarte periculoase (infectioase, inclusiv cele care pot produce rani prin taiere/intepare)
- nepericuloase (resturi menajere din spitale, etc
- chimice, din industria medicală/farmaceutică.
Pungile de depozitare au culori diferite
- galben pentru cele periculoase, seringi, pansamente, "infectioase"
- rosu pentru resturi anatomice, deșeuri biologice
- albastru pentru deșeurile reciclabile, nepericuloase
- negru, alb, etc
Depozitarea lor nu se face pe termene oricât de lungi ci în condiții specifice gradului de risc. E importanta temperatura, radiația, diferiți agenți chimici, etc.
Funcție de gradul și tipul deșeurilor se pot impune tratamente predistrugere sau preliminare pentru distrugerea agenților patogeni. Mai ales, acolo unde sunt materiale biologice/infecțioase. Se folosesc tratamente de sterilizare, incinerare sau autoclavare (injectarea unui volum de vapori la presiune ridicata și la temperaturi de 120-130 °C in incinta care conține deseurile).
Incinerarea, degradarea chimica sau fizica impune reguli clare pentru fiecare categorie de deșeuri pentru a proteja mediul înconjurător. Dacă, din greșeală, sunt împrăștiate in atmosfera, NIMENI nu le poate detecta cu ușurință, decât prin investigații de precizie având la baza tehnologii de spectroscopie optica rezolvata spatio-temporal sau prin tehnici de spectrometrie de masa pentru urme de molecule exotice din aerul respirabil. Autoritățile nu au asa ceva sau nu le folosesc iar legislația este foarte permisiva, nu sunt monitorizați decât poluanți cuminți, clasici, care au acțiune nociva mult mai redusa decât al acestora potential rezultați prin arderi necontrolate!
Posibil, azi la FocusTV, la PrimaTv, de la ora 18, vor fi prezentate parte din cele expuse aici, in aceasta postare.
PS
--------
Ca Deputat, voi propune o serie de masuri legislative, cadrul, mijloacele și tehnologia pentru a controla calitatea mediului agresat de potențiale materiale periculoase, de orice fel, descompuse in aer, in apa, in sol!
--------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu