Sfânta Biserica Ortodoxă

luni, 23 decembrie 2024

Avocat Adrian Toni Neacsu când/în ce situatie produc efecte juridice prevederile art. 83 alin. 2 din Constituție?

 Durata mandatului de presedinte e prevazuta doar la alin 1 si alin 3. La alin. 2 se vorbește de intrarea/ieșirea în "exercitiul" mandatului, ceea ce desemnează un alt concept. Alin. 2 se aplica la predarea/primirea mandatului intre noul și vechiul presedinte, stabilind exact momentul temporal în care se trece de la un mandat la altul, având în vedere ca termenul mandatului e pe ani (5 ani) iar juramantul se depune la o anumita ora, continuitatea mandatului fiind o cerinta constitutionala. Altfel spus, toti noii președinții din 1992 încoace au depus juramantul în ultima zi de mandat a predecesorului. De exemplu, președintele Băsescu a depus juramantul pe 21 decembrie 2009 la ora 16. Mandatul lui a expirat pe 21 decembrie 2014, iar noul presedinte, Iohanis, a întrat în exercitiul mandatului său exact în aceeași zi, la ora 14.13, cand a depus juramantul. În concluzie, alin. 2 se refera doar la momentul exact de intrare propriu zis în mandat, dat fiind ca mandatul e pe ani si ar expira teoretic întotdeauna la ora 24.00, în timp ce juramantul se depune în Parlament totuși ziua, la o anumita ora si secunda. In sfarsit, oridecate ori Constitutia permite prelungirea de drept a unui mandat pana la începerea mandatului următor a spus-o expres și direct, cum este cazul Parlamentului. La preseidinte prelungirea nu e niciodată de drept, fiind vorba de un mandat cu termen fix constitutional, orice depasire a celor 5 ani fiind permisa doar în condițiile exceptioanale ale alin. 3

Ca atare, ca să aplici alin 2, care se refera doar la exercitiul mandatului (deci puterile și atribuțiile lui), trebuie sa ai 2 mandate de presedinte, unul pe sfarsit și altul care inca nu a început, dar ambele inca actuale. Dacă un mandat a incetat de drept potrivit alin 1 lipsește aceasta condiție a celor doua mandate concurente și aplicarea alin 2 duce la nesocotirea grava a interdicției prelungirii de la alin 3, ceea ce este inadmisibil, Constituia fiind nenegociabila.
Nu cred ca fb este locul unor dezbateri academice, dar v-am răspuns pentru ca m-ati intrebat și dacă urăsc ceva mai mult este înverșunarea lipsita de rigoare argumentativa. Va rog sa imi spuneți dacă argumentele mele, dr altfel sunt chiar ale Curții Constituționale din câteva interpretări de principiu, va satisfac.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu