Sfânta Biserica Ortodoxă

duminică, 10 mai 2020

De ce se numea Poarta Oilor ?


De ce se numea Poarta Oilor ?

 Pe această poartă dinspre Ghetsimani erau aduse turmele de oi , care se jertfeau la templu , si de acolo îi vine numele de Poarta Oilor . Iar la scăldătoarea aceasta sau Lacul Vitezda erau spălate cărni . Ce se făcea ? Se tăiau oile bucăti , se spălau în lac , la 50 de metri era templul , le duceau si le ardeau . Deci carnea de oaie , care se ducea , trebuia spălată , să fie fără sânge , curată si se spăla în acel lac , Vitezda . De aceea se numeste scăldătoarea oilor sau spălarea oilor . Si se spune că această scăldătoare avea cinci pridvoare . Un fel de locuri cu stâlpi , acoperite , să nu bată soarele , să nu bată vremea rea , erau roată pe lângă lacul acesta . Si spune evanghelia că în aceste pridvoare zăceau o multime de bolnavi . Deci pe lângă lacul acela , care are vreo 7 metri adâncime si care este gol acum , numai ziduri mai sunt acum acolo si putină apă pe fund , zăcea multime de bolnavi . Si se spune aici : orbi , schiopi , uscati , asteptând miscarea apei . Dacă mai înainte se spălau oile pentru templu , evanghelia arată că la această scăldătoare s-a schimbat sensul ei , a început să devină scăldătoare vindecătoare fără de templu . 

Căci un înger al Domnului se cobora la vreme în scăldătoare si tulbura apa . Deci un înger din cer făcea ca apa să se miste în această scăldătoare . Iată o minune nouă . Si cine intra întâi se vindeca , numai unul . Degeaba intrau 3-4 , că numai primul care atingea apa se vindeca . Si după tulburarea apei se făcea sănătos de orice boală era tinut . Iată partea curativă sau tămăduitoare a acestei scăldători , care după templu si-a schimbat acest rol de spălare a animalelor . Evanghelia ne arată minunea scăldătorii . Unde este scăldătoarea ? Cum ai intrat pe poarta cetătii , abia treci de o clădire sau două si urmează locul sau casa Nasterii Maicii Domnului , iar lipită de casa Maicii Domnului este această scăldătoare Virezda , sunt clădiri una legată de alta . După ce ai intrat la locul nasterii Maicii Domnului pe următoarea poartă vei intra la Vitezda , unde s-a vindecat acest orb . Deci sunt legate deolaltă aceste două si de aceea templul este foarte aproape , nu trebuia să facă mare deplasare cu aceste jertfe . La 50 de metri de lac era templul . Până aici arată locul unde este plasată această scăldătoare . 

Si se spune că era acolo un om , aici vrea să ajungă evanghelia , care era bolnav de 38 de ani . Groaznică situatie ! Să stai pe marginea apei si să nu poti să te tămăduiesti , aici este Răbdarea Răbdărilor . Când apărea îngerul si tulbura apa , toti se târau spre apă si cine avea pe cineva intra primul . Cine n-avea pe nimeni , rămânea pe loc . Ce poate face un om paralizat ? Se târâste putin , dar n-ajunge la tintă , era o stare jalnică . Să stai pe malul apei si să astepti vindecarea fără să cârtesti . Si spune evanghelia că Iisus a venit direct la el , erau acolo orbi , orbul nu vedea când se tulbura apa , cei care erau paralizati vedeau , dar nu puteau merge.

Si Iisus , văzându-l pe acesta si stiind că este asa multă vreme de când asteptă , a zis ; Iisus l-a văzut că de multi ani pe acest om care zăcea pe marginea scăldătorii . Si a venit expres pentru el , că D-zeu fiind , vedea suferinta . Si l-a întrebat : vrei să te faci sănătos ? Iisus a vrut să-l provoace , să vadă cum va reactiona . Ce , mă mai întrebi , nu vezi că rabd , n-a zis nimic . Iisus întreabă : bolnavule , vrei să te faci sănătos ? Păi dacă astept de 38 de ani , mă mai întrebi aceasta ? Si bolnavul i-a răspuns : Doamne nu am pe nimeni . Un om singur în existentă si în boală . N-am om să mă arunce în scăldătoare si până mă târâsc eu , un altul intră înaintea mea . Starea bolii este gravă , dar si cauza ei este foarte gravă . Si Iisus ia zis : scoală-te , ia-ti patul tău si umblă . 

Si Mântuitorul , după ce-l vindecă , nu-l părăseste pe acest paralizat . După aceasta Iisus l-a aflat în templu si i-a zis : iată că te-ai făcut sănătos . Deci Iisus l-a urmărit si după aceea si când a văzut că a intrat în templul de vizavi , a mers după el . Foarte interesant este D-zeu : când esti bolnav , este lângă tine , după ce te-ai vindecat , iarăsi este lângă tine si te urmăreste mai departe , Dumnezeu este prezent permanent . Si acum urmează sentinta : de acum să nu mai păcătuiesti , ca să nu-ti fie ceva mai rău . Ce poate fi mai rău ca paralizia ? Moartea . Un om paralizat este un om mort , dar trăieste . Deci Iisus spune , să nu mai faci ce ai făcut , că poate veni moartea , să te ducă în iad . Aceasta este sentinta . Evanghelia arată că , cauza acestei boli este păcatul acestui om .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu