Sfânta Biserica Ortodoxă

sâmbătă, 23 mai 2020

Sfântul Luca al Crimeii Predici



"Noi suntem străini în lume. Nu avem aici cetate stătătoare, ci căutăm pe aceea ce va să fie (Evrei 13, 14). Tânjim în lumea aceasta, cum tânjeau evreii la râul Babilonului, amintindu-și de Sion. O, cât îmi este de greu să merg pe străzile Tambovului, văzând și simțind că sunt străin și nu sunt de folos majorității poporului! Nu îi sunt necesare îndrumările mele pe calea lui Hristos, slujirea mea, nu știu tristețea mea din pricina înverșunării inimilor lor. Îmi apar în memorie fericitele imagini ale Sfintei Rusii vechi, în care tot poporul nostru era pătruns de evlavia în fața Mântuitorului său și, ascultător, mergea după sfinții săi. Se interesează de mine, mă caută, dar numai ca doctor, de la care așteaptă vindecarea neputințelor trupești, iar despre neputințele sufletești nu vorbesc; ajutor duhovnicesc nu cer, nu au nevoie de acesta.

Așa și voi, creștinii, turma mică a lui Hristos, vă întristați și suferiți din cauza înstrăinării voastre duhovnicești. Știu că mulți dintre voi poartă o cruce grea a înstrăinării chiar și în familie. Știu cât de greu este să auziți de la bărbații și frații voștri, chiar și de la părinți și de la mame, ironii la adresa evlaviei voastre, ironii față de iubirea voastră pentru Hristos și față de rugăciunile voastre.

Răbdați, răbdați cum a răbdat Însuși Domnul nostru, cum au răbdat Sfântul Pavel și toți Apostolii! Urmați exemplul marelui Pavel, așa cum și el Îi urma lui Hristos. Dacă vă hulesc pe voi cum l-au hulit pe el, nu răspundeți răului cu rău, ci rugați-vă pentru cei care vă necăjesc, precum și el și toți Apostolii se rugau; și doar în rugăciune veți găsi liniștea sufletelor voastre, fiindcă o va auzi pe ea Hristos, Care Și-a dus îndelung crucea grea a înstrăinării și a hulei. Și vă va odihni pe voi, cei trudiți și împovărați, care vă întindeți mâinile spre Dânsul, și vă revărsați durerea inimilor voastre.

Doar cu gândul la Dumnezeu se va liniști sufletul nostru. De la El este mântuirea, la Dânsul este adăpostul nostru.

2 septembrie 1945"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu