Eu sunt profesor universitar si nu dau doi bani pe criteriul „medical” de evaluare a starii de sănătate prin măsurarea temperaturii la poarta aprozarului!
Probabil așa-zisul medic Arafat nu face deosebirea între „febră” si hipertermia fiziologică, adaptativa. Din nefericire aceste măsuri amatoricesti stau la baza arestării oamenilor de către forțele de represiune si declanșarea unui sir de proceduri irelevante – izolare improprie si testare nespecifică. Aici e vorba de afaceri cu efecte medico-sanitare, nu de vreo boală! Si de dictatură, bineînțeles!
Am o întrebare pt dl. „medic” Arafat, care nu este defel clinician si pare că a uitat criteriile de măsurare a diferiților parametri fiziologici in cadrul examenului clinic obiectiv! Examen clinic lăsat la îndemâna portarilor de la Kaufland!
Toate evaluările se fac in condiții de repaos – cel puțin 15 min – il clinostatism. Adică la pat. De preferința dimineața – de pildă temperatura, frecventa cardiaca, tensiunea arterială etc.
Se știe ca cel mai rapid mamifer de pe Terra este ghepardul – aleargă cu 120 km/h. Totuși, dacă in 30 sec nu își atinge scopul, se opreste! Poate dl. „medic” Arafat să imi spună DE CE? Cu adevărat, rezervele de compus ergotrofic anaerob (fosfo-creatina) aferente susținerii primelor 30 sec de activitate sunt epuizate! Dar mai rămâne adenozin trifosfatul, care ar mai asigura aproape 1,5 min de efort anaerob! De ce se opreste ghepardul atunci?
Pentru ca temperatura sare, in 30 sec, la nivelul capului, de la 36,8 la 41 de grade – filmările cu termoviziune au demonstrat asta. La 42 de grade apare riscul hemolizei ( spargerea globulelor roșii) si a insuficientei renale. Animalul se opreste.
„Doctore” eu când ies de la antrenament de forța am 140/80 tensiunea arterială, iar când ies de la cel de anduranta am 100/60 – vrei sa spui ca tind spre a fi hipertensiv, sau hipotensiv? Dimineața am 110/60. Știu, deja te gândești cât costa organele din mine.
Dacă nu știi sa faci corelația între temperatura si frecventa cardiaca, te învăț eu! Dacă in condiții de repaos la pat un subiect care are 36,7 de grade la frecventa 75 bpb in mod normal, dacă intr-o zi vei găsi 37, 7 grade, nu-i mai lua pulsul: îți zic eu ca are 95 bpm. Cam 10 bătăi in plus la grad.
Ori, când merge lumea la magazin, nu e nimeni sub 110 bpm, adică frecventa cardiaca aferentă efortului ușor. Ca sa fie totul corect, „doctore”, clienții trebuie aduși la LIDL cu patul. Altfel vei avea 0,2 – 0,5 zecimi de grad peste temperatura de repaos.
Aceasta țigănie este o veche manipulare a standardelor fiziologice : așa a scos medicina profilactică pe bandă rulantă zeci de mii de „hipertensivi”, „diabetici”, hipercolesterolemii etc. Numai pe pastile pt colesterol si numai la nivelul Clujului se câștiga anual 30.000.000 €! Din pix!
Așa face si așa-zisul medic Arahat – alergi 25 m după copil, sare temperatura si sunt chemate forțele de represiune!
Văd ca lumea e prinsă in mărunțișuri despre ce fel de termometru si ce fel de personal să ia temperatura! GREȘIT!! Acestea sunt detaliile copilărești ale unei proceduri irelevante, amatoricești si săvârșite in scop de fraudă!
Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” ar trebui să anuleze licența de medic a acestui comerciant! Mulțumim pt SMURD, dar nu e nevoie de un medic pt a fonda un serviciu de ambulanță!
Ați văzut cum a leșinat soldatul ăla când cuvânta Arahat de la pupitru? Dânsul a reacționat ceva mai prost decât când a leșinat un soldat la „cuvântarea” lui Plăvan. De la pupitru, marele medic repeta – „Intindeți jos!”, „Intindeți jos!” – de parcă puteau să-l întindă sus! Pot sa-i recomand armatorului Raed Arafat studiul materiei „Modificări adaptative in condiții deosebite de mediu”, care face parte din curricula masterală. Băiatul ăsta imi aduce aminte de raspunsul dat lui Gigi Becali de către Academicianul Vadim Tudor la întrebarea „Ce sa fac după ce termin facultatea?” : „Liceul!” .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu