Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 8 septembrie 2024

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea - Plafonarea prețurilor la energie a fost atât de „bine” gândită și de „utilă” socialmente încât România a ajuns să practice al doilea cel mai mare preț din UE la energie.


Ce scriam în 21 noiembrie 2023: 

„Plafonarea prețurilor la energie a fost atât de „bine” gândită și de „utilă” socialmente încât România a ajuns să practice al doilea cel mai mare preț din UE la energie.

Sărăcirea prin creșterea aberantă a ratelor bancare și a taxelor și impozitelor și prin înghețarea veniturilor din salarii și din pensii normale nu a fost suficientă.

Mai era “nevoie” și de sărăcirea prin prețuri aberante la energie.

Românii au pierdut mult pentru ca cineva să câștige enorm de mult.

Există o firmă, Tinmar, care prin ianuarie 2021 plângea public că, dacă guvernul introduce plafoane și compensări la energie, biata de ea, firma, intră în faliment și lasă fără energie sute de mii de consumatori.

Așa de rău i-a fost acestei amărâte de firme în 2022 încât a avut o cifra de afaceri de 9,2 miliarde de lei (cu 157% mai mult ca în 2021) și un profit de 524 de milioane de lei (cu 266% mai mult ca în 2021). Bănuiesc că cifra de afaceri și profiturile au fost și mai pricăjite în 2023, când marii guvernanți au ajuns să declare că nu mai e nevoie de plafonări/compensări. Doar că prețurile, anterior, nu se plafonase/compensase la nivelul posibilităților de plată ale consumatorilor, ci la prețuri care să asigure aceste profituri atât de pricăjite ale noilor băieți dăștepți din energie.

Nu e tot.

Tinmar deține o filială, Solprim, care a făcut afaceri de 771 de milioane de lei în 2022 și un profit de 103,5 milioane de lei. Diferențele? Cifră de afaceri cu 18.346% mai mare și profit cu 3.298% mai mare ca în 2021.

Șocul e și mai mare dacă vom observa că Solprim are un singur angajat: patronul Tinmar și acționarul “minoritar” al Solprim, Augustin Oancea.

Pariu că aceste profituri aiuritoare au fost mâncate de “pierderile” reportate din cei cinci ani anteriori. Deci, nu s-a prea plătit impozit. Căci, nu-i așa, optimizarea fiscală e în floare...

Acestea sunt cazurile pe care dl. Ciolacu, luptătorul anti-evaziune și anti-cash de modă nouă nu vrea să le vadă. Vede, însă, un moș Grigore sau o baba Veta care comit curent evaziune când achită 100 de lei peste plafonul de casă al alimentarei din colț”.

Iată că vine Curtea de Conturi la început de septembrie 2024 și, printr-un raport oficial, constată că, în malaxorul „compensărilor” facturii la energie, s-au furat 6 miliarde de lei. Oficial, cel arătat cu degetul este ex-ministrul liberal al energiei, Virgil Popescu, actualmente euro-parlamentar.

Interesant este că aceste compensări atât de inteligent concepute durează cel puțin până în martie 2025. Se vor mai fura până atunci câteva miliarde. Dar din martie 2025 – dacă nu se mai prelungește compensarea – facturile vor sălta la prețul necompensat, care este cu mult mai mare.

Unul dintre motivele cele mai pregnante ale sărăcirii acute și accelerate a populației este creșterea constantă a prețului energiei, actualmente cel mai ridicat din UE. Un alt asemenea motiv este nivelul mult prea ridicat al dobânzilor bancare – de trei ori mai mare decât media europeană. 

Absolut toate produsele și serviciile au prețuri umflate de aceste costuri inevitabile ale producției și circulației bunurilor. Absolut toate gospodăriile consumă utilități, care sunt sau utilizează energie. Mare parte din populație are credite.

Deci, cresc dobânzile și prețul energiei, se adâncește și se extinde sărăcia. 

Un popor sărac nu se mai duce la școală, spital și teatru. Devine carne de tun pentru războaie și figurină de plastilină în mâinile păpușarilor. 

În lipsa unei revoluții reale în aceste două domenii, creditele bancare și energia, orice efort (mimat sau real) de combatere a sărăciei este inutil.

Av.Prof.Univ.Dr.Gheorghe Piperea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu