Sfânta Biserica Ortodoxă

marți, 12 noiembrie 2024

CNADR - Transfăgărășanul se închide de marți, 12.11.2024!


Marți, 12.11.2024, ora 8.00, circulația rutieră se va închide pe DN7C (Transfăgărăşan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Bâlea Cascadă).

Măsura a fost adoptată de către CNAIR din cauza condițiilor meteo nefavorabile cu temperaturi cuprinse între -3 și -11 grade Celsius și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare, care pun în pericol siguranța traficului rutier.

Precizăm că la altitudine instabilitatea atmosferică este accentuată și poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment.

De asemenea, menționăm faptul că sectorul de drum închis circulaţiei va fi semnalizat corespunzător.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzipot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pe prima pagină în caseta din stânga: www.cnadnr.ro - DISPECERAT - Situația Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

cnadnr.ro

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Energia electrica - un lux în România!


Incepe urgia. Maine seara, România va plăti energia la 600-700 euro/MWh, după orele 18. E incredibil. Cel mai probabil ca rezultat al importurilor. Ca nu mai avem cu ce, aici in tara. Se simte deja miros de iarna, frigul va aduce consumuri mai mari si costurile vor exploda. Asta e începutul! În condițiile în care, evident, eficienta energetica a panourilor solare se va reduce tot mai mult. Eolienele vor depinde de mișcările maselor de aer care vor fi tot mai reduse pentru ca atmosfera se va raci, turbulentele atmosferice vor fi mai reduse. Deci vom importa și mai mult. Deci mai scump.

Capacitățile de producție ni le-am rezolvat cu "tranziția verde", fără sa fi investit în retehnologizarea industriei conventionale termice ca sa diminuam in mod real cenușa în atmosfera și sa creștem randamentul energetic (cenușă era un factor cheie) și sa ajutam în mod real mediul înconjurător și clima pe termen foarte îndepărtat și sa avem energie ieftină!!! Pina mai reinventam alte tipuri de capacitati/stocare. Noi ce am făcut? Le-am rezolvat de tot. Le-am închis.
În schimb experimentam alte capacități energetice SF, foarte scumpe, periculos de poluante din perspectiva contaminării mediului/solului pe termen lung, capacitati care nu-și au locul, terestru, decât in condiții extreme unde toate celelate resurse convenționale lipsesc cu desăvârșire. Nu e cazul României!
Și acum sa facem un calcul. Prețul energiei e plafonat la 0.68 lei/KWh. Maine seara va fi de 5 ori mai mare prețul, va fi 3,6 lei/KWh. Da, restul plătește statul. Noi, adică, prin alte taxe și biruri.

marți, 5 noiembrie 2024

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - Asta se vede, în continuare, în Spania. Asa cum asistam, de altfel, din nou, in n-e Spaniei, în Barcelona.

 

Cantități foarte dense de praf saharian peste vestul continentului European. Sunt afectate Spania, Franța, Belgia, Olanda, Anglia, etc. Situația se va menține câteva zile. Acolo unde este umiditate mare în atmosferă și condiții fizico-chimice de condens/nucleatie se vor înregistra cantități mari de precipitații. Asta se vede, în continuare, în Spania. Asa cum asistam, de altfel, din nou, in n-e Spaniei, în Barcelona.Nu sunt ca cele din Valencia dar nici masa de praf nu este comparabila. România nu va fi afectata de nici un fel!

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui 

Profesor.Univ.Dr.Habil.Silviu Gurlui - De de ce nu au putut fi detectate precipitațiile din Valencia la adevarata lor amploare


Subiectul precipitațiilor catastrofale din Valencia ridica încă probleme.👉💥 Am prezentat în postările anterioare ca avem o amplificare puternica a creșterii picăturilor fine de precipitații, nucleație pe particule fine de praf, sub 0.01 mm, în atmosferă, acumularea lor pe seama unei atmosfere umede, etc și, apoi, o ruptura a echilibrului prin unirea picăturilor si căderea lor, masiv, violent, spre sol.

Am fost întrebat, de ce nu s-au prevazut asa cantități mari? Pentru ca "DANA" ...era previzibila. De ce nu s-au semnalat cu radarele? Răspunsurile par sa nu fie date suficient de precis în spatiul public și, de aici, sa avem teorii care mai de care mai futuriste.
Lucrurile stau asa. 💥Radarul meteo care acoperă Valencia este unul de tip 👉"banda C"👈, lucrează la o frecventa tipica in jur de 5 GHz și poate monitoriza picăturile de ploaie de peste 0.5 mm, nu mai mici!💥 In atmosfera umeda și pentru picături sub 0.2 mm, specifice celor create prin intruziune de praf saharian, aceste picături, acest front, era greu de apreciat!💥
Din aceste motiv, în opinia mea, dezastrul ce urma sa se contureze nu a putut fi evaluat la adevărată intensitate! 💥Intruziunile de particule💥 pot induce în atmosferă umeda, in condiții de turbulente atmosferice, temperatura sol, mase de aer cu 💥gradienti variații de temperatura,💥 fenomene termodinamice greu de prognozat!
Este limpede ca, din punct de vedere tehnologic suntem depășiți în condiții extreme! Nu ne rămâne, deocamdată, ca și la cutremure de pamint, sa analizam efectele doar după producerea lor. Asta nu înseamnă că trebuie să nu intensificam cercetările și sa nu investim în aceasta, ba chiar înzecit!!!. Este vorba de protejarea noastră!💥E o problema de securitate !!💥
În cazul atmosferei, lucrurile vor putea încă mai bine prognozate cind echipamentele vor lucra în tehnologie cu radiație de frecventa mai înaltă, la puteri mai mari, pentru a estima cu mai mare precizie spațială și temporala compoziția și dinamica atmosferei. Gratie inteligenței artificiale, modelele vor răspunde cu mult mai mare acuratețe ca să evitam consecințele.
Nu putem și nici nu trebuie sa intervenim cu nimic în atmosferă. Pentru că, se vede, nu înțelegem prea bine ce se întâmplă, mai ales când perturbațiile pot fi mai complicate.
💥Se vehiculează în presa despre fenomene meteo "controlate" sau inginerii climatice.💥 Refuz sa cred ca exista măcar o așa intenție la acest moment, acolo, controlind fluxul de microparticule!💥
La Valencia este clar, foarte clar, o arata măsurătorile satelitare și modelele pina și culoarea roșiatică a apei, aspectele de evoluție ale precipitațiilor ca au fost mari intruziune de praf saharian exact in zonele cu precipitatii masive!!! cit și ceva poluare cu particule de sulfat. Nu a apărut din senin. Erau vizibile ca se îndreaptă din nordul saharei cu 1-2 zile în urma!
Voi urmări cu atenție aceste fenomene și voi dezvolta în țară o așa infrastructura cit sa prevenim din timp așa catastrofe care pot duce la pierderea de vieți omenești, la pierderea animalelor sau care sa nu producă decât pierderi limitate materiale.
Exclud în România sa se dezvolte tacit, in viitor, orice încercare de a "cuminti" fenomenele atmosferice care sa "imblinzeasca" clima, efectele ei. Am toate pârghiile, cunoștințele și backgroundul profesional sa înlătur aceste confuzii. Însă, trebuie sa nu ascundem mizeria sub preș. Poluarea în atmosferă este una pestriță. O bănuim, o simțim, o respiram sau ne uimesc fenomenele din atmosfera tot mai spectaculoase. Aceste trebuie investigate, acestea trebuie cunoscute și luate masuri pentru a fi rezolvate, adica sa știm sa ne protejam. Acestea nu pot fi "rezolvate" cu jucării la sol, precum cele actuale de monitorizare a poluării!! și cu rapoarte formale care ne arata ca e ok, gen "analize perfecte, pacient mort". . 💥Știm la ce ne referim cu toții.💥
______
Miercuri, 30 octombrie 2024, satelitul NOAA-20 a capturat o imagine uimitoare a unui furtuni puternice asupra Spaniei care a adus în țară ploi record. Satelitul a capturat, de asemenea, praful saharian care era măturat din Africa și înfășurat în sistemul de vârtej.