Cronica de citit la cafea
Proiect de Lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor
460 pagini. Chiar nu am chef sa le citesc și sa le analizez. Pe de o parte pentru ca nu practic în domeniul asta, pe de alta parte pentru ca nu am de gând sa ma apuc de construit.
In plus, chiar dacă stau și scriu amănunțit, sa explic pe înțelesul tuturor, puțin va pasa. Pierd timpul de pomana.
Însă, dacă ai de gând sa îți construiești vreodată o casa în oraș sau la sat, la mare sau la munte, sau ai de gând sa faci vreo modificare la locuința pe care o ai, ar cam fi cazul sa citești proiectul de lege ca să știi ce te așteaptă.
Ma uitai in dunga. Sunt prevazute și infracțiuni peste infracțiuni, amenzi peste amenzi.
In plus, am văzut ca unii comentează ca acest Cod dacă se adoptă, fata de ce scrie în el, va genera niște costuri imense cu obținerea autorizatiilor de construcție, aproape cât costul casei.
Ma uitai tot în dunga după "orașul de 15 min".
Da, ala despre care ziceați ca e conspirație când va ziceam de legea mobilitatii urbane durabile. Nu scria în ea, dar scria în expunerea de motive de orașul de 20 min, care era de fapt de vreo 15, ca in toată lumea unde se implementează strategii.
Îl găsii de vreo 3 ori (probabil sa mai fie).
Definește proiectul asta de lege și conceptul de oraș de 15 min ca fiind orașul în care în 15 min de mers pe jos sau cu bicicleta poți sa accesezi 6 funcții sociale urbane esențiale pentru a susține o viata urbana decenta: locuință, munca, comerțul, asistenta medicala, educația și divertismentul.
(normal, pentru binele nostru).
In alte timpuri poate chiar am fi crezut ca e spre binele nostru, ca ajungi repede la ce ai nevoie. Însă, in ultimii ani am văzut ca tot ce s-a invocat a fi spre binele nostru a fost folosit în contra noastră de către guvern și autorități.
Cu alte cuvinte, ni s-a făcut binele cu forța și noi niște nerecunoscători ne-am opus și am criticat binele oferit.
Asa ca problema care se pune este următoarea: poate fi ea folosita aceasta noua concepție de organizare urbanistica în contra noastră la un moment dat?
După ce ni se oferă totul la 15 min distanta, poate fi folosit ca pretext sa ne fie îngrădita libertatea de circulație și sa fim limitați sa circulam în aria de 15 min?
Ne poate fi restrâns dreptul la munca și sa ni se spună ca putem munci numai în aria aia de 15 min?
Eu zic ca exista pericolul asta pentru ca vor susține ca nu e mare intruziune în drepturile noastre pentru ca vom avea totul la 15 min distanta. Asa cum ni se vând acum gogoși cu digitalizarea ca vom avea totul la un click distanta.
Asta cu atât mai mult cu cât avem definit în proiectul asta și un oraș polarizator, adică un oraș pe la margine care ne oferă de toate: și aprovizionare cu produse agroalimentare și chestii pentru odihna, recreere și turism.
Binenteles, totul pentru a salva planeta, ca să reducem poluarea, respectiv emisiile de gaze cu efect de sera, adică emisiile de CO2.
Ce cred eu gândindu-mă la toate proiectele de legi pe care le-am citit și fata de ce legi s-au adoptat pana acum?
Scopul final al tuturor legilor ăstora adoptate cu taraita, care reglementează fiecare câte o părticică din viata noastră este acela de a introduce o cota de emisii de carbon unica pentru fiecare om (sărac sau bogat n-are importanta). Normal, in numele salvării planetei, ca doar e criza climei (trecurăm de pandemie).
Adică orice activitate, orice achiziție de bunuri și servicii (de la haine la combustibil), orice consum de orice (alimente, etc) sa fie transformat în CO2 emis pentru producerea lor.
Bineînțeles ca aceasta monitorizare nu se poate face simplu și de aceea zbaterea sa se introducă identitatea digitala (portofelul digital). Când te și identifici, te și autentifici sa faci orice numai cu el, de la a arata ce studii ai, dosarul medical, pana la a accesa contul bancar și a îți cumpăra alimente și orice altceva, este foarte simplu sa se cuantifice tot CO2-ul "emis" de tine aferent oricărei activități, oricărei achiziții și oricărui consum.
Asa ca și identitatea digitala este tot un instrument, nu un scop în sine.
Tot atât de bine, vac și certif au fost tot instrumente, nu scopuri în sine. V-au pregătit și v-au obișnuit numai pentru ce urmează și v-au scăzut vigilența lăsându-vă sa credeți ca va veți putea fofila, ca găsiți voi soluții.
Ca vac ala nu era testat și habar nu aveau ce efecte va avea, puțin le-a pasat, era un instrument pentru introducerea altui instrument, certificatul.
Revenind la scopul în sine, introducerea cotei unice de CO2 emis pe cap de vita furajera (omul): când îți consumi mare parte din cota de CO2 alocata, portofelul ala digital va face bip bip și vei mai putea achiziționa nimic.
Binenteles, odată cu asta vor apărea și sancțiunile și penalitățile care se aplica celor care nu se conformează, consuma prea mult, prea repede, sunt rai și încearcă sa se fofileze, se opun politicii publice, etc, portofelul digital făcând tot bip bip.
Asa ca ori ești cetățean bun și joci pe sârmă cum ți se cânta, ori bip, bip. Normal, pentru salvarea planetei.
Riscul sa se întâmple asta este destul de mare, iar timpul estimat pentru implementare nu este atât de îndelungat precum cred unii, fiind la maxim 2-3 ani distanta, deoarece foarte multe legi românești și europene care formează imaginea de ansamblu sunt deja adoptate și în vigoare însă nu a început aplicarea lor în forță, ci asa... treptat, puțin câte puțin, sa nu simțiți și sa va obișnuiți.
Știți proiectele alea de care v-am tot scris eu pericol, pericol, nu trebuie sa devina lege, dar puțin v-a pasat?
O sa vedeți când vi se vor aplica toate care este consecinta lipsei voastre de reacție de la momentul oportun.
Însă, asta e. Suportam consecințele propriilor noastre decizii.
Conspirație, nu?
Timpul va trece repede și vom vedea cât de reala va deveni conspirația.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu